Az elmúlt években tomboló világjárvány sokakat kényszerű döntések meghozására kényszerítette. Diákunk történetéből kiderül, hogy hogyan segíthet ilyen körülmények közt is az IT karrier elindításában a Progmatic Academy programozó képzése.

Fanni a Progmatic Academy programozó képzésének elvégzését követően szakképzett és ambiciózus projekt menedzserként indította el IT karrierét a munkaerő piacon.Mesélj magadról pár szót… » Mivel foglalkoztál a mielőtt jelentkeztél a Progmatic programozó képzésére? Miért döntöttél az IT karrier mellett?

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságinformatika alapszakán végeztem tanulmányaimat. Diplomával a kezemben, böngészve az állásportálokat sem éreztem azt a magabiztosságot, hogy a munkaerőpiacon tisztességesen helyt tudjak állni. Éreztem kellene még valami plusz.

A programozás nem áll távol tőlem, így nem is nevezném magam karrierváltónak. Élvezem, ha megtalálom a logikát a rendszerben, s a programozásban gyakran megadatik ez a lehetőség. Kiválasztottam a legrokonszenvesebb bootcampet, ahol a tudásom alapjait megerősíthetem.

Miért a Progmatic képzése mellett döntöttél?

Noha sokan nincsenek jó véleménnyel az ilyen jellegű tanfolyamokról, én bátran ki merem jelenteni, a hozzá fűzött remények beváltak. Néhány hasonló profilú képzés jelenleg is fellelhető, de a Progmatic Coding Academy messze a legnívósabb mind közül.

A honlapon olvasottak, a workshop, a felvételifolyamat, az oktatás maga ezt erőteljesen alá is támasztották.

Hogyan érezted magad a tanfolyam során: » Mi okozta a legnagyobb kihívást a tanfolyam 5 hónapja alatt? » Mit emelnél ki, mint legmeghatározóbb élmény a képzés során?

Elérkezett az első “munkanap”. A csoporttagok meglehetősen sokrétű háttérrel rendelkeztek. A közös az volt, hogy mindenkinek csak egy dolog járt a fejében, kihozni a maximumot önmagunkból. Nem elhanyagolható, hogy sok barátra is leltem ez idő alatt. Az oktatók pedig nagy tudású, türelmes humoros egyének. Megtanították, hogy nincs felesleges kérdés, ilyen tanárokat kívánok mindenkinek.

Teltek a napok, a pandémia már az ajtón kopogtatott, s be is köszöntött. Az én évfolyamom volt az, amelyik először átállt a digitális oktatásra a Progmatic történetében. Egy porszem nélkül ment végbe a folyamat. A mentorok a lehető legátgondoltabb stratégiát követve építették bele a mindennapokba a távoktatást.
Mindenkinek új volt a helyzet, de közös erővel, a kihívásokat megugorva, a tanfolyam szépen haladt a medrében.

Rengeteg tudást magunkba szívva, kiváló alapköveket beépítve az elménkbe, az oktatatás végéhez közeledtünk.

De nem mennék el szó nélkül a karriermenedzsment tréning mellett sem. Céglátogatás céglátogatást követett, menet közben még a CV írás fortélyait is elsajátíthattuk.

A junior programozó képzés elvégzése után vagyunk. Friss oklevéllel a kezedben hogyan tovább: mik a terveid, kaptál már állásajánlatot?

Kis idő elteltével már oklevéllel a kezemben találtam magam. Meglepetésemre ezután sem lett elengedve a kezünk, az oktatók továbbra is rendelkezésünk álltak, s az álláslehetőségek, pedig szépen sorban, a Slack csatorna polcain sorakoztak.

Személy szerint nekem Technical Project Managerként sikerült elhelyezkednem egy startupnál nem sokkal a tanfolyam után. De ez sokkal inkább csak az út kezdete.

Mit mondanál azoknak, akik még hezitálnak, hogy belevágjanak-e a programozás elsajátításába és az IT karrier megalapozásába?

Fontos leszögezni, hogy a bootcamp végével a tanulás nem áll meg. Tudásunk mezején mindig akadnak kiaknázatlan mezők, vagy mondjam inkább fieldeknek!? – ez a tanfolyam során majd úgyis le fog esni. 😀

Egy csipet kitartás, egy evőkanál szorgalom, ízlés szerinti tudásvágy, s még sorolhatnám… a programozói lét és az IT karrier alapjai. Ha úgy érzed, ezek megvannak benned is, vágj bele!

Az út végén pedig ott vár AZ állásajánlat.