Mesélj magadról pár szót… » Mivel foglalkoztál a mielőtt jelentkeztél a Progmatic programozó képzésére? Miért szerettél volna megtanulni programozni?

A Progmatic junior programozó képzését 29 évesen végeztem el. Korábban több cégnél dolgoztam sales és account management területen, azonban a hosszútávú elképzeléseimet sajnos egy pozícióban sem találtam meg. Ezért úgy döntöttem más területen próbálnom meg, ahol lehetőség és szükség is van a folyamatos fejlődésre. Korábbi cégeimnél megismerkedtem ERP és CRM rendszerekkel is, de mindig hiányérzetem volt a rendszerek használatával kapcsolatban, mert nagyobb ráfordítással sokkal több támogatást tudtak volna nyújtani a mindennapi munka során. A fejlesztő tanfolyam előtti utolsó pozíciómban erősebben elkezdtem érdeklődni a munkafolyamatok optimalizálása és az ezeket támogató eszközök iránt. Végül úgy döntöttem, ha jobban el akarok mélyülni a munkafolyamatok automatizálásában és komolyan ebbe az irányba szeretnék tovább menni, mindenképp jó kezdés elmerülni a programozás világában.

Miért a Progmatic képzése mellett döntöttél?

Mikor elkezdtem tanfolyamot keresni, természetesen a Progmatic neve első között jött fel a híres kereső oldalon. Korábban nem hallottam róluk, de a honlapjukat elég profinak találtam és ezért elküldtem a jelentkezésem. Mivel szimpatikusak voltak az interjú során, maximálisan rugalmasak voltak és gyors visszajelzést kaptam, kérdés sem volt, hogy mellettük döntök.

Hogyan érezted magad a  fejlesztő tanfolyam során: » Mi okozta a legnagyobb kihívást a tanfolyam 5 hónapja alatt? » Mit emelnél ki, mint legmeghatározóbb élmény, pozitívum a képzés során?

Mivel a tanfolyam kezdetekor fogalmam sem volt a programozásról, nem kevés nehézséggel kellett szembenéznem a kurzus folyamán. Azonban úgy érzem, megkaptuk a kellő segítséget, hogy haladni tudjunk. Akár kisebb csoportokban átbeszéltük még egyszer a kérdéses részeket, akár a gyakorlás során lehetett kérdezni mentorainktól. Természetesen a nehézségek ellenére a specifikáció és a projektmunka során annál nagyobb az öröm, hogy addigra összeállnak a kockák és rájön az ember mennyi mindent meg tud valósítani.

A fejlesztő tanfolyam elvégzése után vagyunk. Friss oklevéllel a kezedben hogyan tovább: mik a terveid, kaptál már állásajánlatot?

A tanfolyam utolsó heteiben LinkedIn-en kaptam megkeresést és még a tanfolyam vége előtt lehetőséget kaptam egy Budapesten is jelen lévő befektetési banknál, ahol a belső rendszerek fejlesztésében vehetek részt. Visszagondolva az interjúkra, a technikai kérdésekre már magabiztosan tudtam érkezni. Úgy érzem, ez egy remek pozíció lehet, ahol bővíthetem tudásomat és több irányba is lehetőségem lehet tovább fejlődni.

Mit mondanál azoknak, akik még hezitálnak, hogy belevágjanak-e a programozás elsajátításába?

Úgy gondolom, ha valaki csak egy picit is felmerül, hogy az IT világában szeretne karriert építeni, egy junior programozó képzés elvégzése mindenképpen megadja a kezdő löketet akármilyen irányba szeretne utána tovább menni az ember – akár fejlesztés, akár üzleti elemzése vagy folyamatmenedzsment területen. Mielőtt elkezdtem a tanfolyamot sok kérdést kaptam, hogy miért szeretnék új irányt venni a karrieremben. Én erre mindig csak azt feleltem: „ha nem is fejlesztőként dolgozom tovább, a megszerzett tudás és alternatív szemlélet akkor is a javamra fog válni hosszútávon”. Mentoraink sokszor említették, hogy a fejlesztő tanfolyam elvégzése az út kezdete lesz és nem a vége. Ezt most már én is így gondolom, de mindenképpen elmondhatom, hogy a szükséges tudást megkaptuk, hogy elinduljunk egy új karrier útján.