Minden IT-cég, vagy IT-részleggel rendelkező cég életének fontos szereplői az informatikai projektmenedzserek, azaz a PM-ek. A projektmenedzserek azok a személyek egy szervezeten belül, akik a projektet képviselik a belső- és a külső kommunikáció során. Feladataik aköré szerveződnek, hogy a projektek megvalósítását koordinálják. Egy jó projektmenedzser tehát elengedhetetlen a projektek sikeres, határidő előtti lezárásához. De mivel is telnek egy PM napjai?

Mit csinál egy IT projektmenedzser?

Röviden az IT projektmenedzserek feladata, hogy a projekteket kézben tartsák, a hozzájuk tartozó feladatokat ütemezzék és a projektben résztvevőket információkkal lássák el, hogy az a határidő előtt megvalósuljon. Az ő felelősségük tehát, hogy a projekt feladatait átlássák, és mind a belső-, mind a külső érdekeltekkel tartsák a kapcsolatot, információt gyűjtsenek tőlük, hogy a lehető legtökéletesebb szoftverrel álljanak elő. Éppen ezért kapkodnak is értük az IT-szektorban.

A projektmenedzser információforrás

Ahhoz, hogy a projektmenedzser kézben tarthassa a rábízott projektet, elsősorban minden információnak a birtokában kell lennie. Ezért különösen fontos, hogy a csapatába tartozó szakemberekkel – fejlesztők, UI- és grafikai tervezők, technical writerek, tesztelők, programozók, stb. –, valamint a külső- és belső döntéshozókkal naprakész kapcsolatot tartson.

Projektmenedzsment szemlélettől függetlenül általában a PM feladata feltérképezni az ügyfél igényeit. Az ahhoz kapcsolatos feladatokat pedig elosztania és ütemezni a releváns szakemberek között. Ha tehát megvan a brief, a csapatával egyeztetnie kell arról, hogy átvegyék a projekt tervezett időtartama alatt elvégzendő feladatokat, és az azokra szánt időre egy becslést alkossanak. Csak ezután történhet meg a feladatok összehangolása, ütemezése.

Mindebből már látszik, hogy nagyon fontos, hogy a PM átlássa a feladatokat, hogy melyik feladatot melyik követi.

Napi tekintetben a PM feladata az is, hogy átlássa, mennyi erőforrás áll a projekt rendelkezésére. Fel kell mérnie, melyek azok a feladatok, melyeket sürgős vagy fontos elvégezni. Ez alapján kell döntést hoznia, hogy a releváns szakemberek mely feladatokkal foglalkozzanak. A döntés meghozatalakor azt is végig kell gondolnia, hogy a projekt határidő előtti elvégzését hogyan befolyásolja.

A PM a projektet pörgető motor

Ha a PM nem képviseli a projektet, akkor szinte nincs is projekt. Kisebb cégek esetében, ahol az erőforrásokért rögtön le kell csapni, a PM feladata, hogy a többi projektmenedzserrel egyeztetve kapacitásokat szervezzen át.

A PM feladata az is, hogy a projektmenedzser szemlélettel összeegyeztetve határidőket jelöljön ki. Ha például SCRUM keretrendszerben dolgoznak, akkor a sprinthatáridők tiszteletben tartása és a sprint backlogba vett elemek, feladatok menedzselése tartozik a felelősségi körébe.

Emellett a PM feladata, hogy megbeszéléseket ütemezzen, legyen szó belső megbeszélésről vagy külső kapcsolattartóval a sprint életciklusát szem előtt tartva.

Nem kell technikai tudás a PM-nek, de nem árt, ha van némi IT-s háttere

A PM munkakör nem követeli meg azt a technikai tudást, amire egy programozónak szüksége van. Az esetek legnagyobb részében elegendő, ha a technikai részletekről fogalmi ismeretei vannak.

Az más kérdés, hogy amikor megoldások közt kell dönteni, értékes idő takarítható meg, ha már a PM is teljes mértékben átlátja az IT szakemberek megkérdezése nélkül, hogy a döntése milyen pozitív és negatív következményekkel járhat. A megfelelő technikai tudásra a Progmatic Academy junior fejlesztő képzésein is szert tehetsz.

Lehet, hogy nem csak a PM-feladatokat kell ellátnia

Olykor előfordul, hogy a PM-nek is be kell szállnia bizonyos feladatok ellátásába. Ha mondjuk nincs, aki tesztelné a fejlesztett funkciókat, akkor a PM feladata átkattintani, végignyomkodni az elkészült fejlesztést, az észlelt hibákat pedig alaposan dokumentálni, kérdéseket összeállítani a működéssel kapcsolatban. Így már azelőtt hasznos javítások eszközölhetőek a szoftverben, hogy a felhasználók egy hibásan működő alkalmazással találkoztak volna. Tehát tesztelőként a PM feladata az is, hogy a UI- vagy programozó szakemberekkel egyeztessen a működésről és kérdéseket tegyen fel nekik a hibák kiküszöbölése érdekében.