A távoli munkavégzés terjedésével nagyon népszerűvé vált az úgynevezett „digitális nomád” életmód. Azonban, attól még, hogy képes vagy otthonról folyamatosan dolgozni, nem jelenti azt, hogy digitális nomádként is ugyanolyan jól menne. Ha az otthonodban már megvan a kialakított, megszokott munkakörnyezeted, nehezebben zökkensz ki a munkából. Míg digitális nomádként új környezetben, számos új ingernek kitéve elfoghat a „nyaralás” érzés, így könnyebben elterelődhet a figyelmed a munkáról. De ne szaladjunk ennyire előre, előbb lássuk, hogy mit is jelent digitális nomádnak lenni?

Mit jelent a digitális nomád kifejezés és honnan ered?

Valóigaz, hogy ez a típusú munkavégzés az internet elterjedésével egyre divatosabbá vált. Azt azonban kevesen tudják, hogy már a 90-es években írtak róla. A Wikipédia szerint legelőször Tsugio Makimoto és David Manners 1997-es ‘Digital Nomad’ című könyvében szerepelt először ez a kifejezés. Akkor még kissé utópisztikusan hangozhatott az elképzelés, de mégis elképzelhetőnek tartották az állandó, fix helytől független életmódot. Az is fontos, hogy ne keverjük össze a digitális nomádokat azokkal, akik hosszabb időre hátizsákos túrákra indulnak. Tehát digitális nomád az, aki állandó lakhely/kijelölt munkavégzési hely nélkül, a modern, digitális technológiát használva végzi a munkáját, keresi a kenyerét. (Szintén nem egyenlő az utazással foglalkozó munkakörökkel (például pilóta, sofőr, idegenvezető), ahol a munka megszabja, mikor és hol kell lenni, és onnan mikor kell továbbutazni.) Manapság a programozás az, amiről elsősorban a digitális nomád életforma jut az eszünkbe, de persze hasonló szabadságot adhat bármilyen más, online végezhető munka is.

Miért jó digitális nomádnak lenni?

Az internet használata a munka világában mindent megváltoztatott. A laptopokkal és az okostelefonokkal pedig bárki számára elérhetővé váltak a teljesen profi és mobil munkaeszközök. Ennek köszönhetően olyan munkalehetőségek alakultak ki, amihez már nem kell folyamatosan az irodában ülni.

Digitális nomádként helyfüggetlenül dolgozhatsz és fedezheted fel a világot egyszerre. Nincsenek szigorú szabályok, senki nem írja elő neked, hogy mennyi időt kell munkával töltened egy nap, vagy hogy mennyi ideig maradj egy adott városban. A rugalmasságon van a hangsúly és azon, hogy magadnak alakíthatod ki a számodra legjobb életformát.

A legfontosabb előny talán persze az, hogy világot láthatsz és ott élhetsz, ahol akarsz. De emellett rugalmasságra és nyitottságra is tanít, szabadságot, függetlenséget, önbizalmat, akár új barátokat, közösségeket is adhat. Arra is megtanít, hogyan kell a pénzzel bánni, és hogy milyen, amikor bizonyos dolgok nem annyira adottak vagy természetesek, mint otthon. Igen, egyfajta minimalista hozzáállás elengedhetetlen ahhoz, hogy jól működő digitális nomádok legyünk.

Miért nehéz digitális nomádnak lenni?

A nomád életmód nyilvánvalóan legnagyobb kihívása a magány. Mivel az emberek jönnek-mennek, kifejezetten nehéz tartós kapcsolatokat kialakítani. Nagyon fontos, hogy ebbe az életmódba tudatosan vágjunk bele! Ha az ember nem állít fel sorrendet, ha nem tanul meg nemet mondani és megfelelően beosztani az idejét, akkor elég hamar kiég. A legtöbben ezt a saját bőrükön tapasztalják meg, néha meglehetősen fájdalmasan. Amennyire jó az, hogy egy co-working irodában mindig akad valaki, akivel beszélhetünk, vagy csupán ott van, és így már nem vagyunk egyedül, ugyanakkor eluralkodhat rajtunk az érzés, hogy mindig dolgozni kell, hiszen az „üres” időket is ki kell valahogy tölteni. És persze ott vannak a családtagok, barátok, akik nyilván hiányozni fognak, ha hosszabban – akár évekre – távol vagy az otthonodtól. Szóval a legjobb, amit tehetsz, hogy teszel egy próbát és „teszteled” magad, hiszen jobb előre tudni, hogy menne-e neked a nomád élet.

Próbáld ki magad digitális nomádként!

Aki digitális nomádnak áll, annak jól bejáratott saját rendszerekre van szüksége, mert enélkül nagyon nehéz produktívnak lenni a nap folyamán. Persze némi spontaneitás belefér, de ha tartani szeretnéd az életszínvonaladat, akkor bizony a munkádat el kell végezni.

Az időmenedzsment és a fegyelmezettség kulcsképesség egy digitális nomád számára! De mielőtt mindent egy lapra tennél fel, teszteld magad! Nézd meg, milyen lehetőségek vannak, amelyeken keresztül megtapasztalhatod a nomád életformát: például dolgozz egy kávézóból fél napot, bérelj asztalt egy co-working helyen, bérelj apartmant az utószezonban olcsóbban, akár egy hónapra valamelyik közeli tengerparti helyen. Tesztelgesd melyik hely/helyzet komfortosabb számodra, ha munkáról van szó. Ha ez megy, akkor ezt követően már hosszabb időszakra is biztonsággal belevághatsz a digitális nomád életmódba, akár másik kontinensen is.