Eljátszadoztál már a gondolattal, hogy karriert váltasz és Te is programozó leszel, azonban előtte szeretnél egy kis betekintést nyerni abba, hogy mégis hogyan néz ki egy ilyen tanfolyam a gyakorlatban? Netán kezdő programozó vagy és szeretnéd rendszerezni tudásodat? Kiválasztottuk a három leghasznosabb tippet kezdő programozóknak, amiken keresztül egy kis ízelítőt kaphatsz a programozó tanfolyamokról.

 

Nem telik el hét, hogy ne cikkeznének valahol arról, hogy milyen súlyos munkaerőhiány van a programozó piacon. Máris látod a lelki szemeid előtt a dagadó bankszámlád, és az ízlésesen berendezett, modern irodádat. A munkaerőpiac szereplői eközben alig várják, hogy újabb és újabb kezdő programozóval, köztük veled bővítsék a gárdájukat.

A programnyelvek ismeretével a munkalehetőségeknek egy teljesen új horizontja nyílhat meg előtted kezdő programozóként. A digitális megoldások térnyerése miatt ugyanis szinte mindenhol kamatoztathatod a technikai tudásod. Ráadásul az IT-szektoron belül is vannak olyan pozíciók, amelyek ugyan nem követelik meg a programozási ismereteket, de más képességekkel együtt nagyon hasznosnak bizonyulnak.

Manapság nincs szükség kompromisszumokra ahhoz, hogy valakiből kezdő programozó legyen. Hiszen az aktuális munkánk mellett kényelmesen elvégezhető tanfolyamokkal tökéletesen életszerű a karrierváltás.

 

Varázsütésre nyilván senkiből sem lesz programozó, de az alábbi tippek segítségével te is egy lépéssel közelebb kerülhetsz hozzá, ha a Progmatic Academy junior fejlesztő képzését választod.

 

1. Kezdő programozóként játssz a kóddal!

A legegyszerűbb módja egy összetett működés megértésének a játék. Minél hamarabb kezdesz el játszani a kóddal, annál könnyebb dolgod lesz hosszú távon. Előfordulhat, hogy valamit olvasás után pofon egyszerűnek tartasz, de a gyakorlatban kissé nehezen megvalósítható. Ilyenkor jól jön, ha kisgyerek módjára játszadozol a kóddal, hogy jobban megértsd a működését.

 

A karrier lehetőségeken kívül számos más előnyt is biztosít számodra a programozás. Kevésbé ismert előnyről számolt be egy 2021-es kutatási eredmény, amely szerint egyedülálló módon stimulálja az agyunkat a kódolás. A publikáció szerint sem a nyelvi, sem a matematikai feladatok elvégzése nincs hasonló hatással az agytevékenységre, mivel azoknál sokkal komplexebb kognitív működésre ösztönzi elménket a kódokkal való munka.

Ne fogd hát vissza magad, ha látsz magad előtt egy kódot, amit kedvedre módosíthatsz következmények nélkül, hiszen tudod, a legkönnyebb módja a tanulásnak a játék.

 

Pro tipp: ilyen esetekre indíts egy saját projektet, ahol kockázat és legfőképp határidők nélkül bővítheted a tapasztalataidat!

 

2. Írj kódot papírra!

Micsoda ostobaság ez már? – gondolhatod, de ez talán a leghasznosabb tanács, amivel ebben a cikkben találkozol.

Egyrészt a kézírás önmagában is kiváló eszköze a tanulás elmélyítésének. Másrészt pedig a kézzel írt programkód megalkotása precízebb munkát, nagyobb odafigyelést igényel. Már csak azért is, mert számítógépen gyakran néhány kattintással tesztelhető a program működése, de papíron, vagy akár egy whiteboardon erre már nincs lehetőséged. Ezek a gyakorlatok pedig sokkal precízebb, alaposabb programozóvá tesznek hosszú távon.

Ráadásul olyan extrém helyzetre is felkészít, amikor élesben kell papíron, egy darab ceruzával felvértezve kódot írnod, például egy állásinterjú során. Sokan ezt tartják az egyik legkomolyabb vízválasztónak, ha a fejlesztők szaktudásáról van szó.

 

Pro tipp: ha környezetkímélőbb megoldást keresnél, újíts be egy digitális jegyzetfüzetet, amit jegyzetelésre is könnyedén használhatsz! Ráadásul későbbi felhasználásra is megtarthatod a munkád, amit így nem kell különféle füzetekben tárolnod – vagy letörölnöd egy whiteboardról.

 

3.Kezdő programozóként kérj segítséget!

 

Szép dolog az önképzés, de néha bizony kiküszöbölhetetlen akadályokat is rejt magában. Sokkal könnyebb megoldást találni a problémákra, ha van egy hozzáértő mentor, aki már több százszor találkozott azzal a kihívással, amivel Te sehogyan sem tudsz megbirkózni – vagy csak lényegesen nagyobb erőfeszítések árán, mint amennyit néhány évnyi tapasztalattal a hátad mögött igényelne tőled.

 

Minden helyzetben előfordulhat, hogy egy friss szempárnak köszönhetően sikerül előmozdítani a projektet, amit nem sikerült megoldani rengeteg elégetett munkaóra után sem. Nem kell szégyellned magad, hiszen a tapasztalt kollégák is jártak már hasonló cipőben, és azt sem szabad elfelejteni, hogy amikor segítséget kérsz, nem csak a tudásodat bővíted, de kapcsolatokat is építhetsz a közös munkának köszönhetően.

 

Pro tipp: a segítségkérés előtt érdemes legalább 20 percet áldoznod a probléma megoldására, hisz jó eséllyel a megoldás kulcsa előtted van, csak még nem vetted észre. A hiba keresése ráadásul még jobb programozóvá tesz hosszú távon.