Sok mindent át szoktunk gondolni, amikor programozó iskolát választunk, fejlesztő képzések, vagy tanfolyamok közt válogatunk. Az esetek többségében vannak általános és speciális igényeink. Mi most összeírtunk nektek 5 olyan szempontot, ami egy programozó iskola kiválasztásában nyújthat segítséget. Lássuk csak, mit vegyünk figyelembe, ha igazán informatikai képzést akarunk találni ezen a területen – legyen az szoftverfejlesztő, backend, frontend képzés, esetleg full stack fejlesztő képzés?

1. Piacképes tudást ad

Már az első kitétel nem túl könnyű elvárás, ezt jól tudjuk. És miért? Mert a programozás az a szakterület, amelyiken gyakorlatilag csaknem napi szinten változik a piac, bővül a tudás, alakulnak az elvárások. Nem egyszerű tehát megfelelni annak a feltételnek, hogy egy programozó képzés valóban friss maradjon, a szó legjobb értelmében. Mindenképpen fontos azonban ennek utánajárni.

2. Olcsó húsnak híg a leve

Igen, tudjuk, hogy a pénz az esetek nagy többségében bizony döntő tényező, ha informatikus képzést választunk. Ráadásul ezek a képzések nem tartoznak az olcsó tanulmányok közé. Illetve tartozhatnak, de ha ez így van, és pár tízezer forintos képzés komplett tudást ígér ezen a területen, akkor azért éljünk a gyanúperrel, hogy nem biztos, hogy reális dolgot is fogunk tanulni.

3. Elég rugalmas iskolát találtál?

Sokan munka mellett állnak neki egy új szakma megtanulásának, önmaguk átképzésének, vagy úgy tervezik a váltást, hogy mellette még dolgoznak. Ez persze feltételezi, hogy megtalálják a piacon azt a lehetőséget, ami a kellőképpen rugalmas körülményeket biztosítja ahhoz, hogy elvárásukat meg tudják valósítani. Ez is fontos kritériummá vált már – minél rugalmasabb egy képzés, minél jobban meg tud felelni ennek az igénynek, annál keresettebbé válik.

4. Milyen oktatók képviselik az iskolát?

A tananyagon kívül, melyről már volt szó, természetesen az sem mindegy, hogy a képzést oktatók milyen szakemberek, milyen tudás birtokában vannak. Hogy miért is különösen fontos ez? A programozás egy meglehetősen élő terület, nagyon gyakorlatias és rendkívül erősen a problémamegoldásra és a rendszerszemléletre összpontosít. Ezek ötvözete, tehát a kivételes és aktuális szakmai tudás és a szükséges kompetenciák együttállása szükséges ahhoz, hogy valaki oktatóként magas minőséget nyújtson a leendő kollégáinak.

5. A programozó iskola online és offline elérhetősége

Valóban ezt igazából a COVID hozta be a világ egészére a tavaly. Jól látszik, hogy egy darabig még biztosan velünk marad. Együtt fogunk élni ezzel a furcsa, de mindenképpen sok szempontból hasznos kettősséggel, hogy az életünket megosszuk az online és offline események között. Ezért is fontos, hogy egy programozó iskola felzárkózzon ehhez az elváráshoz – és a lehető legjobb opciót kidolgozva működtesse egymás mellett ezt a két platformot.

 

Megtaláltad már azt a képzést, ahol mint az öt szempontra figyelnek? Ha még nem, nekünk van egy tippünk, gyere a Progmatic-hoz!