Miért fontos a kiberbiztonság napjainkban?

A digitális kor egyik legnagyobb pozitívuma a gyors online kommunikáció. Ebben a pillanatban is megszámlálhatatlan mennyiségű információ cserél gazdát – legyen az képi vagy szöveges tartalom. Ezek az információk azonban – a gyenge kibervédelem miatt – gyakran rossz kezekbe kerülnek. Annak érdekében, hogy cégünk ne járjon így, az alábbiakban összefoglaltunk néhány szükséges teendőt, és azt is megindokoljuk, hogy miért fontos a fokozott kibervédelem.

A személyes biztonságtól a nemzetbiztonságig – tényleg olyan fontos a megfelelő kibervédelem?

A kiberbiztonság rendkívül fontos a modern társadalomban és gazdaságban. Nélküle nem lehetne például:

Adatbiztonság: A kiberbiztonság a személyes, a vállalati és a kormányzati adatok védelmét is biztosítja. Utóbbi különösen fontos, hiszen a kormányzati adatok között nagy számban vannak személyes azonosítók, pénzügyi információk, egészségügyi adatok és kormányzati titkok is, amelyeknek a kiszivárgása súlyos következményeket vonhat maga után.

Gazdasági stabilitás: A kibervédelem sérülése a vállalatok és a kormányok egyik legnagyobb rémálma. Az illetéktelen behatolás ugyanis súlyos pénzügyi veszteségekkel jár, nem is beszélve a piaci bizalom és a vállalati teljesítmény csökkenéséről.

Nemzetbiztonság: Az adatvédelem a nemzetbiztonság egyik alapvető eleme. A kémkedés és az adatszivárogtatás napi szintű veszélyt jelent a kormányok számára, ezért az államoknak erős, és hatékony védelmi stratégiákat kell kidolgozniuk az online fenyegetésekkel szemben.

Személyes biztonság: A kiberbiztonsági intézkedések az egyéneknek is védelmet nyújthatnak a kibertérben. A hackerek sokszor először a „kishalak” adatait, például a banki információit vagy az online hozzáféréseit veszik célba, hiszen a magánszemélyek statisztikailag kevesebb figyelmet fordítanak adataik védelmére, mint a nagyvállalatok.

És infrastruktúra sem: Az olyan infrastruktúrák, mint az energiaellátás, a közlekedési rendszerek és a vízgazdálkodás is komoly fenyegetéseknek vannak kitéve nap, mint nap. Mondanunk sem kell, hogy ezeknek az infrastruktúráknak a megbénítása milyen komoly hatással lehetnek a társadalmak működésére.

Adatszivárgás, bizalmas adatok idegen kézbe kerülése – mit tehetünk, hogy elkerüljük ezeket a problémákat?

Annak érdekében, hogy cégünk ne essen kibertámadás áldozatává:

Erős jelszavakat, és többlépcsős hitelesítést kell alkalmazni: Rendkívül fontos, hogy minden fiókhoz erős jelszót hozzunk létre, és ha tehetjük, időnként változtassuk meg őket. Egy jelszó annál erősebb, minél több kis- és nagybetűt, illetve számot tartalmaz. Ezzel párhuzamosan a többlépcsős hitelesítést is kapcsoljuk be – ez segíthet távol tartani a fiókunktól a jogtalan behatolókat.

Telepítsünk biztonsági patch-eket: Nem véletlen, hogy ma már minden szoftver, alkalmazás és operációs rendszer rendszeresen kap frissítéseket, amelyekkel kiküszöbölhetők a rendszerhibák, és megelőzhetők a potenciális támadások.

Használjunk antivírus- és tűzfalprogramokat: Az antivírus- és tűzfalprogramok megvédik a számítógépeket a vírusoktól, és más rosszindulatú szoftverektől.

Ne feledjük: ezeket a programokat mindig tartsuk naprakészen – ha pedig most szeretnénk feltelepíteni valamelyiket, csakis a legfrissebb verzióra fizessünk elő.

Mentsükel az adatainkat és készítsünk visszaállítási tervet: A rendszeres adatmentés és a visszaállítási terv segíthet, hogy gyorsan helyreállítsuk az eszközeinket és adatainkat egy esetleges kibertámadás után.

Ne feledkezzünk meg a hálózati biztonsági intézkedésekről sem: vállalati környezetben rendkívül fontosak a hálózati szintű intézkedések – például:

  • a tűzfalak felállítása,
  • a hálózati szegmentálás,
  • vagy a hálózati monitorozás. Mindezzel tovább erősíthetjük kibervédelmet, és megakadályozhatjuk az illetéktelen hozzáférést.

Rendszeresen ellenőrizzük a védelmi stratégiát, és ha kell, álljunk elő újakkal: Még ha azt hisszük is, hogy cégünk adatvédelmi rendszere kifogástalanul működik, fontos időnként felülvizsgálni a kiberbiztonsági intézkedéseket, és ellenőrizni, hogy azok valóban hatékonyan működnek-e. A kiberbiztonsági környezet folyamatosan változik, ehhez pedig muszáj alkalmazkodni.

Egy valamit azonban fontos leszögezni: még a legerősebb tűzfalon keresztül is érheti cégünket illetéktelen behatolás, ezért érdemes mindig óvatosnak lenni. Ha esetleg furcsa tevékenységekkel találkozunk a hálózaton – legyenek azok megmagyarázhatatlan banki tranzakciók, furcsa spamek vagy nem szokványos hozzáférések -, azonnal kérjünk segítséget!

Noha a kibertérben rejlő veszélyeket sosem lehet teljes mértékben elhárítani, csökkenthetjük az esélyét annak, hogy általuk kárt szenvedjen cégünk kibervédelme – főleg, ha mi magunk is átlátjuk a rendszert, és tudjuk, mire ügyeljünk. Erre pedig egy programozói vagy fejlesztői kurzus remekül megtaníthat.