Az utóbbi pár évben szinte berobbant a köztudatba az elsőre kissé meghökkentően hangzó „digitális nomád” kifejezés. Sőt, ugyanilyen ugrásszerűen megnőtt magának a digitális nomád életformának a népszerűsége is, és nemcsak a vágyálom szintjén, de sokak számára a testet öltött valóságként. Nézzük hát, mit is jelent ez a gyakorlatban, mitől olyan vonzó, és vajon neked is van-e rá esélyed!

Korunk bennszülöttje

Aki hallott már a digitális nomádokról, azok lelki szemei előtt kivétel nélkül egy pálmafákkal szegélyezett egzotikus beach képe jelenik meg. Ahol emberünk hawaii mintás ingében egy függőágyban fekszik, ölében laptop, kezében napernyős koktél. Nos igen, a digitális kor bennszülöttje valóban akár így is élhet, ha erre van vágya, és ha ehhez teremtette meg magának a feltételeket. A hangsúly ezúttal a „ha”-val kezdődő két kitételen van. A digitális nomádság ugyanis nem egyféle (mondjuk egzotikus) életkörülményeket takar, hanem pontosan azt a szabadságot jelenti, hogy olyan életformát élhetsz általa, amilyet csak akarsz. A digitális nomád valójában egy gyűjtőfogalom, és mindazokat az embereket jelenti, akik helyfüggetlenül élik az életüket. Olyan bevételi forrásokat teremtettek meg maguknak, ami ezt lehetővé teszi.

Digitális nomád megélhetési formák

A digitális nomád önmagában tehát nem egy konkrét pénzkereseti vagy megélhetési formát takar, hiszen ez a gyakorlatban többféleképpen is megvalósulhat. A lényeg itt annyi, hogy alkalmas legyen a helyfüggetlen életvitelre. Természetesen megvannak hozzá a bevett pénzkereseti formák, melyek jellemzően az online végzett munkákra épülnek. Ezek igen sokfélék lehetnek, de legtöbb lehetőségük az IT szektor szakembereinek van. Így ha valakit vonz ez az életforma, érdemes IT-képzéseket választania.

Fontos azonban definiálni a munkavégzés keretrendszerét, és megkülönböztetni egymástól a hasonló fogalmakat, amelyek az utóbbi években a nem munkahelyen történő munkavégzés kapcsán kissé összecsúsztak a fejünkben.

Home office, távmunka, freelancer

Főként a Covid kapcsán került előtérbe a home office fogalma és gyakorlata. Sokan keverik azonban a távmunkával, pedig a kettő jogi értelemben nagyon is különbözik egymástól. Egyébként a digitális nomádság szempontjából sem mindegy, hogy melyikről van szó. Míg a távmunka (közismert angol kifejezéssel: remote job) már a munkaszerződés szerint nem konkrét munkahelyen zajlik, addig a home office (magyar hivatalos megnevezéssel: otthoni munkavégzés) nem rendszeres jelleggel, általában a munkaidő kisebb részét vagy átmeneti időszakát érinti. Ám elrendelését a munkáltató egyoldalúan is megteheti. Gyakran felmerül a munkavégzés helyének bizonyos megkötése. (Például nem hagyhatja el az országot, vagy adott időn belül személyesen is elérhetőnek kell lennie, stb.) Ennyiből is egyértelműen kitűnik, hogy noha a home office sem zárja ki teljesen a digitális nomádkodást, jellemzően nemigen teszi azt lehetővé.

Sokkal alkalmasabb feltételeket biztosít a szintén állandó foglalkoztatást jelentő távmunka (remote job). Ma már rengeteg olyan (a nemzetközi piacon működő) munkaközvetítő portál létezik, amely kifejezetten a távolból végzett munkákra specializálódva köti össze a munkaadókat a munkavállalókkal.

Digitális nomádoknak ideális pénzkereseti forma a freelancer vagy magyarul szabadúszó munkavállalás (mely bizonyos mértékig átfedésben van a remote work fogalmával). Ami lényegében egy projektalapon való szerződést jelent. Ebben az esetben cégek vagy vállalkozások szervezik ki bizonyos projektjeiket az oldalra regisztrált szabadúszó szakembereknek. A remote állásokat kínáló portálokhoz hasonló se szeri, se száma a freelancer munkákat közvetítő felületeknek (legismertebbek közülük az upwork, a freelancer és a fiverr).

A freelancerkedés formailag leginkább valamilyen vállalkozási formában (jellemzően egyéni vállalkozóként) tud működni. Tehát ebben a vonatkozásban mindenképpen érdemes elkülöníteni a távmunkaszerződéssel végzett munkavállalói formától. Míg az utóbbi relatíve nagyobb biztonságot jelent, az előbbi nagyobb szabadságot és a rugalmasság lehetőségét biztosíthatja.

Passzív bevételi források

Eddig a helyhez nem kötött munkavégzés különböző lehetséges formáiról beszéltünk, de a digitális nomádok definiálásakor nem véletlenül használtuk a „pénzkereseti forrás” és a „megélhetési forma” kifejezéseket a „munkavégzés” helyett. Ugyanis az előzőeken túl, jó alapot jelent a digitális nomád életformához, ha van valamilyen passzív bevételünk, azaz ami tevőleges munkavégzés nélkül is jövedelmet termel számunkra. Ilyen lehet például a lakáskiadás, a tőzsdei befektetés, egy önjáró vállalkozás vagy cég, egy honlapról letölthető formában megvásárolható termék/szolgáltatás stb.

A digitális nomádkodás mint életforma

A helyfüggetlen életforma önmagában többféle dolgot takar. Jelentheti azt, hogy az illető rendelkezik állandó lakhellyel, de az év egy részében vagy bizonyos időszakaiban átmenetileg máshol telepszik le (akár a hazájában, akár a világ bármely más pontján), vagy éppen utazgat egyik helyről a másikra. Vannak olyan digitális nomádok, akik szinte folyamatosan úton vannak kisebb-nagyobb megállókkal. Így bejárva a világot vagy annak egy részét, és kedvük szerint töltenek hosszabb-rövidebb időszakokat egy-egy számukra vonzó helyen. Sokan lakóautóval teszik ezt kellően rugalmassá, biztonságossá és komfortossá. Mások olcsó hostelekben vagy Airbnb-kben szállnak meg, és esküsznek a közösségi közlekedés helyi kapcsolatokat építő és élményszerző előnyeire. Az említett formális munkavállalási módokon kívül sokan választják – amennyiben nem magasak az igényeik, és főleg a kaland meg a világ beutazása motiválja őket – a különböző önkénteskedési lehetőségeket. Ahol kosztért-kvártélyért (esetleg még zsebpénzért) némi házi vagy ház körüli munkát kell végezni. Bár ez nem kifejezett digitális nomádkodás, ha valaki életmóddá teszi a helyről helyre vándorlás és megélhetés ezen formáját, az nagyban hasonlít a digitális nomádság lényegére. És mint eddig is láthattuk, nem egy egzakt fogalomról van szó, hanem egy szemléletében meghatározó életformáról.

Kiből lehet digitális nomád?

Alapvetően bárkiből, akit vonz ez az életforma, és hajlandó mellé olyan szaktudást szerezni, ami piacképes a nemzetközi platformon. Rengeteg olyan szakma van, ami távolról is végezhető, az alábbiakban néhány jellemző területet sorolunk fel a teljesség igénye nélkül:

 • IT szektor: programozó, szoftverfejlesztő, -tesztelő, weboldalkészítő, játékfejlesztő, applikációfejlesztő,
 • szövegíró,
 • közösségi média menedzser,
 • online marketinges,
 • blogger, YouTuber,
 • virtuális asszisztens,
 • adatrögzítő, webáruház-feltöltő,
 • könyvelő,
 • nyelvtanár,
 • coach, pszichológus,
 • író.