A frontend hétköznapi szavakkal megfogalmazva, a webfejlesztés azon területe, amely elsősorban a felhasználókkal, user-ekkel kapcsolatban álló felületek programozásáért felelős. A frontend fejlesztő a grafikusoktól kapott design tervekből HTML, CSS és Javascript programozási nyelvek segítségével egy kattintható, működőképes felületet hoz létre. Ma már számos képzésen megtanulhatjuk a programozás csínját-bínját, persze ezeknek is megvannak a lépései, fokozatai. Most bemutatjuk, hogy mit csinál egy frontend fejlesztő és azt is, hogy milyen szerepet tölt be egy cég életében.

Milyen képességekkel rendelkezik egy frontend fejlesztő?

A frontend fejlesztők elsősorban az alábbi három programozási nyelvet használják munkájuk során, mikor weboldalakat és web alapú alkalmazásokat fejlesztenek:

HTML, CSS

A HTML és a CSS minden honlap alapvető részét képezi. A HTML a struktúrát, a CSS pedig a színeket, elrendezést, betűstílusokat, egyéb látványelemeket, vizuális megjelenést és sok más, egyéb, a látvánnyal kapcsolatos tulajdonságot befolyásol.

Javascript

Bár a HTML és CSS alapú weboldalak is sok esetben működőképesek, kizárólag statikus tartalom megjelenítésére alkalmasak. A JavaScript pedig egy hasznos kiegészítő. A JavaScript egy ún. “kliens oldali” programozási nyelv, amely lehetővé teszi, hogy interaktív funkciókat adjunk hozzá egy weboldalhoz.

A frontend fejlesztők által készített kód, nevezhetjük programnak is, a felhasználó böngészőjében fut le. A webfejlesztéssel kapcsolatos területek többségében tulajdonképpen a közös pontot maga a futtató platform, vagyis a böngésző jelenti. Egy weboldal keresőkben elfoglalt helyezése például attól is függ, hogy a frontend fejlesztő mennyire képes optimálisan felépített, gyors weboldalt létrehozni. Emiatt a keresőoptimalizálás alapvető működésének ismerete elengedhetetlen. Szintén lényeges, hogy a frontend fejlesztő tisztában legyen a különböző meta tag-ek használatának szabályaival, amely szintén fontos lehet az adott weboldal keresőoptimalizálásakor. Bár a frontend fejlesztő munkájának eredménye látványos, ennek ellenére kód nézetben dolgozik. Emiatt nagyon fontos a figyelem és a precizitás. Mivel az online világ folyamatosan változik, a frontend fejlesztőnek is követnie kell ezeket a trendeket. Egy jó frontend fejlesztő kíváncsian figyeli az újdonságokat, és állandóan finomítja a saját maga által használt megoldásokat.

Kiemelt területek: tesztelés és hibakeresés

Frontend fejlesztőként nem elégséges, hogy az általad készített program működőképes legyen, de hibamentesen is kell üzemelnie, ráadásul megfelelő választ kell adnia a felhasználók különböző tevékenységeire. Ez utóbbi azt jelenti, hogy fel kell készíteni minden lehetséges műveletre, amit a felhasználó csinál. Legyen az egy adatbevitel vagy valamilyen egyedi megjelenítő eszköz használata.

A tesztelés és hibakeresés olyan tevékenység, amelynek során a program működését ellenőrizzük különböző szimulációkon keresztül és amennyiben hibát találunk, azt lokalizáljuk és javítjuk.

Frontend fejlesztői karrier és pozíció

Manapság általában az IT szektorra jellemző talán a legerősebb munkaerőhiány és ez nem csak az átfogó tudással rendelkező fullstack fejlesztők esetében van így, hanem különösen igaz ez a frontend fejlesztőkre is. Tehát, aki karrierváltáson gondolkodik érdemes a programozás felé kacsintgatnia, mert bőven van lehetőség, ráadásul számos előnnyel jár ez a szakma. Itt valóban versenyképes fizetés, ígéretes karrier várja a jelentkezőket, már junior pozícióban is. Nem beszélve a távmunka lehetőségéről, a rugalmas munkavégzésről. Ehhez persze nem árt az alapoktól kezdeni, aki még nem biztos abban, hogy ez a szakma lesz a megfelelő, annak érdemes egy előkészítő képzésen részt venni, ahol belekóstolhat a programozásba.

Az elhelyezkedés, az adott szerep a cég életében sok mindentől függ, nem mindegy, hogy egy kicsi, vagy nagyobb cégnél helyezkedünk el, milyen típusú munkavégzést várnak el, vagy esetleg vállalkozóként vágunk bele a szakmába. Amennyiben nagyobb vállalatnál dolgozunk, akkor szinte garantált, hogy a szoftverfejlesztő csapat tagjaként új modulok és funkciók fejlesztésén munkálkodunk majd és feladatunk lesz a különféle üzleti területektől érkező egyedi fejlesztési igények teljesítése is.

Nem kerülhetjük el az adminisztrációt sem, hiszen a technikai dokumentációk írása és naprakészen tartása is kiemelten fontos egy-egy fejlesztési projekt során. Ezen kívül a fejlesztői tesztek írása szintén hozzátartozik egy frontend fejlesztői munkakörhöz. Ha már elég tapasztaltak vagyunk alapvető elvárás, hogy proaktívak legyünk! Tehát a vezetőnk elvárja majd, hogy a fejlesztésekkel és a folyamatokkal kapcsolatban javaslatokat, ötleteket dolgozzunk ki, illetve prezentáljunk a fejlesztésekkel és folyamatokkal kapcsolatban. Így kiemelt szerephez jut a jó kommunikációs készség, mint soft skill. Mivel a vállalatok csapatjátékosokat keresnek, akik hatékonyan kommunikálnak, nem pedig a kódolás magányos „harcosait”.

Ne feledjük, hogy ez egy folyamatosan fejlődő szakma, így, ha belevágunk mindig lesznek izgalmas kihívások és új ismeretekre is szert tehetünk!