Az évezredek folyamán beszédünk rengeteget változott. Az egyik legizgalmasabb újításnak mégis a beszédszintézis mondható, amelynek segítségével a gépek képesek lehetnek az írott szöveget hanggá formálni. Az alábbi cikkben alaposan körüljárjuk, mi is az a beszédszintézis, hogyan működik, és arra a kérdésre is kitérünk, hogy az élet mely területein veszik a legnagyobb hasznát.

Mi az a beszédszintézis?

Ahogyan már korábban is említettük, a beszédszintézis lehetővé teszi a gépek számára, hogy az írott szöveget feldolgozva emberi beszédre emlékeztető hangokat hozzanak létre. A folyamat alapját különféle számítógépes programok, algoritmusok, valamint maga az eszköz, a beszédszintetizátor képzi,. A beszédszintetizátor először felolvassa a szöveget, majd ennek megfelelően hoz létre egy hangi eszköztárat. A technológia rendkívül sokoldalú, ezért rengeteg területen veszik hasznát – például az oktatásban, a kommunikációs eszközök gyártásában, vagy éppen a hírolvasásban.

Hogyan működnek a beszédszintetizátorok?

A beszédszintetizátorok működése meglehetősen bonyolult folyamat, ám az alapelvek viszonylag könnyen megérthetők. A folyamat első lépése, hogy a számítógép beolvassa az írott szöveget, amely lehet kézzel írt, gépelt, vagy más módokon bevitt információ is. A beolvasás során az algoritmus eldönti, hogy a szöveg mely részét fogja első körben beszéddé alakítani. Ezt a folyamatot hívjuk szintaktikai elemzésnek. A kijelölt részlet alapján a számítógép hangmintát hoz létre, és igyekszik azt úgy megalkotni, hogy a lehető legjobban hasonlítson a beszélt nyelvre. Erre alapvetően kétféle módszert alkalmazhat:

  • egyrészt a konkatenatív beszédszintézist, amely során a gép előre rögzített hangmintákból alkot teljesen új kifejezéseket,
  • vagy a parametrikus beszédszintézist, azaz a hangok matematikai modellekkel történő létrehozását.

Az, hogy a rendszer melyik eljárás mellett dönt, azt nagyrészt a szintézis célja, valamint a bevitt szöveg mennyisége és minősége határozza meg.

A beszédszintézis legfőbb előnyei

A digitalizáció felgyorsulásával egyre több terület képes hasznát venni a beszédszintézisnek. Ez persze nem is meglepő, hiszen a beszédszintézis számos szempontból jelent előrelépést, például biztosítja a szövegalapú információkhoz való hozzáférést a látássérültek, vagy az olvasási problémákkal küzdők számára. Emellett az oktatásban is nagy segítséget nyújt, hiszen a tanárok és a diákok az órán könnyedén meg tudják hallgatni a leírt szövegeket, így hatékonyabban taníthatnak, illetve tanulhatnak. Ezzel az órákat is sokkal színesebbé lehet tenni, hiszen gondoljunk csak bele: mennyivel gyorsabb és érdekesebb meghallgatni egy szöveget, mint azt csendben, egyedül elolvasni?

Mindemellett – ahogyan már fentebb is írtuk –  a beszédszintézis a gépek és az emberek közti kommunikációt is elősegíti. Nem is gondolnánk, de a mai okos hangszórókba például már gyárilag helyeznek el beszédszintetizátorokat.

Mikor szokták használni a beszédszintézist?

A korábban említett néhány terület mellett számos további munkahely is létezik, ahol rendszeresen igénybe veszik ezt a technológiát. Például:

  • Az egészségügyben: a beszédszintetizátorok segíthetnek a beszédképességüket elvesztő betegek számára, hogy újra beszélhessenek szeretteikkel. 
  • A szórakoztatóiparban: meglepő lehet, de a beszédszintézis ma már a film- illetve reklámkészítés, valamint a videójátékok gyártásának egyik megkerülhetetlen eleme is egyben. Az eljárás segítségével a képernyőn látható karakterek élethű, emberszerű hangon szólalhatnak meg.
  • Valamint az üzleti világban: a fentiek mellett az üzleti világ is nagy hasznát veszi a beszédszintézisnek – például az automatizált híváskezelő rendszerek kialakítása, vagy az ügyfélszolgálatok chatbotjainak fejlesztése során. Így a vevők is sokkal könnyebben és hatékonyabban kommunikálhatnak a szolgáltatóval vagy a webáruházzal.

Összességében tehát elmondható, hogy a beszédszintézis az idő előrehaladtával egyre komolyabb szerepet tölt majd be az emberek mindennapjaiban. Könnyen lehet, hogy mi is rengeteg eszközt használunk nap, mint nap, amelyeknek ez az alapja, csak eddig nem tudtunk róla.  

A technológia, valamint a gépi tanulás fejlődésével ráadásul az algoritmusok is egyre valósághűbb beszédhangokat lesznek képesek előállítani. Ezáltal a beszédszintézis még több területen jelenthet majd komoly előrelépést. 

Ennek persze egyenesági következménye, hogy az információ is sokkal gyorsabban áramlik majd a munkahelyeken, és ez a munkafolyamatokat is hatékonyabbá teszi. Egy ilyen sokoldalú technológiának ráadásul a fejlesztése is legalább ennyire izgalmas, amelynek alapja kurzusainkon is elsajátítható.