Sokak szerint célszerű, mások úgy gondolják, egyáltalán nem érdemes könyvekből elsajátítani a programozás alapjait. Egy dolog azonban bizonyos: egy könyv, ha nem is ad szerteágazó tudást, nagymértékben segítheti bizonyos alapfogalmak megértését. Nagy hasznunkra lehet a gyakorlás során, és jó alapot biztosít a tanuláshoz. De milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a számunkra hasznos könyveket? Cikkünkben ennek a kérdésnek járunk utána, ráadásul azt is eláruljuk, hogy elsősorban mely példányokat célszerű beszereznünk, ha az IT területén szeretnénk elhelyezkedni. 

Honnan érdemes beszerezni a könyveket? 

Az utóbbi évek rohamos digitalizációja miatt az emberiség egyre inkább ráállt az e-könyv-olvasásra. Ma már szinte az összes kiadványt beszerezhetjük néhány kattintással. Meg sem fordul a fejünkben, hogy esetleg akadhatnak olyan művek is, amelyek nem találhatók meg az interneten, csak a könyvtárakban és a könyvesboltokban. 

Ezen a ponton pedig egy valamit fontos megjegyeznünk. Noha a programozás sokat fejlődött az elmúlt években, az alaptéziseit tekintve változatlan maradt. Ezért nem érdemes pusztán a mai kiadásokat keresni – szétnézhetünk akár a korábbi kiadások között is, hiszen könnyen lehet, hogy sok új és értékes információt tudhatunk meg belőlük. 

Mi alapján válasszunk hasznos könyvet a programozásról?

Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, melyik kötetet érdemes beszereznünk, azzal is tisztában kell lennünk, hogy pontosan mi is az, amit tanulni szeretnénk. Nem elég úgy nekivágni a keresésnek, hogy “minden jó, ami programozásról szól”. Ennél sokkal specifikusabbnak kell lennünk, hiszen a programozás egy szerteágazó szakma.

Másodsorban azt is tudnunk kell, hogy mi a célunk a tanulással. Nem mindegy ugyanis, hogy érettségire, vagy egy nehéz egyetemi vizsgára való felkészüléshez keresünk tananyagot.

Valószínűleg még mindezek tudatában is belebotlunk majd néhány olyan könyvbe, amelyek nem egészen a mi igényeinknek felelnek meg. De ennek az esélye sokkal kisebb, ha a fentieket alaposan átgondoljuk.

Ha pedig megakad a szemünk egy könyvön, de nem vagyunk biztosak a dolgunkban:

  • Lapozzunk bele a tartalomjegyzékébe, és nézzük meg, hogy milyen egységekre tagolódik.
  • Nézzük meg, hogy ki az író, és olvassunk utána a munkásságának.
  • Olvassuk el a róla szóló ajánlókat és érdeklődjünk utána informatikus ismerősöknél.
  • Ellenőrizzük, hogy a mű melyik évben íródott. Annak ellenére, hogy a programozás alapja nem sokat változott az elmúlt években, akadhat azért egy-egy olyan információ, amely ma már talán elavult vagy nem releváns.
  • Emellett, ha van időnk, nyugodtan bele is olvashatunk néhány fejezetbe, hogy felmérjük, mennyire érthető és logikus a felépítése számunkra, és vannak-e példák a magyarázatok mellett. Utóbbira azért van szükség, mert, ha nehezen emészthető számunkra a tananyag, bizonyos példákon keresztül sokkal hamarabb megérthetjük azt. 

Milyen könyveket érdemes elolvasni a programozás témakörében!?

Ha még csak az elején járunk, de szeretnénk a programozás alapjait kellőképpen elsajátítani, akkor első körben érdemes Peter Wentworth, Jeffrey Elkner, Allen B. Downey and Chris Meyers Hogyan gondolkozz úgy, mint egy informatikus: Tanulás Python 3 segítségével című művét, illetve Gregorics Tibor, Heizlerné Bakonyi Viktória, Horváth Győző, Menyhárt László, Pap Gábor Sándorné, Papp-Varga Zsuzsanna, Szlávi Péter, valamint Zsakó László könyvét, a Programozási alapismeretek-et fellapozni.

 

Ha van a családban olyan fiatalabb gyermek, aki érdeklődik a kódolás iránt, akkor nem célszerű rögtön a fentiekkel kezdeni. Helyettük inkább ajánlanánk Jakab Zsolt Készíts te is játékprogramot! – Scratch nyelven (Játékos programozás 8-14 éveseknek), vagy esetleg David Whitley Kódolj! című munkáját. Ezek a kötetek a gyerekek nyelvén magyarázzák el a szakma alapjait. 

Az érettségire való felkészülés során nagy hasznunkra válhat Magyary Gyula Emelt szintű informatika érettségi – Programozás C++ és C# nyelven, és Emelt szintű informatika érettségi 2. – Python lépésről lépésre című tananyaga is.

Számos művet találhatunk webfejlesztés témakörében is, de közülük is kiemelkedik Szabó Bálint Webprogramozás, valamint Abonyi-Tóth Andor A weblapkészítés technikája című munkája.

Összességében tehát, rengeteg kötet közül válogathatunk online és offline is, de ehhez nagyon fontos tudni, hogy pontosan milyen irányba is akarunk elindulni. Emellett mindenképp érdemes elvégezni egy programozói képzést is, amellyel még szerteágazóbb tudásra tehetünk szert, és könnyen elhelyezkedhetünk az informatikai piacon.