Hatékonyság programozóként: eszközök, amelyekkel időt és energiát spórolhatsz meg

 

Programozóként nem kis kihívás megtalálni az arany középutat a munka szervezése és a produktív munkavégzés között, de nem lehetetlen. A nehézség a hatékonyság megtalálásában általában az, hogy ennek tudatos művelése gyakran annyi időt és figyelmet igényel, hogy egyszer csak azt vesszük észre, hogy a feladat- és időmenedzselés nagyobb energiát emészt fel, mint maga a munka. Ha azonban jól csináljuk, a hatékony csapatmunka záloga lehet, amivel nemcsak magunknak, de munkatársainknak is rengeteg időt takaríthatunk meg. Írásunkból megtudhatod, milyen eszközökkel menedzselheted a hatékonyságodat úgy, hogy az tényleg produktív legyen!

 

A jó projektmenedzsment a hatékonyság kulcsa

 

A hatékonyság szempontjából aranyat ér, hogyha a programozó is megfelelően menedzseli a saját feladatait, és a projektmenedzser is a csapat teendőit. Elengedhetetlenül fontos, hogy a programozó teendői szinkronban legyenek a csapat céljaival, hiszen az egymásra épülő feladatok gördülékeny elvégzése teszi lehetővé, hogy a csapat határidőre le tudja zárni a projektet.

Ennek érdekében ma már számos feladatkezelő projektmenedzsment szoftver áll a programozók, illetve a szoftverfejlesztő csapatok rendelkezésére. Az egyik legnépszerűbb ezek közül a Jira, amelyet a különféle projektmenedzsment keretrendszerek (például a SCRUM) szerint használhatnak a programozók. Ebben a projektmenedzser feladatokat tud létrehozni, melyeket hozzárendelhet a csapattagokhoz határidőkkel, ezeket pedig a sprint időtartamára ütemezheti. Így a Jira segítségével a munka szervezésének terhét a projektmenedzser leveszi a programozóról, tehát neki már csak a feladatok elvégzésére kell összpontosítania. Fontos: a munka folyamán felmerülő problémák, akadályok miatt jó eséllyel elő fog fordulni, hogy egyes feladatokat át kell ütemezni, ilyenkor ezt is jelezni kell a csapattagok felé.

 

Rendszerezd a saját teendőidet hatékonyan!

 

Előfordulhat azonban, hogy nem csupán a projekthez fűződő teendőink vannak. Emiatt hasznos lehet egyénileg is személyes teendőlistákat összeállítani, ahol rendszerezzük azokat a feladatokat, amelyeket az adott napon/héten/hónapban muszáj elvégeznünk. Mivel feladat és feladat között is van különbség, érdemes valamilyen módszer szerint rendszereznünk őket.

A priorizálást megkönnyíti, ha feladatainkat a sürgősség és a fontosság tengelye szerint osztályozzuk. Amelyek mindkét kategóriába beleesnek, azokat a feladatokat vegyük előre! Ezután sorrendben:  1.  a sürgős, 2. a fontos, 3. végül a nem sürgős és nem fontos teendők érkeznek. Analóg módon papíron vagy whiteboardon is felvezethetjük teendőinket – a logolásra ilyenkor pofonegyszerű módszer, ha felírjuk, hogy az adott feladattal mikor kezdtünk el foglalkozni és mikor fejeztük azt be. 

De léteznek teendőlistázó appok és alkalmazások is, ilyen például a Todoist, ahová feladatainkat felvihetjük és kipipálhatjuk, amint azokkal végeztünk. A logolásra számítógépen is van lehetőségünk, a Toggl ingyenes alkalmazással egy gombnyomással elkezdhetjük mérni, hogy mivel töltöttük az időnket.

 

Hatékonyság és kommunikáció

 

A mindennapi teendők hatékony elvégzésében elengedhetetlen a kommunikáció. Legkézenfekvőbb működőképes “analóg módszer”, ha egyszerűen odamegyünk a kollégánkhoz, hogy egyeztessünk a nap hátralévő feladatairól. Viszont a home office, valamint a távoli munkavégzés mellett ez nem kivitelezhető.

Az üzleti chatelésre fejlesztett program, a Slack ilyenkor jön képbe. Ez a telefonon is használható applikáció hatékony üzenetküldő program, amely segít leválasztani a magánéleti levelezésünket – Messenger, Viber stb. – a munkahelyi kommunikációról. Mivel számos szoftverrel, például a Google Drive-val is integrálható, így az újonnan megosztott fájlokról rögtön értesítést kaphatunk a Slacken keresztül. A Slack funkciói között hang-, illetve videóhívás is megtalálható, amit akár csoportosan is használhatunk.

 

Megtérül a befektetett energia

 

Programozóként a hatékony munkavégzés rendkívül összetett folyamat, hiszen nemcsak a mi tempónktól, hanem mások feladataitól is függ, hogy mivel tudunk foglalkozni. Amellett, hogy a Progmatic Academy képzésein is megszerezhető technikai tudással visszük a projekteket, a munkavégzésünk hatékonyságára is igényesnek kell lennünk. Szerencsére azonban számos eszköz segíti a programozók hatékony munkáját, legyen szó a projektmenedzsment szintjéről, az idő logolásáról, az egyéni teendőlistákról, illetve a csapattagok közötti kommunikációról. Ahogy minden új rendszer beépítése a mindennapi működési gyakorlatba, így ezeknek a felsorolt eszközöknek a bevezetése és használata is rengeteg önfegyelmet és odafigyelést igényel – hosszú távon azonban mi magunk, illetve a csapatunk is hatványozottan jól jár vele.