Ha már tudod mi az, amit szívesen csinálnál és a megfelelő ismeretekkel is rendelkezel, akkor valóban ideje nekiállni az álláskeresésnek. Az álláskeresés azonban időigényes, ugyanakkor izgalmas folyamat is. A sikeres álláskereséshez alapos tervezésre és kitartásra van szükség. Sok mindenen el lehet csúszni egy-egy állás jelentkezés során. Nem elég egyetlen karrier oldalra bízni magad, több helyen is utána kell nézni az aktuális álláslehetőségeknek. Fontos, hogy ütős legyen az önéletrajzod és emellett a személyes márkaépítésre is érdemes odafigyelni. Az álláskeresésnek az egyik nagy próbája, hogy kitartást igényel, de a pozitív hozzáállás és a fókusz megtartása segíthet elérni a céljaidat.

Hogyan állj neki az álláskeresésnek? – Egy jó önéletrajz és Linkedin profil ma már elengedhetetlen

Tévedés azt gondolni, hogy egyetlen önéletrajzzal nekivághatsz az álláskeresésnek. A kulcsa pont abban rejlik, hogy mindig egy kicsit a megpályázni kívánt pozícióhoz igazítod. Ez mindössze annyit jelent, hogy mindig az álláshirdetéshez legrelevánsabb szakmai tapasztalatokat, erősségeidet és készségeidet emeled ki. Lehet, hogy pályakezdőként mondjuk recepciósként dolgoztál, azóta viszont már eltelt jó néhány év, sok más tapasztalatot gyűjtöttél, ami lehet, hogy relevánsabb az új pozícióhoz.

  • Mivel 1-2 oldalnál nem érdemes hosszabb önéletrajzot készíteni, ezért úgysem férne bele a teljes szakmai életutad: törekedj az igazán fontos tapasztalatokra. Írj be minden releváns képzést, emeld ki, mihez értesz: például intenzív nyelvi kurzuson vagy programozói képzésen vettél részt. Milyen programokat használsz aktívan: vállalatirányítási rendszerek, projektmenedzsment eszközök stb..
  • Készíts jól strukturált és formázott önéletrajzot, amely kiemeli a releváns tapasztalataidat és készségeidet. Az önéletrajzod legyen könnyen áttekinthető, és alkalmazkodj az álláshirdetéshez.
  • Ha még nincs önéletrajzod vagy régóta nem kellett ezzel foglalkoznod, akkor érdemes körülnézni a nagyobb állásportálokon. Itt ugyanis számtalan önéletrajz mintát találhatsz, akár több nyelven is, így gyorsan magadra szabhatod. Ha kreatívabb mintákat keresel, akkor irány a Canva. Arra azonban figyelj, hogy az önéletrajzod téged tükrözzön és illeszkedjen a szakterületedhez. Semmiképp ne legyen öncélúan kreatív.
  • Ha van már saját portfóliód vagy projekted, amit megosztanál, linkeld az önéletrajzodba. Nagyobb eséllyel indulhatsz így pályakezdőként is azokkal szemben, akik még nem rendelkeznek ilyennel vagy csak nem csatolták be.

A személyes márkaépítést se felejtsd el! Frissítsd a LinkedIn profilodat releváns információkkal, és mutasd be itt is az értékeidet, tapasztalataidat és eredményeidet. Ezzel párhuzamosan pedig érdemes a többi privát social oldaladat valóban priváttá tenni. Ne a haverokkal átbulizott este legyen az első, amit egy recruiter munkatárs meglát rólad a neten.

Hol keress állást? – Állásportálok és networking

Regisztrálj álláskereső platformokra, ahol széles körű álláslehetőségeket találhatsz különböző iparágakban. Állíts be értesítéseket, hogy azonnal értesülj az új állásajánlatokról. Nézz utána, hogy az adott szakterületnek van-e külön állásportálja vagy szakmai csoportja, akár a közösségi oldalakon is. Nagyon sokszor az ilyen szakmai csoportokon belül a tagok osztják meg, milyen pozícióban toboroz éppen a cégük. Így egyrészt gyorsabban értesülhetsz az állásról, mint mások, másrészt kérdezhetsz is egy már ott dolgozó kollégától a munkahelyről, így sokkal nagyobb rálátásod lesz a működésükre, mint az álláshirdetések „Mit ajánlunk” része alapján.

Meg is fordíthatod a helyzetet. Keresd meg Te azokat a vállalatokat, ahol szívesen dolgoznál. Érdeklődési területedtől függően, kezdd el felkutatni azokat a vállalatokat és szervezeteket, amelyek az adott területen működnek. A legtöbb vállalatnak már van karrieroldala vagy elérhetősége a HR munkatárshoz. Vedd fel vele bátran a kapcsolatot még akkor is, ha éppen nem látsz meghirdetett állást az oldalukon.

Folyamatos nyomonkövetés: az álláskeresés kicsit olyan, mintha másodállásod lenne: rengeteg időt és energiát igényel. Hirdetések böngészése, jelentkezés, interjúk. Ezért fontos, hogy folyamatosan kövesd a beadott jelentkezéseidet. Sőt, adminisztráld magadnak, mikor milyen pozícióra pályáztál. Akár az álláshirdetést is elmentheted, hogy később emlékezz mire is jelentkeztél.

Építsd és ápold a szakmai kapcsolataidat, mert ezek segíthetnek a legtöbbet az álláskeresésben. Beszélj a barátaiddal, ismerősökkel, akik hasonló iparágban dolgoznak, és kérdezd meg őket az álláslehetőségekről vagy ajánlásokról.

A LinkedIn segítségével is megnézheted az iparági kapcsolatokat és lehetőségeket. Érdemes a Linkedinen a volt munkatársak, üzleti partnerek profilját is átnézni időnként, sosem lehet tudni, kitől kérhetsz információt vagy egy kis segítséget.

Vegyél részt iparági eseményeken, rendezvényeken, konferenciákon. Az új kapcsolatok és információk gyakran lehetőségeket teremtenek.

Fontos a pozitív hozzáállás és a kitartás

Ahogyan azt már említettük, az álláskeresés időbe telhet, ráadásul vannak benne kudarcok és elutasítások. Fontos, hogy pozitív hozzáállással és kitartással állj a folyamat elé, időnként emlékeztesd magad az alábbiakra, ha elhagyna az optimizmusod:

Rugalmasság: legyél nyitott és rugalmas az álláskeresés során. Ha még nincs egyértelmű elképzelésed a következő lépésről, próbálj ki új területeket! Ismerd fel az átmeneti lehetőségeket, amelyek segíthetnek abban, hogy közelebb kerülj a céljaidhoz.

Tartsd a fókuszt: legyél célorientált az álláskeresésed során. Határozd meg a céljaidat, és tartsd a fókuszt a megfelelő állásokon. Ne pazarold az idődet olyan lehetőségekre, amelyek nem illeszkednek a céljaidhoz. Maradj célorientált és következetes az álláskeresésben.