Az önálló tanulás az egyik legfontosabb képesség, amelyet az élet minden területén hasznosíthatunk. Ráadásul számos olyan előnye van, mint az alkalmazkodás, a kreatív és problémamegoldó gondolkodás, amelyeknek mind hasznát vesszük. A gyorsan változó világban, ahol folyamatos megújulásra, új készségek elsajátítására és rugalmasságra van szükség, az önálló tanulás képessége nagy előnyünkre válik. Lehet, épp egy új hobbiban szeretnénk elmélyedni, de lehet, hogy épp karrierváltás előtt állunk, amelyhez egy teljesen új szakmát kell megtanulnunk. Az önálló tanulás segít, hogy megszerezzük az új ismereteket, elmélyedjünk a meglévő tudásban, és fejlesszük azokat a készségeket, amelyekre szükségük van az életben. Bármilyen korban és bármely területen érdemes befektetni az önálló tanulásba, így aktív szereplőként alakíthatjuk a jövőnket és megvalósíthatjuk a céljainkat.

Mit jelent az önálló tanulás?

Az önálló tanulás az, amikor saját kezdeményezésből egyénileg vagy szervezett keretek között, mint amilyen egy tanfolyam vagy workshop, megszerzünk és feldolgozunk információkat, készségeket és tapasztalatokat. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a „tananyagra” támaszkodunk, hanem aktívan kutatunk, olvasunk, gyakorolunk és kísérletezünk az adott érdeklődési területen.

Az önálló tanulásnak számos előnye van

  1. Rugalmas időbeosztás: lehetővé válik, hogy rugalmasan tanuljunk és alkalmazkodjunk az egyéni igényeinkhez és tempónkhoz. Nem vagyunk korlátozva a tanterv vagy a szigorú időbeosztás által, így saját ütemünkben haladhatunk és a saját érdeklődésünk szerint választhatunk témákat.
  2. Fejleszti a kreativitást: az önálló tanulás fejleszti a kreativitást és az önálló gondolkodást, valamint a problémamegoldást. Amikor saját magunk keressük a válaszokat és a megoldásokat, fejlődik a kritikus gondolkodásunk és az innovációs készségünk.
  3. Friss ismeretek: az önálló tanulás segít abban, hogy folyamatosan frissítsük és bővítsük a tudásunkat, ami lehetővé teszi, hogy lépést tartsunk a változó világgal és felkészültek legyünk az új kihívásokra.

Ha kicsit jobban belegondolunk, gyakorlatilag nincs olyan szakma, amelyben ne jelennének meg új technológiák vagy módszerek, amelyeket, ha szeretnénk a meglévő tudásunkat frissen tartani, folyamatosan figyelnünk és tanulnunk kell. Az online világra és az IT-ra pedig hatványozottan igaz ez. Korábbi részfeladatokból ma teljesen különálló szakmák nőtték ki magukat. Elég, ha csak a UX/UI dizájnerekre vagy a Facebook-, Adwords szakértőkre gondolunk.

Bármilyen terület is érdekel bennünket, ma már szinte minden témában találhatunk oktató anyagokat és kurzusokat, akár online akár offline formában. Vannak online kurzusokra szakosodott platformok, ahol 10-20 dollárért már egész jó alapképzéseket találunk. Azonban ezek nem biztos, hogy elegendő tudást adnak olyan speciális területekhez, mint a programozás, fejlesztés.

Milyen módszerek és lépések segítenek az önálló tanulás során?

Az önálló tanulás fejlesztéséhez számos hatékony módszer létezik. Hatékony időbeosztás, fókuszálást segítő technikák és még sorolhatnánk. Mielőtt belevágnánk az önálló tanulásba, fontos, hogy meghatározzuk a motivációnkat és kitűzzük a céljainkat. Ez már nem az iskola, nincsenek jó vagy rossz jegyek, kizárólag önmagunkért tanulunk.

1.      Célok

Az egyik legfontosabb lépés az, hogy megtaláljuk az érdeklődésünk és motivációnk forrásait. Ha valami ténylegesen érdekel minket, nagyobb valószínűséggel leszünk hajlandóak mélyebben elmerülni az adott témában és több időt szánni a tanulásra. Keressük meg azokat a területeket, amelyek iránt szenvedélyt érzünk. Ha ez megvan, határozzuk meg, mit szeretnénk elérni, és milyen lépéseket fogunk tenni a célok elérése érdekében. Ez segít fókuszáltabbá válni és motivációt is ad az önálló tanuláshoz.

2.      Rendszerezzük az információt és forrásokat.

Az internet korában hihetetlen mennyiségű információhoz férhetünk hozzá, de fontos kritikusan megközelíteni ezeket. Keressünk megbízható forrásokat, mint például ismert könyvek, tudományos cikkek vagy webinárok, online kurzusok, esetleg podcastok a témában. Fontos, hogy tudatosan szűrjük az információkat, és válasszuk ki azokat, amelyek a leginkább relevánsak és megbízhatóak számunkra. Készítsünk jegyzeteket és összefoglalókat, vagy használjunk digitális eszközöket, például jegyzetelő alkalmazásokat vagy online jegyzetelési platformokat. Ha tanfolyami keretek között tanulunk, akkor az előadók által megosztott anyagokat is mentsük el a saját mappánkba, a kapcsolódó feladatokkal és jegyzetekkel. Ez segít áttekinthetőbbé tenni a tudástárunkat és később könnyebb visszakeresni az anyagot.

3.      Időbeosztás

Kulcsszerepe van nem csak az önálló tanulásban, hanem a munkában is. A tanulásra szánt időt foglaljuk be a naptárunkba, akárcsak a megbeszéléseket. Az időbeosztás és a rendszeresség segít abban, hogy szokássá váljon az önálló tanulás, és ne csak alkalmanként végezzük. Így könnyebben elkerülhető a halogatás és hosszabb távon is meg tudjuk őrizni a motivációt.

4.      Feladatok és gyakorlás

Az aktív tanulási módszerek és gyakorlatok alkalmazása is segít az önálló tanulás fejlesztésében. Például a jegyzetelés, a kérdésekre válaszolás, a feladatok megoldása vagy akár a saját jegyzeteink újraírása segít a tanult anyagok jobb megértésében és rögzítésében. Az ilyen gyakorlatok közben aktívan részt veszünk a tanulásban, ami hatékonyabb eredményekhez vezethet.

5.      Társak a tanulásban

Keressünk közösségeket, szakmai csoportokat, ahol kérdezhetünk is adott témában. Keresünk mentorokat vagy tanulótársakat, akikkel együttműködhetünk és megoszthatjuk a tapasztalatainkat. Az ilyen közösségek nem csak motivációt adnak, hanem segítenek másoktól tanulni és új perspektívákat nyitni.

6.      Gyakoroljuk a reflektálást és az önértékelést

Rendszeresen értékeljük és reflektáljunk a saját tanulási folyamatunkra. Gondoljunk vissza arra, hogy milyen eredményeket értünk el, milyen nehézségekkel szembesültünk. Az önértékelés során figyeljünk oda a pozitív eredményekre és fejlődésre, és legyünk objektívek a gyengeségeinkkel kapcsolatban, hogy azokon javíthassunk. Ez segíthet abban, hogy a tanulás elérje célját és ne adjuk fel idő előtt. 

Ne feledjük, hogy az önálló tanulás is egy folyamat. Ne várjunk azonnali eredményeket vagy tökéletességet! A fejlődés és az eredmények időbe telhetnek, és gyakran szükség van kitartásra, hogy áthidaljuk a nehézségeket vagy a motiváció csökkenését. Emellett legyünk rugalmasak és nyitottak az új lehetőségekre és kihívásokra, hogy folyamatosan fejlődhessünk és bővíthessük tudásunkat.