Magyarország digitális fejlődése egyre inkább a középpontba kerül az Európai Unió figyelmében. Az uniós digitális iránytű, a Digital Decade jelentése szerint bár az ország nagy lépéseket tett az 5G lefedettség és a digitális közszolgáltatások terén, továbbra is kihívásokkal kell szembenéznie számos más területen. A hazai vállalatok digitalizáltsága különösen fontos, hiszen a versenyképesség szempontjából létfontosságú, hogy lépést tudjanak tartani a digitalizáció fejlődésével. De nem elég a vállalatok digitalizálása, szükség van a megfelelő IKT (információ és kommunikációs technológia) szakemberekre is.

Állapotfelmérés az új uniós digitális jelentés alapján

Az Európai Bizottság által kiadott jelentés alapján (Digital Decade, 2023 előtt DESI néven jelent meg) Magyarország továbbra is küzd a digitális készségek fejlesztése terén. A felnőtt lakosság csak fele rendelkezik alapszintű digitális készségekkel, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól. Ugyancsak alacsony a nők aránya az IKT-szakemberek között. Ezzel párhuzamosan azonban pozitívum, hogy a szélessávú internet lefedettség tekintetében Magyarország az uniós átlag felett teljesít, és jelentős előrelépés történt az 5G lefedettség terén is. A koronavírus olyan digitalizációs lendületet adott, még ha részben kényszerként is, ami 2-3 évvel repítette előre a vállalkozásokat. Ennek ellenére van még bőven teendő a digitalizáció területén.

A vállalkozások digitális kihívásai

Az egyik legnagyobb kihívás továbbra is a vállalkozások digitalizálása. Különösen a kis- és középvállalatok (kkv-k) esetében láthatók komoly lemaradások. 2023-ban a magyarországi kkv-knak csak 52%-a rendelkezett legalább alapvető digitális készségekkel – jelentősen elmaradva a 69%-os uniós átlagtól. Alapvető digitális készségek alatt értjük a vállalkozások esetében például azt, hogy rendelkeznek weboldallal, de az online jelenlét és az alkalmazott digitális eszközök (számlázóprogram, digitális marketing eszközök, stb.) használata minimális. Kevés digitális kapacitással rendelkeznek, és nem használják ki teljes mértékben a digitális technológiák által kínált lehetőségeket az üzleti folyamatok optimalizálására és a versenyképesség növelésére.

A fejlett technológiák, mint például a big data vagy a mesterséges intelligencia használata kevesebb mint fele volt az uniós átlagnak. Ezen a területen jelentős előrelépésre van szükség ahhoz, hogy a vállalkozások versenyképesek tudjanak maradni a digitalizáció korában.

Üzleti ökoszisztéma a KKV-k számára

Minden vállalkozás digitalizálható, mindenhol találni olyan folyamatot, amit automatizálni lehet. A digitalizáció célja, hogy a cégek az alaptevékenységükre tudjanak koncentrálni, a könnyen automatizálható folyamatok leválasztásával az érdemi dolgokra maradjon idő. Jellemző hiba, hogy az induló vállalkozások összekeverik az eszköz vásárlással a digitalizációt, ami nem könnyíti meg az életüket. Fontos a digitális tudatosság is. Célszerű inkább szolgáltatásokra, mintsem eszközökre költeni a forrásokat. Több telekommunikációs nagyvállalat is meglátta a kkv-kban rejlő lehetőséget, ezért olyan eszközöket és megoldásokat kínálnak számukra, amely teljes üzleti ökoszisztémát épít a vállalkozás köré. Például a telefon és internet előfizetés mellé, kedvezményesen megvásárolható telefon és laptop eszközöket, valamint tárhelyet, platformot, applikáció fejlesztést és akár üzletfejlesztést támogató tudást is kínálnak.

Mi akadályozza leginkább a digitalizációt a vállalkozásoknál?

A hazai vállalatok digitális átállása jelentős kihívásokkal jár. A problémát sokszor az igény és a hosszú távú stratégia közötti egyensúlytalanság okozza. Sok vezető a napi feladatokra koncentrál, nincs ideje a digitális transzformációval foglalkozni. Emellett gyakran hiányzik az ehhez szükséges tudás is házon belül, ami jelentősen megnehezíti a rendszerek bevezetését és hatékony használatát. Pedig nem ördögtől való, hogy házon belül képezzék ki azokat a munkatársakat, akik alkalmasak lehetnek a digitalizációs projektek menedzselésére. A junior programozó kollégák számára is lehet karrier fejlődési alternatíva IT projektek vezetése vagy a digitális transzformációval kapcsolatos stratégiai tervezés.

A magasabb képzettségű IKT szakemberek lehetnek a digitalizáció katalizátorai

A digitális készségek terén Magyarország továbbra is az uniós átlag alatt teljesít. Csak a felnőtt lakosság fele rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól és hosszú az út a 2030-ra kitűzött 80%-os célig. Az IKT-szakemberek aránya a teljes foglalkoztatottságon belül kissé nőtt ugyan, de a 4,1%-os eredmény még így is elmarad az uniós 4,6%-os átlagtól. A nők aránya az IKT-szakemberek között 13,6%-kal a legalacsonyabbak között van az EU-ban.

A magasabb képzettségű IKT szakemberek a digitalizáció egyik legfontosabb katalizátorai lehetnek a vállalkozások életében. Magyarországon ezen munkavállalók 2021-ben az EU-s átlagtól (4,5%) némileg elmaradva az összes foglalkoztatott 3,9%-át tették ki. Ezzel ugyan hazánk megelőzte többek között Spanyolországot, Olaszországot és Lengyelországot is, de az Egyesült Államokhoz és a távolkeleti országokhoz képest gyakorlatilag valamennyi európai ország lemaradása nagy ezen a téren.

Az elemzések nemcsak mennyiségi munkaerőhiányt, minőségi problémákat is jeleznek az informatikus munkaerőpiacon, ennek egyik fő oka, hogy a felsőoktatásban nem kellő számú az informatikai szakokra belépők és az onnan végzettséggel kikerülők száma, aránya (a fejlettebb gazdaságok nagy részénél ez a ráta eléri a 10%-ot az összes egyetemet végzetteken belül). Azonban nem csak egyetemi képzésen sajátítható el az alaptudás, ami a programozáshoz, fejlesztéshez szükséges. Az olyan bootcamp-ek által, mint amilyet a Progmatic is kínált, a szakmailag is magas szintű fejlesztő képzéseken végzett hallgatókat tárt karokkal várják a hazai és az itthon működő nemzetközi cégek IT csapatai.

Statisztika, források:

https://ivsz.hu/hirek/digital-decade-2030-riport-uj-tipusu-unios-digitalis-jelentes/

https://cdn.kormany.hu/uploads/document/6/60/602/60242669c9f12756a2b104f8295b866a8bb8f684.pdf

https://kormany.hu/dokumentumtar/nemzeti-digitalizacios-strategia-2022-2030