Sokan tudják, hogy a játékos tanulás mennyivel hasznosabb, mint az, ha valamit szóról szóra megtanulunk, bemagolunk. A gyakorlatban megszerzett tudás sokkal jobban beépül és könnyebben is előhívható, mint a puszta magolás. Azonban ennél is egy lépéssel jobb, ha játék közben észrevétlenül tanulunk. Számos olyan játék van, amivel szórakozás közben sajátítanak el a résztvevők nagyon fontos és hasznos készségeket. A lépegetős társasjátékok például a számolás elsajátításában játszanak fontos szerepet, hiszen idővel gyermekünk már nem egyesével számolja meg a dobott lépéseket, hanem egyszerűen csak ránéz a táblára és már látja is a számokat. A logikai játékok pedig kétségkívül a leghatékonyabb és egyúttal a legélvezetesebb agytornát jelentik bármilyen korosztály számára. Nézzünk most pár hasznos társasjátékot, melyekkel fejleszthető a logika, a kombinációs készség, valamint a kooperáció!

Kombinatorikát és logikát fejlesztő játékok

A Qwirkle egy absztrakt taktikai, logikai játék, a játékszabály elsajátításához elég csupán 10 perc. Szabályai egyszerűek, a játékban megbújó lehetőségek végtelenek, azonban igazán mesterré válni sok-sok szórakoztató játékórát jelent. A játékban 6 darab falapocskát kell húzni, majd ezeket kell lerakni úgy, hogy az asztalon illeszkedjenek vagy színben, vagy formában valamelyik darabhoz.

A SET egy okos kártyajáték az egész család számára. Ez a kombinációs lehetőségek felismerése, a gyors helyzetelemzés és a még gyorsabb reakciók játéka. A SET játék egyszerű szabályaival, és mégis gondolkodásra késztető, pörgős játékmenetével ragadja magával az összes játékost. Az egyik legtöbb díjat elnyert társasjáték, – 25 nemzetközi díj 22 év alatt – amiben a gyors reagálás sokkal nagyobb szerepet kap, mint a szerencse.

Az első Azul bombaként robbant a társasjáték-fanatikusok körében. Ez a játék szép és tartós elemekkel, egyszerű mechanizmussal dolgozik. Mindezt pedig frappáns pontozási rendszerrel variálja Az Azul társasjátékban csempeművészek szerepébe bújva, a királyi palota falait kell kidíszítenünk. A feladat lényege, hogy taktikusan és jó időpontban kell beszerezni azokat a csempéket a gyártók választékából, amelyekből a legértékesebb oszlopokra és sorokra lehet készletet tartalékolni. Majd ebből a készletből kell feltölteni a készülő díszes csempefalat. Érdemes a többiek munkáját is figyelni, nem csak a saját csempéinket. Elég egy hibás döntés és akkora készletet halmozhatunk fel, amelyet nem tudunk hatékonyan felhasználni. Így jelentős veszteségek érhetnek a nálunk maradó darabok miatt.

A Papírkazamaták, egy olyan úgynevezett roll-and-write (dobj és írj) játék, amely a dungeon-crawlerek (labirintusfelfedezős játékok) hangulatát idézi. A játékban egy klasszikus középkori kalandorcsapatot kell irányítani: harcos, varázsló, pap és zsivány. Ha ügyesek vagyunk, akkor a játék során növelhetjük a karaktereink szintjét, varázstárgyakat állíthatunk elő, gyógyító italt szerezhetünk be, és felfedezhetjük a várbörtönt, hogy új kihívásokkal nézzünk szembe és kincseket gyűjtsünk. A várbörtönben három nagy szörny is vár ránk, akikkel megküzdhetünk a dicsőségért, nameg a győzelmi pontokért. 

Koncentráció és csapatjáték

Persze vannak olyan játékok is, amelyek kifejezetten a koncentrációt fejlesztik, de ugyanígy a csapatjátékok is fontosak, hiszen segítségükkel megtanulható a kooperáció.

A koncentrációt fejlesztő játékok közül szinte alap a memória kártya, ami már szinte minden kategóriában kapható (autós, motoros, állatos, geometriai mintás, stb.). De ugyanilyen népszerű a puzzle is, hiszen még a felnőttek is hódolnak ennek a szenvedélynek. Igényes gyűjtőknek létezik fa puzzle, amely színvilágában és kialakításában is jóval exkluzívabb, mint a hagyományos változat.

Ami a csapatjátékot illeti az alábbi két társasjáték nemcsak izgalmas, de fejleszti a kooperációs készséget is! A Mysterious Library például egy kifejezetten könnyen tanulható társasjáték, 2 – 4 játékos részére és átlagos játékideje viszonylag rövid, csak 45 perc. Mivel a szabályok könnyen elsajátíthatók, ezt a játékot, akár már 8 éves kortól is lehet játszani. Kooperatív jellegű játék, ahol az együttműködés a cél. Nem egymást, hanem magát a játékot kell legyőzni.

Az Exit társasjátékokban egy rejtélyes ügyet kell felgöngyölíteni. A feladványokat közösen megoldva újabb és újabb nyomokhoz, azok által pedig további feladványokhoz jut majd a társaság.  A logikai feladványok megoldása során fokozatosan kibontakozik egy történet – de kijutni csak akkor lehet, ha a csapat tagjai, együttműködnek!