A programozás mint hobbi? Miért is ne? Ha lehet hobbi az autók bütykölése vagy a bútorfestés, miért ne lehetne az a programozás is? Mint minden hobbinak, ennek is számos pozitív hozadéka van. Szóval, ha érdekel a téma, ne habozz: hobbi-programozásra fel!

A flow és a boldogsághormonok

A hobbi ugyebár jellegénél fogva egy szabadidős tevékenység, amit kizárólag azért csinálunk, mert szeretjük. Vagyis érdekel az adott terület, szívesen mélyülünk el az ezzel kapcsolatos tevékenységbe. Ez többnyire flow-élménnyel is jár, és olyan pozitív testi-lelki hatással van ránk, ami segít kiszakadni a mindennapi stresszből. Ellazít, elégedettség érzéssel tölt el, és feltölti a lemerült energiakészleteinket. 

Ezek jó eséllyel a közben felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhetők, melyek a közkeletű tévhittel ellentétben nemcsak a fizikai aktivitás (sport, tánc, szex stb.) eredményeként termelődnek. Emellett bizonyos típusainak koncentrációját – így például az elégedettségérzetet és motivációt kiváltó dopaminét, melynek az agy jutalmazásért felelős mechanizmusában van szerepe, illetve a szerotoninét – a szellemi tevékenységek is képesek megemelni. Tehát, ha számodra örömforrás egy elméleti probléma logikus-analitikus megoldása, ne foszd meg magad ettől az élvezettől. Legyél bátran hobbi-programozó!

Programozás. Mikor gyanakodj, hogy van affinitásod hozzá?

  • Természetesen a legbiztosabb jel, ha úgy kell téged elvontatni a számítógép elől. Szeretsz a gépen matatni, és ez elsősorban nem a közösségi oldalak görgetésében vagy a játékokban merül ki.
  • Ha izgatnak a „megfejtést” igénylő stratégiai feladatok, akkor – bár talán erre így még nem is gondoltál – vélhetően fejlett analitikus-logikus gondolkodással rendelkezel. Ez alapvető a programozáshoz, az ugyanis egymásra épülő logikai műveletek sorozatából áll. Ezekben egyszerre kell célirányosan átlátni és szisztematikusan elemeire bontani a folyamatot.
  • Legalább ilyen fontos a problémamegoldó készség is. Hogy a problémát és a döntéshozatalt izgalmas kihívásként éld meg.
  • Jó, ha társul hozzá kreatív gondolkodás. A kreatív elme nemcsak a megszokott sémákban gondolkodik, hanem teljesen rendhagyó, újszerű perspektívából tekint tárgyára.
  • És ha mindez még nem kívánna meg tőled kellően szerteágazó tulajdonságokat, most jön a feketeleves. A programozás során fontos a tartós figyelem, precizitás, kitartás és bizony a monotóniatűrés is.

Hol próbálhatod ki magad?

Szerencsére rengeteg olyan platform és app van, ahol akár játékos formában belekóstolhatsz a kódolás alapjaiba. Tapasztalatokat és élményeket gyűjthetsz, ráadásul garantáltan sikerélményekkel koronázva. Némelyik internetes felülethez felhasználói közösség is tartozik, így egyből részese lehetsz hasonló érdeklődésű emberek csapatának, akikkel meg lehet vitatni a problémás kérdéseket, és visszajelzéseket kaphatsz az általad fejlesztett programokról, appokról. 

Amikor viszont ennél magasabb szintre szeretnél lépni, érdemes egy testhezálló programozás képzést elvégezni. Ha nem tudod jól belőni, mi is lenne számodra a legmegfelelőbb irány, nálunk a Progmatic Academynél egy kéthetes előkészítő képzésen kiderítheted azt. Ráadásul a képzés ingyenes akkor (mert beszámítjuk), ha aztán továbbmész valamelyik képzésünkre is. Kínálatunkban most előkészítő képzés, junior programozó és  fullstack fejlesztő képzés szerepel, vagyis jó eséllyel meg fogod találni azt, ami leginkább neked való.

A programozás hobbinak nem is olyan rossz befektetés!

Hogy hobbinak kicsit drága? Sok olyan hobbi létezik, ami viszonylag költséges, ráadásul azok általában folyamatosan viszik a pénzt. Gondolj bele: ha veterán autókkal vagy sárkányrepüléssel foglalkozol, ha profi bringás akarsz lenni vagy egyszerűen csak konditerembe jársz, az folyamatos, végeérthetetlen anyagi erőforrásokat igényel tőled. Míg ehhez képest egy képzés egy egyszeri befektetés, amit ráadásul részletekben is fizethetsz, és itt szó szerint egy megtérülő befektetésről van szó. 

Hiszen mindenkor ott lesz a lehetőség a kezedben, hogy a megszerzett tudást, mint szellemi tőkét akár pénzre váltsd: a programozó képzéssel egy piacképes szakma lesz a tarsolyodban, amit bármely pillanatban előkaphatsz, mihelyt szakmaváltáson gondolkodsz. Az IT szektor rettentően nagy szakemberhiánnyal küzd, miközben az igény csak egyre nő.  Így nem véletlenül a legjobban fizető munkaköröket találhatod meg itt, és rendkívül gyors nem csak az elhelyezkedés, de az előrelépés lehetősége is. Ugye, hogy ez a hobbi nem is olyan rossz befektetés? De amíg a programozás számodra csak hobbi, az is teljesen rendben van. Addig is bőven megtérül számodra azáltal, hogy azzal töltheted a szabadidődet, amiben örömödet leled, a képzés után ráadásul már profi szinten.