Te tudod, mi a különbség az egyetemi oktatás és a nálunk alkalmazott programozó bootcampek között? Most tiszta vizet öntünk a pohárba!

Számtalan képzési forma és még annál is több módszertan létezik az oktatás területén. A kérdés kevéssé változik az egyes korokban: vajon hogyan a leghatékonyabb tanítani? Mi az a módszer, amivel a leginkább fejlődnek a diákok, ami a legoptimálisabb az adott generációnak? 

Az sem mindegy, hogy milyen területről beszélünk, ha az oktatás módszertana a téma. Pláne, ha mondjuk az IT iskolákról, programozó tanfolyamokról van szó. Nem mindegy, hiszen azt látjuk, hogy korunk egy sajátságos választ adott például a programozó képzés tekintetében erre a kérdésre. Na de honnan is indultunk? 

Egyetemek: évekig tartó alapozás, elméleti síkon

Napjainkban is az egyetem az egyik legismertebb oktatási forma, ha szoftverfejlesztésről van szó. A cégek egy része még mindig ragaszkodik a diplomához – és a különböző egyetemek közül is még mindig a BME és az ELTE áll előkelő helyen. Kiváló képzést nyújtanak ezek az intézmények, főleg, ami az alapokat és a részletességet jelenti. Az azonban mindenképpen kérdés, hogy az ott tanultak minden esetben elég frissek-e, ahogy az is, hogy a nagyon nagy százalékban elméleti tudás vajon mennyire vértezi fel a hallgatókat egy kihívásra a munkaerőpiacon.

Az egyetemeken természetesen a megszokott és jól bevált előadások és szemináriumi módszerek azok, amelyek még mindig jellemzőek – ezek hatékonysága néha kérdéses, hiszen egy erősen gyakorlatias szakmáról beszélünk.

Nagyon fontos az is, hogy az egyetemi képzés hosszú évekig tart, és ha mondjuk a karrierváltókra vagy a felnőtt fejjel újat tanulni akarókra gondolunk, az évekig tartó padkoptatás nem igazán opció. Természetesen vannak esti és levelező képzések is, amelyek esetében ismét szembesülünk az elmélet kontra gyakorlat nem kis ellentmondásával – ahogy azzal, hogy ezek is évekig tartanak. 

A bootcampek: rövid ideig, intenzíven, koncentráltan, gyakorlati oldalról

Korunk újdonsága a programozó képzések esetében elterjedt bootcamp – amelyet nem véletlenül illetnek azzal a szóval, hogy „kiképzőtábor”. 

Egy ilyen képzés rövid ideig tart, nagyon intenzív és emiatt jóval megterhelőbb is, mint egy egyetemi oktatás. Elköteleződést igényel, hiszen aktívan kell részt venni a képzésen – annak időtartama alatt akár napi 8-9 órán keresztül. Ez tehát egy intenzív programozói képzés. 

Nagyon fontos, hogy a bootcampek azonnali, nagyon friss, gyakorlati tudást adnak a résztvevőknek, minden feladatot csapatban dolgozva kell elvégezni, mégpedig úgy, hogy közben a mentorok figyelik a munka menetét, és folyamatosan visszacsatolást adnak a résztvevőknek. Igazolt tény, hogy ez a módszer rendkívül jól hat a motiváció szintjére, a bootcampben résztvevők hatékonnyá válnak, és fejlődik sok értékes kompetenciájuk – ami hatni fog természetesen arra is, hogy munkavállalóként milyenek lesznek.

És hogy melyek a bootcampekben elsajátítható kompetenciák? 

Az első és legfontosabb a problémamegoldás, de természetesen ott van a csapatmunka, a kommunikáció, a konfliktuskezelési képesség, és a delegálás. Tehát a bootcampek során a soft skillek fejlsztésére is sor kerül!A bootcampben megtapasztalhatják egy igazi munkahely által nyújtott lehetőségeket is, és megélhetik az ott jellemző helyzetek egy részét. 

Ez az egyik legfontosabb előnye ennek a módszernek az egyetemi képzéssel szemben. 

Ha arra vágysz, hogy:

  • rövid idő alatt,
  • intenzíven,
  • gyakorlati tudást szerezz,
  • csapatban tanulj meg dolgozni és programozni,
  • akár már a végzéskor kapjál ajánlatot,

akkor várhatóan a bootcampünket neked találtuk ki.

Ne várj tovább, és nézd meg a részleteket!