Néhány évtizeddel ezelőtt szinte csak telefonálásra vagy sms küldésre használtuk a mobiltelefonunkat, ma már azonban a lehetőségek száma ezen a területen is szinte végtelen. Megszámlálhatatlan alkalmazást tölthetünk le a telefonunkra. Nem számít, hogy a pulzusunkat szeretnénk monitorozni sportolás közben, chatelni valakivel, vagy épp vezetni a napi teendőinket, az online áruházakban mindenre találhatunk egy praktikus applikációt. A rengeteg alkalmazás megjelenése miatt egyre nagyobb szükség van mobil app fejlesztőkre is. De milyen előnyökkel is jár ez a szakma, és vajon milyen egy sikeres mobil app fejlesztő?

Milyen előnyökkel jár a mobil app fejlesztő szakma?

A mobilalkalmazások sok szempontból könnyíthetik meg az életünket, ennél fogva egy mobil app fejlesztő munkája kulcsfontosságú – és nagyon is sokoldalú. Elég csak néhány gondolatot megemlítenünk:

Az innovációról és a kreativitásról: Talán meglepően hangozhat, pedig a mobil app fejlesztői munka is tele van olyan kihívásokkal és problémákkal, amelyeket csak kreatív hozzáállással lehet megoldani. Persze így is gyakran adódnak nehéz helyzetek, de ezek a szituációk csak a szakemberek kreatív kibontakozását és fejlődését segíti elő.

A globális hatásról: A fejlesztők által összerakott mobil applikációk a világ bármely pontjáról letölthetőek, játszhatóak és használhatóak lesznek.

A nagy szakmai előnyről: Mivel egyre több mobilos alkalmazás jelenik meg a piacon, ezért a fejlesztők rendkívül keresett szakembernek számítanak. Ráadásul a szakmából adódó technológiai háttértudást, a trendek ismeretét, valamint a frissen szerzett gyakorlati tapasztalatunkat olyan iparágakban is tudjuk kamatoztatni, mint:

  • az egészségügy,
  • a kiskereskedelem,
  • az oktatás,
  • vagy épp a szórakoztatóipar.

A folyamatos tanulás és fejlődésről: A mobiltechnológia gyors fejlődése miatt a szakemberek rengeteg új kihívással találkozhatnak a munkájuk során. Épp ezért a mobil appok fejlesztőinek muszáj folyamatosan tanulni, fejlődni, és alkalmazkodni az új trendekhez – ez teszi ugyanis lehetővé számukra, hogy naprakészek legyenek a szakmájukban, és minden eshetőségre felkészülhessenek.

Vagy épp az önállóságról és rugalmasságról: A mobil app fejlesztők sokszor dolgoznak szabadúszóként. A saját vállalkozás lehetőséget teremt az önálló munkavégzésre, valamint a munkaidő rugalmasabb beosztására is.

Milyen egy sikeres mobil app fejlesztő?

Mobil app fejlesztőnek menni rendkívül csábító lehetőség, ugyanakkor nem titok, hogy anyagilag is vonzó lehet azoknak, akik egy kicsit is érdeklődnek a szakma iránt. Azonban, mint minden munka, sajnos ez sem való mindenkinek. Csakis az tudja idővel megállni a helyét a piacon, aki:

Kitartó és sokat tanul: A mobil app fejlesztőknek ugyanis rengeteg programozási nyelvet és keretrendszert – például Swiftet vagy Objective-C-t az iOS alkalmazásokhoz, és Java-t vagy Kotlin-t az Android alkalmazásokhoz – kell ismerniük ahhoz, hogy jól végezhessék a munkájukat. Aggodalomra azonban semmi ok: Az interneten – többek közt weboldalunkon is – rengeteg hasznos képzés található, amelyekkel villámgyorsan elsajátíthatóak az alapok.

Jó csapatjátékos: A mobil app fejlesztőknek kiváló kommunikációs készségre is szükségük van. Előfordulhat ugyanis, hogy egy-egy alkalmazáson akár többen is dolgoznak egyszerre. Ilyen esetekben előnyös, ha a csapat tagjai közt jó a „kémia”, és mindenről időben tájékoztatják egymást. A szabadúszó fejlesztőknek ráadásul a saját ügyfeleikkel is tartaniuk kell a kapcsolatot, így sokszor kell bonyolultabb problémákat úgy megfogalmazniuk, hogy azokat könnyű legyen megérteni.

Rendelkezik portfólióval: A sikeres mobil app fejlesztőknek fontos rendelkezniük egy részletes portfólióval, amely bemutatja azokat az alkalmazásokat, amelyeket ők készítettek korábban, vagy amelyeken addig dolgoztak. Ez a munkáltatónak vagy az ügyfélnek is nyújthat némi ízelítőt, referenciát a szakember korábbi munkáiból, így segíthet döntést hozni.

Folyamatosan építi a kapcsolatait: Ahhoz, hogy előre haladjunk, szükségünk van szakmai kapcsolatokra – ezeket leginkább konferenciákon, meetup-okon, vagy az online közösségekben, fórumokon tudjuk gyarapítani.

Összességében tehát a fejlesztői szakma nemcsak egy munka, hanem egy lehetőség, hogy alkalmazkodjunk a modern technológiákhoz, és magabiztosan csatlakozzunk be az informatikai piacra. Ha jól végezzük a munkánkat, elsőként tapasztalhatjuk meg – sőt, akár részesei is lehetünk – a jövő forradalmi technológiáinak. Idáig azonban hosszú és rögös út vezet, de egy dolog biztos: nem fogjuk megbánni, ha emellett a pálya mellett döntünk.