Nagyon egyszerű ma már otthon tanulni. De vajon biztos alapot ad-e a „DIY” informatika tanulás, és kiállja a próbát egy éles munkaszituációban?

Programozás tanulása otthon?

Hiszen az ember csak kiválasztja a neki tetsző képzést az interneten, és már bele is vághat. Nem kevés lehetőség van, ezt kétségtelen, informatikai területen sem. Legyen az szoftverfejlesztő kurzus, egy Java fejlesztő képzés, vagy szinte bármilyen informatikus tanfolyam – a programozás otthoni tanulásához csábítóak a lehetőségek. Gyakorlatilag minden elérhető már online formában, számtalan opciót dob fel a kereső akár egy intenzív programozó képzésre is. Ezek a tanfolyamok ráadásul otthon elvégezhetők, nem kötött időben, és lényegesen olcsóbbak is, mint egy programozó iskola.

A pozitívumok felsorolása után mégis azt kell mondanunk, hogy inkább ne ez legyen a megoldás. Minden kényelem és egyéb indok mellett sajnos vannak elég súlyos ellenérveink az otthon történő programozás tanulás ellen – informatikai területen.

Építsük fel azt a házat!

Kezdjük egy jól érthető hasonlattal! Képzeljük el, hogy házat kell építenünk. Megtervezzük álmaink házát, és nagy lelkesedéssel bele is vágunk. Nyilván az alapoknál fogjuk kezdeni, amit biztosan szakemberre fogunk bízni: nem mindegy ugyanis, hogy mennyire lesz tartós az a ház, mert ha nincsenek erős alapok, akkor nincs mire építeni.

Valahogy így működik egy programozó képzés is. Mi, a Progmaticnál nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy jól felépített, modulrendszerű oktatással, biztos alapokat építsünk minden diákunk leendő szakmaiságához. Ez nagy felelősség, és szakértelmet, valamint jól átgondolt képzési tervet igényel – és persze olyan oktatókat, akik nemcsak tanítják a programozást, de művelik is a mindennapi életben.

A mi oktatóink senior IT fejlesztők, tapasztalt programozók. Folyamatosan ezen a területen dolgoznak, nap mint nap átélik és értékelik a változásokat, az újdonságokat. Ebből fakad a másik nagyon fontos érvünk a Progmatic mellett: a programozás területe folyamatos változásban van. Egyszerűen nincs olyan, hogy egy tananyag „érvényes” hónapokon keresztül.

Érdekesség például, hogy ezért nem OKJ képzés a miénk: maga az OKJ rendszere, a minősítés folyamata hosszabb annál, amíg egy tananyag ezen a területen – használjuk itt is ezt a szót – érvényesnek mondható. Ez azt jelenti, hogy azt bizony sokkal többször és gyorsabban kell változtatni – az OKJ minősítést pedig tananyagra adják ki. Nem kis ellentmondás.

Bootcamp és mentorprogram

Ha valaki tehát mindezt otthon akarja elkezdeni, túl sok információval fog szembesülni. Mi utat mutatunk, mindig csak annyi új impulzust kap, amire lehet építeni. Nem össze-vissza esnek be valahonnan ezek az információk, hogy egy idő után azt se tudja már, hogy mit tanuljon. Nálunk az alapokat egy bootcampben fogja elsajátítani. Ez is nagyon sokat segít majd: mindig lesz mellette valaki, aki segíti, támogatja tanulmányaiban.

Fontosnak tartjuk tehát, hogy a szilárd alapokat, azt a tudást, amelyre majd azt a sok szakmai információt felépítik tanulóink a lehető legjobb minőségben, naprakészen kapják meg. Így lehetünk abban biztosak mi és ők is, hogy van mire tovább építkezni. Abban, hogy a jól fizető állásokban, ahova felveszik őket, helyt fognak állni.

Ez tényleg egy építkezés.

És a ház alapja legyen tökéletes és erős.

Mindjárt indul a Junior Programozói Képzésünk! Ne maradj le, jelentkezz hozzánk most!