A világunk rendkívüli mértékben felgyorsult, ami nagy hatással volt a tartalomfogyasztási szokásainkra is. Amíg a 80-as, 90-es, és 2000-es években a stúdiók leginkább a tévére, vagy egyenesen a moziba küldték frissen elkészült filmjeiket, addig mára mindez – egy szabadon választott streaming fiókon keresztül – egy kattintással elérhető a világ bármely pontján. A stream nem más, mint a különféle videós tartalmak valós idejű közvetítése. De honnan is indult ez a mára rendkívül nagy népszerűségnek örvendő szolgáltatás, és egyáltalán milyen tartalmakat lehet streamelni? Emellett szót ejtünk arról is, hogy milyen ismert streaming platformok léteznek manapság.

A streaming kezdete

Talán meglepő lehet, de az első kimondott közvetítői platformnak a YouTube számított. Ugyan a kétezres években, amikor a YouTube útjára indult, még élő közvetítéseket egyáltalán nem lehetett rajta nézni, de az elv, ami miatt az emberek valósággal megrohamozták az oldalt ugyanaz volt: készen kaptak egy felületet, tele ingyenesen elérhető videós tartalmakkal, amelyeket hosszadalmas letöltések nélkül nézhettek. Ezt követte aztán a Facebook-live, ahol mi magunk indíthattunk élő adásokat, és az ismerőseink is csatlakozhattak.

Az elmúlt évtizedben még inkább megnövekedett az igény a streaming iránt, ezáltal egyre több olyan szolgáltató jelent meg a piacon – például a Netflix vagy a Twitch -, amelyek a maguk módján továbbfejlesztették a “letöltés nélkül nézhető tartalmak közvetítésének” gondolatát. Innentől pedig csak idő kérdése volt, hogy ez a hóbort a videojátékosok piacára is betörjön.

A legnépszerűbb streaming tartalmak

Streamingelni voltaképp bármit lehet, ám a legnépszerűbb tartalmak mégis az alábbiak:

 • e-sport események,
 • gálák és díjátadók,
 • sportesemények, mérkőzések,
 • koncertek, illetve 
 • a frissen megjelent filmek és sorozatok.

Nem kérdés, hogy nézettség szempontjából még mindig a filmek és a sorozatok állnak az első helyen. Az elmúlt évek adatai alapján itthon és külföldön egyaránt nagy népszerűségnek örvendett:

 • a Netflix,
 • az HBO GO,
 • az Amazon Prime,
 • és a nem olyan rég hazánkban is elérhetővé váló Disney+ is.

A streamingelt tartalmak fajtái

A közvetített tartalmaknak két nagy csoportját különíthetjük el:

 • A VOD, vagyis a Video On Demand, amelyet feltöltött, archív videós tartalom formájában bármikor elérhetünk, amikor éppen szükség van rájuk, vagy újra szeretnénk nézni egy adást. Ide tartoznak az online filmek és sorozatok, vagy épp a visszanézhető élő közvetítések is.
 • A live streamingen keresztül pedig kizárólag valós időben közvetítünk. Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tett szert ez a fajta közvetítési forma. Ebbe a csoportba sorolhatók például az e-sport események, vagy a koncertek és díjátadók.

A videojátékok online streamelése

Ha szeretünk játszani, és ezt egy nagyobb közönség elé szeretnénk tárni, akkor a streameléssel ezt könnyedén megtehetjük. Az esemény során a streamer, vagyis a videós közvetítő élőben játszik, és ezt egy nagyobb grémium – ingyenesen vagy előfizetői díj fejében – végig követheti. Az elképesztő népszerűségnek köszönhetően mára rengeteg cég dönt úgy, hogy a saját, nagyobb eseményeikről is indítanak videós közvetítést. Ez pedig azt bizonyítja, hogy az online streaming ma már nem szimpla tartalomfogyasztási mód, hanem egy létező üzleti modell, amelybe egyre több világvállalat is kész jelentős összegeket befektetni. Nem véletlen, hogy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő e-sport eseményeknek is egyre több neves szponzoruk van.

Játékra fel – Hogyan streamelhetünk mi magunk is?

Ha van otthon szélessávú internetünk, egy erősebb gépünk és egy webkameránk, akkor mi is ugyanúgy indíthatunk élő adásokat. Ehhez viszont egy dologra még szükségünk lesz: egy olyan programra, amivel lebonyolítható az általunk indított adás – erre a célra pedig kiváló választás lehet az Open Broadcaster Software Studio, vagyis az OBS.

A program telepítése után a következő lépéseket kell megtennünk:

 • El kell dönteni, hogy mire is akarjuk használni a programot: streamelni szeretnénk a játékot az arcunkkal, reakcióinkkal együtt, vagy szimpla képernyőfelvételt akarunk készíteni. Esetünkben most az előbbire lesz szükség.
 • Ki kell választanunk, hogy hány fps-re optimalizáljon a monitorunk.
 • Csatlakoznunk kell a szolgáltatóhoz, amelyen keresztül közvetíteni fogunk – például a Twitch-hez.
 • Az OBS-fiókunkban lévő streaming kulcs segítségével beléphetünk a szolgáltató felületén lévő profilunkba, ahol szintén kapni fogunk egy kódot. Ezt pedig ezúttal az OBS felületére kell bemásolnunk – ezáltal jöhet létre a két felület közötti kapcsolat.
 • Az elénk tárult felületre tallózzuk be az általunk közvetíteni kívánt játék képét: ehhez kattintsunk a Források menüpont alatti plusz jelre, majd a „Játék felvétele” opcióra. Ezután a „Mód” menüben válasszuk ki a „Specifikus ablak felvétele” lehetőséget. Ha visszatérünk a játékba, akkor már csak egyetlen kattintásra leszünk attól, hogy közvetítsük magunkat.