A szoftver vizualizáció az elmúlt évek egyik legnagyobb vívmánya, melynek segítségével új utak és lehetőségek nyíltak meg a fejlesztők , programozók számára. Ez a különleges módszer ugyanis lehetővé teszi például különféle kódok, jelrendszerek és adatok vizuális megjelenítését, és ezáltal a szoftverprojektek megértését és karbantartását, ugyanakkor a döntéshozatali folyamatokban is fontos szerepet tölthet be. Alábbi blogcikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy pontosan miben is rejlik a szoftvervizualizáció lényege, milyen előnyökkel rendelkezik, és milyen egyéb módokon segíthet a programozásban és a fejlesztésben.

Mi is pontosan a szoftver vizualizáció?

A szoftver vizualizáció egy olyan programozási folyamat, amely során az adott projekteket és a hozzájuk kapcsolódó adatokat a fejlesztők , programozók vizuálisan is képesek lehetnek reprezentálni. Segítségével komplex programozási rendszerek vagy kódláncok válnak sokkal áttekinthetőbbé és érthetővé – még azok számára is, akik nem, vagy csak kevésbé szakavatottak az IT területén. Szoftver vizualizáció kell ahhoz is, hogy a bonyolult és összetett algoritmusokból:

 • grafikonokat,
 • diagramokat,
 • gráfokat,
 • animációkat,
 • infografikákat,
 • illusztrációkat,
 • vagy akár 3D-s megjelenéseket hozzunk létre,

amelyek így nem csak a prezentációkat, illetve az oktatási anyagokat teszik sokkal izgalmasabbá, hanem segítenek jobban megismerni az aktuális trendeket, és felfedezni a kódok közti kapcsolatokat, összefüggéseket. Ugyanakkor szoftver vizualizáció szükséges ahhoz is, hogy:

 • alaposan átvizsgáljuk és/vagy elemezzük egy cég adatait,
 • interaktív vezetői jelentéseket és műszerfalakat készítsünk, amelyek komoly szerepet játszhatnak a döntéshozatal során,
 • geográfiai információkat felhasználva, térképeket hozhassunk létre,
 • illetve megjeleníthessük a tervezett alkalmazások vagy weboldalak felhasználói felületeit – így akár előzetesen láthatjuk és tesztelhetjük is azokat.

Milyen előnyei vannak a szoftver vizualizációnak?

Számos előnnyel jár, ha kitanuljuk ezt a módszert – például:

Áttekinthetővé tesszük a szoftverfejlesztői folyamatokat

Ahogyan már korábban is írtuk, a szoftver vizualizációval komplex rendszerek és algoritmusok válnak átláthatóvá, és ezáltal jóval érthetőbbé – még a laikusok számára is. Egy hosszú kódlánc önmagában bonyolult, de ha azt diagramként vagy gráfként jelenítjük meg, rögtön nyilvánvalóvá válnak az komponensek közti összefüggések, és egyszerűbb lesz követni a végrehajtási folyamatot is.

Könnyebben hozhatunk meg fontos IT-t érintő döntéseket

Szoftver vizualizációval a fejlesztők, a tervezők, és a projekt egyéb résztvevői sokkal megalapozottabb és több információt tartalmazó döntéseket tudnak majd meghozni, amelyhez nélkülözhetetlen az adatok vagy kódláncok vizuális reprezentációja.

Csökkenthetjük egy kód komplexitását

A hatalmas adatbázisok és a bonyolult algoritmusok sokszor még a legtapasztaltabb programozókon is képesek kifogni. Ami nem is csoda, hiszen nagyon nehéz őket nyomon követni és átlátni. A szoftver vizualizáció azonban ezen a területen is nagy segítséget jelent! Hiszen ábráival még a legbonyolultabb összefüggések megértése is gyerekjáték lesz, és ezáltal az adott szoftvert is könnyebb lesz optimalizálni.

Egyszerűbben szűrhetjük ki az esetleges hibákat

A szoftverfejlesztés rengeteg programozó és informatikus munkáját könnyíti meg, hiszen a segítségével még a legapróbb bakik is sokkal könnyebben azonosíthatók és orvosolhatók. Mégis hogyan?

Úgy, hogy az adatokból generált grafikonok segítségével könnyebben lesz lekövethető:

 • a kódok futása,
 • a változók állapota,
 • valamint a végrehajtási útvonal is, ezáltal gyorsabban is találhatunk megoldást a problémákra.

Elősegíti a köztünk, és munkatársaink közti kommunikációt

A szoftver vizualizáció nem csak a fejlesztőknek válhat nagy hasznára projekt szinten, hanem a kommunikációt is jóval gördülékenyebbé teszi a kollégák, valamint a tervezők és az ügyfelek között.

Javíthatunk a felhasználói élményen

Ahogyan az már kiderült a korábbiakból, a szoftver vizualizáció fő feladata az, hogy egy szoftver működését lényegesen érthetőbbé tegye, ugyanakkor a felhasználói élményt is képes fokozni. Segítségével a vevők sokkal könnyebben igazodhatnak majd ki az adott rendszerben, és egyszerűbb lesz megtalálni a keresett funkciókat.

Jól láthatjuk tehát, a szoftver vizualizáció komoly előrelépést jelentett  és jelenthet a jövőben a fejlesztők és programozók számára. Mivel nem csak a hibakeresést teszi gyorsabbá, hanem a kódok és algoritmusok megértését is egyszerűbbé teszi, Ráadásul a felhasználói élményt is nagymértékben növeli. Éppen ezért célszerű a használatát minél előbb elsajátítani, hiszen rengeteg időt és energiát spórolhatunk vele a későbbiekben. Ehhez ajánljuk például Fullstack fejlesztői képzésünket, ahol a szükséges modulok mellett erre a témára is kitérünk.