Mi inspirálta és miért hoztuk létre új, esti programozó képzésünket? Miért nem voltak elegendők azok a keretek, amiken belül eddig kényelmesen mozogtunk? Cikkünkben egy kicsit bepillantottunk a döntési kulisszák mögé.

A COVID-19 megváltoztatta a világot. Ez a változás minden területet érintett és érint, kivétel nélkül: a gazdaságot, a társadalmat, a kultúrát éppúgy, mint az oktatást, vagy az egészségügyet. A vírushelyzetben a munkaerőpiac is megváltozott. Kevésbé rugalmasak az emberek, nem akarnak kockáztatni – nem jellemző már, hogy feladják a munkahelyüket egy képzésen való részvétel miatt. Még akkor sem, hogyha az a tanfolyam jó lehetőségekkel kecsegtet végzés után. Nagyon sokan veszítették el az állásukat, így a többségre jellemzővé vált, hogy ragaszkodnak a munkahelyeikhez, félnek, hogy a bizonytalanná vált helyzetben megválnak tőlük. Ez egy olyan jelentős attitűdbeli különbség, amelyre reflektálni kellett a képzésekkel foglalkozó iskoláknak, intézményeknek, cégeknek is – minden területen, így az IT oktatásban is.

Mi, a Progmaticnál a változásra csak változással tudtunk reagálni. 

Ebben a helyzetben olyan programozói képzést indítottunk el, amelyik a lehető legrugalmasabb módon igazodik a megváltozott körülményekhez. Sikeres és népszerű nappali programozó képzésünk mellett ugyanis sajnos képtelenség volt a diákoknak megtartani a munkahelyüket, hiszen az a fajta időbeosztás ezt nem tette lehetővé. Ezt beláttuk, ezért új keretek között szerveztük meg a legújabb programozó tanfolyamunkat.

És hogy miért indítottuk el az esti programozó tanfolyamunkat?

Azt éreztük, hogy a kialakult helyzet miatt egyre erősödik a nyomás, és nő felénk az elvárás. Tudtuk, hogy a COVID-19 által okozott új helyzetben rugalmasnak kell lennünk, folyamatosan figyeltünk a diákjaink véleményére, visszacsatolásokat kértünk. Ezek a párbeszédek mind azt az eredményt hozták, hogy nem elég az a keret, ami közé mi eddig terveztük a képzéseinket. Nem elég már a nappali képzés, a megszokott körülmények biztosítása.

Így került bevezetésre az esti programozó képzés iskolánkban.

Oktatóinkkal, akik elismert szakemberek ezen a területen, együtt terveztük meg ennek az új tanfolyamnak a megvalósítását, ezúttal hetente háromszor, esti órákban szervezve meg az oktatást, illetve egy szombati nappal kiegészítve. Így tudunk egy olyan, reális, működő alternatívát nyújtani a tanulni vágyóknak, amely mellett nyugodtan dolgozhatnak. A képzés időbeli beosztása nem veszélyezteti a munkavégzést. Új kihívás ez nekünk is – de úgy gondoljuk, csak úgy haladhatunk, ha mindig figyelünk a változásokra, és reagálunk azokra. Ebben hiszünk.

És van még valami, amiben nagyon erősen hiszünk.

Abban, hogy mindenkinek lehetőséget kell adni, ha tanulni akar. Az a hitvallásunk, hogy nem számít az, hogy kinek milyen körülmények adottak, nekünk biztosítani kell a legjobb alternatívát minden programozást tanulni vágyó számára. 

Abban hiszünk, hogy mindenkinek kell hogy legyen egy lehetősége. Nappali vagy esti programozó képzés – már bármelyiket választhatod – nálunk, a Progmatic-nál.