Egy megfelelően kezelt weboldal rendkívül fontos egy vállalkozás életében. Nélküle a potenciális vevők nem tájékozódhatnának részletesen az általunk forgalmazott termékről vagy szolgáltatásról. Egy honlap felépítésére alapvetően többféle lehetőségünk is van, viszont jól meg kell gondolnunk, melyik úton indulunk el. Weboldal készítés kezdőként? Szerintünk lehetséges. Cikkünkben sorra vesszük az egyes opciókat, ráadásul azt is eláruljuk, hogy melyiket érdemes választani elsősorban.

A weboldal készítés alapjai: honlap szerkesztés vagy kódolás?

Ha rákeresünk az interneten, hogyan érdemes létrehozni saját weboldalt, a legtöbb fórum azonnal a WordPress-t fogja nekünk ajánlani. A WordPress az egyik legnépszerűbb honlap szerkesztő platform, amelynek használata ráadásul nem igényel komolyabb programozói háttértudást sem. Aki csak gyorsan össze akar rakni magának egy weboldalt, de nem akar a témában jobban elmélyedni, annak bőven elég ezt a felületet kiismerni, viszont ha átfogó tudást szeretnénk szerezni a webfejlesztéssel kapcsolatban, akkor muszáj lesz megtanulnunk a programozás alapjait. Ehhez nagy segítséget nyújthat a Fullstack fejlesztői képzésünk.

A kódolás alapú weboldal készítés első ránézésre nehezebbnek tűnhet, de hosszú távon nagy hasznunkra válhat, hiszen így nem csak egy rendszer meghatározott sablonjaiból dolgozhatunk, hanem a honlap minden egyes részletét mi alkotjuk meg az igényeink alapján.

A weboldal készítés fontos pillére: Hogyan érdemes elkezdeni egy weboldal felépítését?

Ha mi magunk szeretnénk létrehozni egy webhelyet, akkor elsősorban a három fő programozási nyelvet kell ismernünk, amelyek a következők:

  • HTML
  • JavaScript
  • és CSS

Az alábbiakban sorra vesszük, hogy pontosan mi is a különbség közöttük.

Amíg a HTML-t – vagyis a HyperText Markup Language-t – a weboldalak strukturális elemeinek megjelenítésére használják, addig a JavaScript segítségével animációkat hozhatunk létre, amelyekkel a felhasználói élményt növelhetjük. A CSS pedig akkor lehet hasznos számunkra, ha a honlapunk megjelenésén – például a betűtípuson, a betűméreten, vagy a színeken – szeretnénk módosítani.

Habár mindez elég bonyolultnak hangozhat, nagyon gyorsan bele lehet jönni, ráadásul rengeteg előnyünk is származhat abból, ha jártasak vagyunk a programozás alapú webfejlesztés világában!

Sokkal rugalmasabban kezelhetjük weboldalunkat

A különféle honlapszerkesztő oldalak által létrehozott platformok kötöttek, és nagyon bonyolult őket máshová vinni. Ehhez ugyanis az kell, hogy egy másik honlapon – minden funkcionalitásával együtt – újraépítsük azt. Egy saját forráskóddal rendelkező webhely azonban teljesen a miénk, nem tartozik harmadik félhez, és azt csinálhatunk vele, amit csak szeretnénk.

 Nincsenek korlátozott tartalmak

Számos honlapszerkesztő hirdeti saját felületein, hogy a sablonjai ingyenesen elérhetők. Ez azonban csak a tartalmak kis százalékára igaz, a nagy részéért sok esetben továbbra is súlyos összegeket kell fizetni.

A saját weboldal készítés előnye: könnyebben kezelhetővé válik az oldalunk

Ha rutinosak vagyunk a programozásban, akkor a weboldalak készítése, fejlesztése során sokkal komfortosabb lesz saját kódokkal dolgoznunk, mint egy meglévőt integrálni, finomítani. Ráadásul az esetleges hibákat és bugokat is könnyebb kiszűrni: az általunk létrehozott programot ugyanis már jól ismerjük, ezáltal könnyebb elvégezni rajta a diagnosztikát.

A saját kód használata sokkal biztonságosabb

A nyílt forráskódot használó oldalak kevésbé védettek, hiszen minden újonnan létrehozott honlaphoz ugyanazt a programkódot használják. Ha egyet feltörnek, gyakorlatilag mindegyiket feltörték. Nem meglepő tehát, hogy a hackerek ezeket a platformokat szokták először célba venni.

Jobb referencia

Semmi gond nincs azzal, ha egyes webhelyek létrehozásához sablonokat használunk, de egy megrendelő akkor lesz teljesen elégedett a munkánkkal, ha azt látja, hogy az elkészült weboldal teljesen úgy néz ki, ahogyan azt ő megálmodta. Az ügyfél elvárásai azonban nagyon ritkán szoktak megegyezni a sablonok kinézetével.

Könnyebben tudunk mobiltelefonra optimalizálni

A legtöbb honlapszerkesztő platform által létrehozott webhely nincsen mobilra optimalizálva, emiatt pedig csökkenhet a felhasználói élmény. Számos statisztika kimutatta viszont, hogy a webhelyeket ma már sokkal többször nyitják meg telefonon, mint asztali számítógépen, ezért érdemes – a kódlánc létrehozásakor is – ezt figyelembe venni.

A közzétett verzió egyezni fog a beállításainkkal

A honlap szerkesztő platformok egyik nagy előnye az előnézet opció, amely segítségével le tudjuk ellenőrizni, hogy az elkészült honlap hogyan fog megjelenni majd a valóságban. Ám vannak esetek, amikor ez a funkció nem működik jól, és ezáltal a közzétett, valamint az előnézeti verzió különbözni fog egymástól.