Manapság szinte hívószónak számít a “szabadúszó” kifejezés, mely mágnesként vonzza a munkavállalókat, különösen az Y és Z generáció tagjait. Kétségtelen, hogy számos előnye van a szabadúszó létnek, és mind több szakterületen valós esély is van a megvalósítására. Ám a siker nem fog varázsütésre bekövetkezni, és a remélt komfortérzet sem feltétlenül garantált. 

“Szabadúszás” a gyakorlatban

Elsőként tisztázzuk, mit is jelent pontosan a „szabadúszó” kifejezés, és hogyan működik ez a programozói szakmában. A szabadúszó olyan munkavállaló, aki nem alkalmazotti munkaviszonyban dolgozik, hanem „külsősként” vállal feladatokat cégek vagy egyéb megbízók számára. Ehhez hivatalosan valamilyen vállalkozási vagy céges forma szükséges (legtöbben egyéni vállalkozók, de jó a bt. vagy kft. is). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szabadúszó szakember projekt alapon szerződik egy feladat elvégzésére. Ez általában egy időszakos, konkrét megbízás. Néha előfordul, hogy hosszabb távú, rendszeres feladatot szervez ki a cég. Gyakran ilyen például a rendszergazdai vagy a weboldal-karbantartói tevékenység. 

A szabadúszás lényege tehát, hogy az illető folyamatosan a piacról szerzi a munkákat – annyit és olyat, amilyet szeretne; na és persze ahogy sikerül. Programozóként mondhatni korlátlan a kínálat freelance munkákból, és ennek megfelelően a kereslet-kínálat közvetítése is profin ki van épülve: számtalan nemzetközi platform működik kellő hitelességi garanciákkal, melyeken a legkülönfélébb fejlesztői, programozói és egyéb IT munkákra lehet szerződni.

Kiből lesz sikeres freelancer?

Sok tényezőn múlik, hogy a vágyott freelancer életforma legtöbb tekintetben beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, vagy pedig kudarcokkal és küszködéssel teli tapasztalás lesz belőle.

Hard skillek

 1. Az első és legfontosabb szempont természetesen a szakmai kompetencia – egy szabadúszó programozónak megbízható szaktudással és magabiztos szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie azon a szakterületen, amelyen megbízásokat vállal. Ehhez elengedhetetlen, hogy megfelelő szakmai képzettséggel rendelkezzen. Kiindulásként jó alap akár a junior programozó, akár a frontend vagy a fullstack fejlesztő képzés: az itt megszerzett kódolási ismeretekkel már közvetlenül a képzést követően el lehet indulni a fejlesztői pályán, ha nem is egyből freelancerként. A Progmatic Academy-nél tanulók már a tanfolyam során valós fejlesztői, programozói környezetben dolgoznak, és a piaci partnercégeknek köszönhetően valódi projekteket oldanak meg. Ez, és a képző által vállalt állásgarancia megkönnyíti a képzés elvégzése utáni elhelyezkedésüket akár teljesen kezdő karrierváltóként is. Ha szabadúszó programozóként szeretnél majd dolgozni, mindenképpen javasolt, hogy első körben céges fejlesztői környezetben szerezz tapasztalatot és fejleszd a gyakorlati tudásodat: ez szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy majd önállóan is képes legyél a projektmunkára.
 2. A szaktudás és releváns tapasztalat mellett nagyon fontos a legalább középszintű angoltudás – ez már a fejlesztői munkához is szükséges, de ha a nemzetközi piacról szeretnél megélni, akkor alap a tárgyalási szintű nyelvtudás.

Soft skillek

Egy sikeres szabadúszó programozónak a szakmai  és nyelvi ismeretek mellett speciális személyes készségekkel is rendelkeznie kell (a fejlesztői munkához szükséges adottságokon túlmenően). 

A sikeresség kulcsa többek közt:

 • a proaktivitás,
 • a magabiztosság (szakmai és személyes), 
 • a képességek és kompetenciák reális felmérése,
 • a kiváló kommunikációs, kooperációs és interperszonális készségek,
 • az önállóság, önálló döntéshozatal,
 • a felelősségvállalás, megbízhatóság,
 • a rugalmasság,
 • jól tolerálja a bizonytalanságot,
 • képes saját magát motiválni,
 • a jó időmenedzsment.

Kezdőlépések

Kezdő szabadúszóként nem olyan egyszerű boldogulni. Testhezálló megbízásokat kell találni, azokat el is kell nyerni.  Majd pedig képesnek kell lenni önállóan, határidőre és megfelelő minőségben elkészíteni. 

Néhány praktikus tipp az első lépésekhez:

 • személyes márka építése, például LinkedIn, saját weboldal, saját YouTube-csatorna,
 • kapcsolatépítés céges partnerekkel,
 • regisztrálás és szakmai profil releváns freelancer oldalakon, például upwork.com, fiverr.com, PeoplePerHour.com, freelancer.com, freelancer.hu, toptal.com, guru.com stb.,
 • szakmai mentor igénybevétele,
 • társulás egy-egy projektre egy tapasztaltabb fejlesztővel (partnerként),
 • csatlakozás ügynökséghez.

Amennyiben mégsem neked való a szabadúszó életforma, a fejlesztőként megszerzett tudás nem vész kárba akkor sem. Hiszen ezzel a szaktudással nagyon könnyű elhelyezkedni jól fizetett állásokban, kisebb és nagyobb cégeknél egyaránt, gyors előrejutási lehetőséggel.

Előnyök és hátrányok

A szabadúszó életformának kétségtelenül nagy előnye és vonzereje – ahogyan a nevében is benne van – a szabadság. Ott és akkor dolgozol, ahogyan az neked tetszik, és olyan munkát vállalsz el, amilyet szeretnél. A kötetlen munkaidő, a nem helyhez kötött munkavégzés alapból jól hangzik. Pláne nagy segítség tud lenni például kisgyerek mellett, és akár a digitális nomád életformára is lehetőséget nyújt.

Ugyanakkor a freelancerkedés hátránya is éppen ebből a szabadságból adódik: közel sem jelent olyan stabilitást és kiszámíthatóságot, mint egy céges állás. A fix munkaidő és biztos fizetés helyett itt állandóan utána kell menni a megbízásoknak, versenyezni a konkurenciával. Hol belefulladunk a megbízásokba, máskor pedig jöhetnek ínséges időszakok is. 

Másrészt, szakmailag magadra vagy utalva, ami számos izzasztó helyzetet okozhat. Továbbá magadnak kell gondoskodnod a szakmai fejlődésedről. A csapat más tekintetben is hiányozhat. Egy idő után a mindennapi emberi kapcsolatok hiánya is zavaró lehet, még ha ezt előzetesen nehéz is elképzelni.