Talán már a csapból is az folyik, hogy miért fontos a nyelvtanulás: pluszpontok az egyetemi felvételin, előrelépés a munkahelyen. Lehet, hogy pont most gondolkodsz karrierváltáson? Esetleg pont programozni tanulnál? Nos, ehhez nem csupán a programnyelveket kell elsajátítanod, hanem egyéb idegen nyelveket is, hiszen az anyagok nagyobb része angolul érhető el. Ha pedig egy tech szolgáltatótól kérsz segítséget, vagy projekten dolgozol egy óceánon túli fejlesztővel, esélyes, hogy ők sem beszélnek majd magyarul.

Persze a hasznosság elve mellett a nyelvtanulás életünk része lehet akár hobbiként is, hisz, ahogy mondják: ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Elsajátítani egy nyelvet több hirdetésnek ellentmondva, nem öt perc és nem is egy hét. Hogyan lehet mégis hatékonyan, saját magunk számára időt spórolva nyelvet tanulni?

Legyél őszinte magaddal!

Már az elején gondold át, hogy melyik tanulási forma a legjobb és a legkényelmesebb számodra. Ha például frusztrál a csoportos óra, de szeretsz otthon, egyedül tanulni, akkor érdemes magántanárhoz fordulnod. Minden formának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Magadra és életviteledre, eddigi tanulási szokásaidra vetítve gondold át, hogy melyik számodra a legjobb.

Akár magántanárhoz fordulsz, akár a csoportos órát választod, vagy éppen egyedül tanulsz, a következő tippek segíthetik a nyelv elsajátítását:

Szavak!

Ahhoz, hogy el tudj kezdeni beszélgetni, vagy egy-egy mondatot összetenni, ismerned kell a szavakat, amit megfelelően kell memorizálnod. Használj mobilapplikációt, aminek a segítségével egészen a kezdő szinttől lehetőséged van gyakorolni, akár utazás közben is. Már napi 5-10 perc memorizálás is sokat segíthet. Az applikációt kiváltva készíthetsz szókártyákat is! Tűzz ki egy heti célt, hogy hány szót szeretnél hetente megtanulni. Plusz tipp a szókártyákhoz: legyen két külön kupacod. Az egyik azokat a szavakat tartalmazza, amit még nem tudsz, a másik kupacba tedd át, amit már megtanultál. Hetente legalább egy alkalommal ismételd át azokat a szavakat is, amit már megtanultál, hogy a memorizálás folyamatos legyen, és hosszú távon is hatékony maradjon. Tanulhatsz mondatokat is, amibe akár két-három új szó is belekerülhet. Így a fordítást is könnyebb megjegyezni. Egy tipp: készítsd el előre a heti adagot, mondjuk az ismétlős napon.

Ne félj attól, hogy hibázol!

Már a nyelvtanulás kezdetén keress fel olyan oldalakat, ahol megismerkedhetsz anyanyelvű beszélgetőpartnerekkel. Próbáld meg kifejezni magad a még szűkebb szókincseddel, és ha nem érted a válaszukat, bátran szótárazz, és építsd be a saját eszköztáradba a legújabb szavakat. A nyelvtanulás talán egyik legfontosabb pillére, hogy megértesd magad. Ezzel a módszerrel ezt tudod erősíteni, és ad egyfajta önbizalmat is, hiszen visszajelzést kapsz a már meglévő tudásodra, sikerélményként könyvelheted el, hogy már ez is megy. Hidd el, hogy csak eleinte nehéz megszólalni mások előtt, idővel ez is egyre könnyebb lesz!

Helyezd kontextusba!

Legyen szó beszédről, vagy nyelvtanról, próbáld meg az összes példamondatot olyan helyzetekre szabni, ami előfordul a hétköznapi életed vagy a munkád során. Részben ezáltal könnyebben megtanulod, másrészt a következő hasonló szituációban sokkal könnyebben fel fogod tudni idézni. Emlékszel még, amikor gyerekkorodban először engedték meg, hogy Te rendeld a pizzát? Mit csináltál? Lehet, hogy két vagy három alkalommal elgyakoroltad a szöveget, hogy mit fogsz mondani a telefonba, és arra milyen válaszok érkezhetnek, mire kell felkészülnöd. A nyelvtanulás is ehhez hasonlít, írj körül különböző szituációkat, és beszélj róla, próbáld el, hogy mit válaszolhat a másik fél, és arra mi lesz az újabb reakciód.

Nézz videókat, hallgass zenét!

Igen, ez akár lerágott csontnak tűnhet, mégis az egyik legszórakoztatóbb és leghasznosabb formája a nyelvtanulásnak. Egy kis szervezettséggel nem csúszol bele abba a hibába sem, hogy a nyelvtanulást indokként használd a sorozat maratonhoz. Jelölj ki reggel 10 percet, akár reggelizés közben, amikor megnézel egy rövid videót, vagy belehallgatsz egy-egy érdekes témájú podcast-be, vagy este, a nap végén nézz meg egy epizódot a kedvenc sorozatodból, ám ezúttal szigorúan az adott célnyelven, felirattal. A legjobb, ha már a felirat is az adott nyelven íródott, így könnyen kigyűjtheted azokat a szavakat, vagy szófordulatokat, nyelvtani kapcsolatokat, amit még nem ismertél. Hasznos lehet, ha ugyanazt az epizódot többször is megnézed. Ezzel a technikával jórészt nem klasszikus tankönyvi példákat tanulhatsz, hanem pont olyat, amire szükséged van: amit az élő nyelvben is használnak.

Ünnepeld meg az elért sikereidet!

Ahogy már említettük, a nyelvtanulás nem egy hétvégi workshop, és mint minden készségfejlesztés, több időt vesz igénybe, ezért fontos, hogy türelmes legyél magaddal és hagyd, hogy beépüljön az új tudás. Egyszerre kell fejlesztened az írás, az olvasás, a beszéd és a hallott szöveg megértésének a készségét is, ami nem kis meccs. Ha elértél egy kitűzött heti vagy havi célt, akkor ünnepeld meg magad, és csak aztán folytasd az önfejlesztést. Lehet, hogy egy külső elvárás miatt kezdtél nyelvet tanulni, de ahhoz, hogy véghez is vidd a terved, magas belső motivációra van szükséged, amit ezeknek a céloknak az elérése és a kisebb jutalmak fognak folyamatosan tovább erősíteni.