Miben nyújthat segítséget a mesterséges intelligencia?

A történelem legelső mozifilmje mindössze néhány másodperc volt, amelyben egy vonat megérkezett az állomásra. Mindezt látva az emberek mégis ijedten rohantak ki a vetítőteremből, mert azt hitték, hogy az imént említett jármű elütheti őket. Noha ez a jelenet ma már szinte bohókásnak hat, az 1800-as években még a mozgókép is kuriózumnak számított. Mesterséges intelligenciáról pedig még csak álmodni sem mertek az emberek. Az MI egyértelműen korunk egyik legnagyobb vívmánya, amely az élet számtalan területén jelenthet komoly segítséget – így például a programozásban is. Az alábbi cikkben részletesen megvizsgáljuk, miként nyújthat segíthetséget a mesterséges intelligencia a programozás terén, és milyen módon nyithat új dimenziókat a fejlesztők munkájában is.

Kódszegmentálás és automatizálás

A kódszegmentálás és automatizálás a két legfőbb terület, amelyben a mesterséges intelligencia komoly segítséget jelenthet. Az intelligens kódszerkesztők ugyanis – mint például a TabNine vagy a Visual Studio Code-ban található Intellisense – képesek különféle kódrészletek elemzésére és értelmezésére. Ráadásul arra is, hogy a fejlesztők szándékait – az elvégzett műveletek alapján – kiértékeljék és megértsék. Az elvégzett számításokat figyelembe véve pedig javaslatokat tehetnek a kódszegmentálásra.

Az automatizált kódgenerálás során az MI azt is megtanulja, hogyan ismerje fel az ismétlődő mintákat, így ennek köszönhetően pedig önálló kódrészleteket is képes lesz előállítani. Ennek következtében a programozók a lehető legkisebb hibafaktorral dolgozhatnak, ráadásul sokkal gyorsabban implementálhatnak bizonyos funkciókat.

A mesterséges intelligencia ugyanakkor folyamatosan tanul is a fejlesztői műveletekből. Tehát az idő előrehaladtával javaslatai is egyre pontosabbak és projekt-specifikusabbak lehetnek.

Hibakeresés, hibajavítás mesterséges intelligenciával

A mesterséges intelligencia a hibakeresés, és a hibajavítás területén is komoly segítséget jelenthet. Az intelligens rendszerek ugyanis képesek az automatizált tesztelésre, illetve arra is, hogy a kódhibákat beazonosítsák. Ezt követően pedig jelezzék is azokat a szakemberek felé. A fejlesztők így rengeteg időt spórolhatnak meg, és jóval hatékonyabban végezhetik el a hibajavítást. 

Az MI ráadásul a kódstílus-ellenőrzésben is nagy segítséget jelent – ezzel is biztosítva, hogy a kódlánc egységes, és könnyen karbantartható maradjon.

Mentorálás

Noha a mesterséges intelligenciának a legtöbb esetben a hibakeresés és a kódszegmentálás során veszik hasznát, ez nem jelenti azt, hogy máshol ne lenne fontos szerepe. A különféle intelligens rendszerek ugyanis nagy segítséget jelenthetnek az informatikai szaktudás elsajátításának területén is. Ilyenek például a programozási alapok, vagy akár a specifikus fejlesztési paradigmák. Mindezekre a későbbiekben nagy szükségünk lesz, ha vonz minket az informatika területe.

Prediktív analitika és a mesterséges intelligencia

Ugyan a prediktív analitika a szakavatottak számára egyértelmű, hogy mit is jelent, a többség előtt ez a kifejezés tisztázásra szorul. A prediktív analitika segítségével különféle elemzésekre és statisztikai modellekre támaszkodva előrejelzéseket, úgynevezett predikciókat hozhatunk létre. Az MI alkalmazása pedig ezt a folyamatot is sokkal egyszerűbbé teszi, hiszen az intelligens rendszerek helyettünk végzik el az elemzéseket, felbecsülik egy projekt időzítését, és figyelmeztetnek minket a fejlesztési hibákra is. Így csökken az esélye annak, hogy a fejlesztők a munkafolyamat során váratlan problémákba ütköznek, és ezáltal a projekt is sokkal gördülékenyebben mehet végbe.

Adattárházak, Big Data felhasználása

A fentiek mellett a mesterséges intelligencia az adattárházak és a Big Data elemzése során is nagy segítségére lehet a programozóknak. Az MI ugyanis rövid idő alatt képes hatalmas mennyiségű adathalmazokból kinyerni a szükséges információkat – ezzel is segítve a fejlesztőket az alkalmazások optimalizálásában, a hatékonyabb döntéshozatalban, valamint a trendek felismerésében. A rendelkezésre álló adatok alapján ráadásul a fent említett predikciókat is elkészíthetik.

Szükség van még fejlesztőkre és programozókra a mesterséges intelligencia mellett?

Sokakat aggaszt ez a kérdés manapság, de egyáltalán nincs oka senkinek a félelemre. Noha a mesterséges intelligencia az automatizált kódszegmentálástól kezdve, a hibakeresésen át egészen a prediktív analitikáig nagy segítséget nyújthat a programozók és fejlesztők számára, semmiképpen sem helyettesítheti az emberi tényezőt. Épp ezért, ha csak egy kicsit is érdekel valakit az IT világa, érdemes még most elvégezni egy programozói vagy fejlesztői képzést, amelyen gyorsan elsajátíthatjuk az szükséges alapokat, és ezáltal könnyen és gyorsan becsatlakozhatunk a munkaerőpiacra.