Egy biztos, megszámlálhatatlan platformon vagyunk jelen mi, szülők és a kisebb nagyobb gyermekeink is. Viber, Facebook, Messenger, Whatsup, Google Drive, hogy az iskolai online csoportokat már ne is említsük. Fontos azonban, hogy az online közegben is garantált legyen a gyerekek biztonsága! Ahogy megtanítjuk az utcán közlekedni és a boltban vásárolni, úgy kell most átkísérni őket ezen a virtuális útkereszteződésen is.

Mégis hol kezdjük a biztonságra nevelést, és főleg mikor?

A mai gyerekek már egészen pici kortól használják az okos eszközöket. Nem is csoda, hiszen ezt látják tőlünk is: telefonálunk vagy a képernyőt nyomkodjuk az időnk egy jelentős részében. Hiszen elengedhetetlen a munkához, a kapcsolattartáshoz, ezen keresztül vásárolunk, itt vannak a fotóink, stb. A gyerek pedig ebben is utánozza a szüleit. Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen példát mutatunk neki.

Lehet persze helyeselni vagy helyteleníteni, hogy a gyerek okoseszközöket használjon. Mindkét tábor mellett egyaránt szólnak érvek és ellenérvek, viszont egy biztos, kikerülni nem lehet a digitális eszközök használatát a gyerekeknél sem. Nem búra alatt élünk, a teljes elzárkózás egészen biztosan nem segíti a gyerek beilleszkedését a közösségbe.

A bizalom a kulcs a biztonsághoz

Mint általában a szülő-gyerek kapcsolatban, a netezés kérdésében is a bizalom a kulcs. Fontos, hogy beszéljünk a gyerekkel rendszeresen a témáról. Hozzuk létre a biztonságos kereteket, de ne felejtsük el, hogy a net világa rendkívül gyorsan változik, ahhoz, hogy a gyerek biztonságban maradjon, nekünk is pillanatok alatt kell alkalmazkodnunk a megváltozott körülményekhez, akár új szabályokat felállítva.

Néhány tipp mire érdemes figyelni, ha netezik a gyermekünk:

Internetezhetünk együtt is: Kezdjük azzal, ami őt érdekli, például a mesékkel. Milyen oldalakon nézhet mesét? Keressük ki együtt a kedvenceit, és mentsük el a könyvjelzősávba, így később is könnyebben megtalálja. 

Oktatófilmek gyerekeknek: készültek már 2-3 perces animációk, amelyek kicsi blokkokra bontva mutatják be, és hívják fel a gyerekek figyelmét az internet veszélyeire. Nézzük meg együtt, és beszéljük át a gyerekkel, hogy mit értett meg belőle?

Állítsunk fel szabályokat: határozzunk meg idősávot, amikor használhatja a tabletet, laptopot, telefont, stb. A szabadidő is fontos, figyeljünk rá, hogy egyensúlyban maradjon az online és offline szórakozás is.

Ellenőrizzük a tartalmakat: sok szülő maga is „ismerőse”, követője a gyerek social profiljának, így gyorsan értesülhet arról, miket oszt meg a gyerek és annak barátai. Persze minden chat üzenetet nem ellenőrizhetünk, és nem is kell, de azért nem árt tudni kikkel ismerkedik az online térben.

Amíg kisebbek, tárolhatjuk az eszközöket például a nappaliban, ahol mi is jobban rálátunk, hogy mit csinálnak, mit néznek a gyerekek, így kontrollálhatjuk, hogy a gyerek biztonságban van-e.

Információ megosztás: egyezzünk meg abban, hogy milyen információt osztunk meg. Fontos, hogy megértsék, ami egyszer felkerült, annak mindig nyoma marad, nem olyan egyszerű eltávolítani.

Mi az, amit soha nem osztunk meg a neten? Például lakcímet, telefonszámot. Ha már kicsit nagyobbak, intézzük együtt az online bevásárlást, és magyarázzuk el, ebben az esetben miért van szükség ezeknek az adatoknak a megadására. De soha ne hagyjuk őket egyedül vásárolni a neten, mindig közösen tegyük, ha szükség van rá!

Fotók megosztása: döntsük el közösen milyen képet tölthet fel magáról a gyerek. Ha közösen készítenek fotót a barátaival, azt se engedjük lehetőség szerint az engedélyünk nélkül megosztani. Azonban ez fordítva is igaz, mi se osszunk meg a saját profilunkon képet a gyerekről, az ő engedélye nélkül.

Kommentek: felnőttként sem egyszerű sokszor meghúzni a határokat vagy egy-egy bántó kommentet, reakciót a helyén kezelni. Hát még gyerekként. Néha még mi magunk sem tudjuk, mivel találhatjuk szembe magunkat. Készítsük fel őket, mire hogy reagáljanak.

Online zaklatás, amikor nem érzi magát a gyerek biztonságban

A cyberbulling, vagyis online zaklatás sokszor még komolyabb károkat okozhat a gyerekek lelkében, mintha szemtől szemben találkoznának hasonló szituációval. Nem érzik a tetteik mögött a felelősséget, és bár ez nem csak a netes közegre igaz, azért ott sokkal bátrabb mindenki. Könnyű egy virtuális, akár álprofil mögé bújva bántó megjegyzéseket írni másokról.

Tanítsuk meg, hogy ne vegyen részt mások bántásában, és ő se reagáljon a fenyegetésre. Sőt, ha ilyet tapasztal, azonnal forduljon hozzánk segítségért!

Figyeljünk a jelekre! Lehet, hogy a gyermekünket is zaklatják?

Visszahúzódóvá válik, feszült amikor a telefonját nézi, vagy már egyáltalán nem szereti használni a mobilját? Az étkezési és alvászavarok, illetve a romló iskolai teljesítmény a fentiekkel együtt mind figyelmeztető jelek lehetnek, hogy valami nincs rendben az online térben. Beszéljünk a gyerekkel, és biztosítsuk róla, hogy hozzánk mindig fordulhat baj esetén.

Korábban arról is írtunk egy cikket, hogy hogyan fejlteszhetjük a gyermekünk digitális készségeit! Olvasd el a Játékos kódolás a legkisebbeknek postunkat is!