Ha behívtak állásinterjúra, az már fél siker, hiszen azt jelzi, hogy az önéletrajzoddal részben már meggyőzted a potenciális munkáltatódat, hogy alkalmas vagy a meghirdetett munkakörre. A most következő felvonásban ugyanezt kell tenned – csak ezúttal élőben. Ez a személyes benyomás miatt akár könnyebb is lehet, más vonatkozásban viszont jóval kiélezettebb helyzet. Sokat tehetsz ennek sikeréért azzal, ha célzottan készülsz az interjúra és a várható kérdések megválaszolására.

Felkészülési módszer állásinterjú esetén

Az állásinterjú helyzetre való készülés fő csapásiránya lényegében ugyanaz, mint a jól megírt önéletrajzé: legyen a fejedben egy határozott, konkrét információkon alapuló kép arról, hogy miért vagy kiemelkedően alkalmas az adott munkakör ellátására. Ezért ha – szerencsés esetben – eleve így írtad meg az önéletrajzodat, most mindenképpen nézd át alaposan, vagy ha szükséges, most szedegesd össze. Ez a „memorizálás” jó hatással lesz nemcsak a könnyen előkapható válaszaidra, de megalapozza az önbizalmadat is: te valóban alkalmas jelölt vagy! 

Gyakorlás a siker titka

A passzív információ azonban sajnos önmagában nem elég: ezeket elő is kell tudnod adni a legváratlanabb helyzetekben, méghozzá meggyőzően és hitelesen. Ehhez még a legügyesebb kommunikátornak is szüksége van konkrét szóbeli gyakorlásra. Ez nem megy másképp, mint hogy hangosan megfogalmazod a mondandódat. Persze lehetőleg többféle szempontból megközelítve. Ezt addig gyakorlod, míg nem sikerül frappáns formába önteni. Ha van pár jól sikerült panelmondatod, azok átsegítenek a váratlan vagy stresszes helyzeteken is.

Tipikus állásinterjú kérdések

Természetesen egy állásinterjú mindig zsákbamacska, amelyre nincsen egyenrecept, de van jópár tipikusnak mondható kérdés, ami valamilyen formában várhatóan elő fog kerülni. Az egész állásinterjú során segítségedre lesz, ha sokféle szempontból begyakoroltad az átadni kívánt alapinformációkat (melyek ugyebár a „Miért vagyok alkalmas az állásra?” kérdés köré rendeződnek).

Bevezető kérdések

 1. Mondjon magáról pár mondatot!  Elsőre ugye milyen egyszerűnek tűnik? És mennyire zavarba ejtő, ha nem készülsz rá? Most mégis miről beszélj? Sok múlik ezen az antrén: az első szóbeli benyomás rólad, hogy tudsz-e szabadon és értelmesen megszólalni, mennyire vagy összeszedett, és egyáltalán hogyan látod a dolgokat. Ráadásul kár lenne veszni hagyni a lehetőséget, hogy szabadon kiemelhesd magadról a célod szempontjából releváns és pozitív információkat. Tehát feltétlenül szedj össze pár mondatban egy pozitív információcsomagot magadról (hangosan fogalmazd is meg). Vázlatosan említsd meg a kapcsolódó munkatapasztalatodat és eredményeidet, illetve, hogy mi motivált a jelentkezésre. Legyél minél személyesebb és őszinte, érződjön rajtad a lelkesedés!
 2. Milyen hasonló munkatapasztalatai vannak? / Miért tartja magát alkalmasnak erre a munkára? – A kérdés sokféleképpen elhangozhat, de egy a lényeg: legyél felkészülve arra, hogy meggyőzően, konkrétumokkal alátámasztva tudj beszélni a tapasztalataidról, sikereidről! Legyél célirányos, összeszedett és konkrét! Érvelj meggyőzően önmagad mellett.

Személyes és szakmai kérdések

 1. Mik az erősségei? – Na, ez egy ziccer helyzet: azt emelsz ki magadról, amit csak szeretnél. Ezek lehetnek szakmai és személyes kompetenciák is (legjobb vegyesen). Mindenképp olyasmiket válassz, amelyek valóban hasznosak a pozíció szempontjából, és persze igazak is rád.
 2. Mik a gyengeségei? – Ez itt a megizzasztós kérdés, főleg, ha nem készülsz belőle legalább három különböző válasszal. Ajánlatos olyasmiket mondani, amelyek
  – látszólag negatívumok, de igazából pozitív oldaluk is van: pl. maximalista vagy túl precíz vagyok;
  – nem kardinálisak a munkakör szempontjából: pl. reggel kicsit nehezen megy a felkelés (persze csak ha nem 7-re kell bejárni);
  – és legyen végszükségre egy valódi beismerésed, ha tovább erőltetnék: de nagyon körültekintően válassz és fogalmazz (pl. szoros időprés alatt a multitasking kicsit nehezebben megy – feltéve, ha ez itt nem alapelvárás!)

Az állásinterjút lezáró kérdések

 1. Mi a fizetési igénye? – Ez ismét egy nehéz kérdés. Legfontosabb hozzá, hogy képben legyél legalább a szakmában szokásos jövedelmekkel, de még jobb, ha céges belső infót tudsz szerezni. Beszélhetsz havi vagy éves jövedelemről, bruttó vagy a cafetériákkal növelt nettó bevételről. Próbálj meg egy olyan reális összeget megcélozni, amivel te is elégedett lennél, és legfeljebb kicsit lősz vele felül.
 2. Néha előfordulhatnak egészen fura kérdések, például „Mit gondol, hány teniszlabda fér be egy limuzinba?” Bármi ilyesmit hallasz, gondolj arra: nem a konkrét válasz érdekli őket, hanem hogy hogyan reagálsz egy látszólag megoldhatatlan helyzetben. Vagyis legyél spontán és ötletes, vedd játéknak a kérdést, akár kicsit tréfásra is veheted a válaszodat, vagy legrosszabb esetben blicceld el valamivel. De semmiképp ne feszülj rá a problémára!
 3. Van-e még valami kérdése? – Igen, mindenképpen legyen! Ez azt mutatja, hogy elhivatott és magabiztos, kezdeményező vagy. Rákérdezhetsz szinte bármire, a munkakörrel járó részletesebb feladatokra, a szerződés módjára, hányan dolgoznak a részlegen stb. Nagyon jó, ha itt a kérdéseidből kiderül, hogy
  – eddig is figyeltél (azaz ne kérdezz olyat, amit már elmondtak, helyette utalj vissza az elhangzottakra, és ahhoz tegyél fel pontosító kérdést.),
  – előzetesen készültél a cégről, és ezzel kapcsolatos kérdésed van még.