Mint minden szakmának a programozásnak és a szoftverfejlesztésnek is megvannak a maga kihívásai. Korábban már beszéltünk a programozó szakmához elengedhetetlen soft skillek meglétéről és fejlesztéséről. Most ejtsünk pár szót arról, hogy mentálisan milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy programozónak és miért is fontos a pszichés egészség megőrzése ebben a szakmában (is)!

Türelem, koncentráció és kitartás: örökös mentális kihívások

Köztudott, hogy ezen a területen kiemelten fókuszáltnak és kitartónak kell lenni, hiszen gyakran előfordul, hogy sokat kell dolgozni egy-egy bonyolult programon, applikáción mégis hiba „csúszik” a rendszerbe. Azaz a hibakeresést követően elképzelhető, hogy ha nem is mindent, de a munka nagy részét elölről kell kezdeni, akár új alapokra helyezve, vagy más fejlesztői környezetben. Szóval jókora, türelem és kitartás kell ahhoz, hogy ne billenjünk ki a mentális állapotunkból szélsőségesen!

Stressz, szorongás, teljesítménykényszer, mint mentális kihívások

Természetesen minden munkahelyet és szakmát érint a határidő kérdése és – valljuk be – a Damoklész kardjaként felettünk lebegő hol szimbolikus hol valós képe. A programozók különösen gyakran dolgoznak szoros határidőkkel, főleg, ha hibajavításról, hibakeresésről beszélünk. Az ügyfelektől jövő visszajelzés sokszor azonnali megoldást igényel, főleg, ha már élesben működik az elkészített fejlesztés vagy applikáció. Ezért ennek a szakmának tagadhatatlanul vannak olyan részei, szegmensei, amikor azonnal kell reagálnunk, akár alkalmazottként, akár vállalkozóként dolgozunk. Sokszor lehet stresszes egy-egy ilyen gyors reagálást igénylő feladat, amely sajnos könnyen átcsaphat szorongásba. Azaz a tudatalattink már „várja”, próbál felkészülni a hirtelen érkező feladatra.

Az erős teljesítmény és megfelelési kényszer sem tesz jót a pszichénknek. Ez lehet alkati kérdés, de az évek során kialakult attitűd is. Ilyenkor hirtelen feladatmegoldás esetén, szoros határidők mentén nehéz dolgozni, megfelelni az elvárásoknak. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az ilyen habitusból, attitűdökből kialakuló szorongást és stresszt le tudjuk küzdeni!

Programozóként a nem szabályozott mechanizmusok, képlékeny, rugalmasan értelmezett munkamódszerek is lehetnek stresszt okozó faktorok egy munkahelyen, vagy akár egy projekt során, negatívumként hathat ránk a nyomasztó munkahelyi légkör. De vannak olyan személyiségtípusok, akiknek a túl szabad, kontrollálatlan home office sem tesz jót és egyértelműen szükségük van egy szabályozottabb környezetre.

Az IT-világában gyakran előfordul, hogy maga az ügyfélkommunikáció a stressz forrása. Aki introvertált típus, az nem szívesen beszél, nehezen vetkőzi le a gátlásait, jóval nehezebben kommunikál. Még sokszor azoknak is nehéz az ügyfelekkel „szót érteni” akik már rutinosak ebben a szakmában. Az ügyfélkommunikáció különösen nehéz a szoftverfejlesztői szakmában, hiszen itt gyakran szó szerint emberi nyelvre kell lefordítani a mondanivalónkat. Akik még kezdők, junior fejlesztők – de gyakran a szeniorok is – sokszor beleütközhetnek ebbe a problémába, amely persze kellő tapasztalattal és a kommunikációs kompetenciák fejlesztésével orvosolható. 

Szociális kompetenciák és mentális egészség

Csapat, vagy egyéni munka? Szabad, önálló, vagy kötött on-site munka? Sok minden múlik a szociális kompetenciánkon is. Aki alapvetően csapatjátékos, annak sokkal könnyebb a csoport érdekében gondolkodnia, ötletelnie, mint azoknak, akik inkább egyéni céljaik elérésében érdekeltek. Természetesen mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Akinél dominánsabb az egyéni cél, az nehezebben alkalmazkodik, kevésbé rugalmas, ugyanakkor sokszor hatékonyabban tud megoldásokat keresni, mert nem nézi mások prioritását, érdekeit. A csapatjátékosok ezzel szemben sokszor előnyben részesítik a közösség érdekeit a sajátjukkal szemben. Mindkettő okozhat stresszt, hiszen az elvárások és az egyén saját törekvései komolyabb belső konfliktust idézhetnek elő. Sokat segíthet ebben az esetben a célok meghatározása, mind egyéni, mind pedig közösségi szinten, így ezeket szem előtt tartva lehet valóban hatékonyan előre haladni az IT projektek során.

Hogyan válaszoljunk a mentális kihívásokra programozóként?

Az IT szakmában dolgozók nagy része komoly előítéletekkel néz szembe, gondoljunk csak a tipikus, kissé pejoratív „geek” kifejezésre, vagy az informatikusokat övező egyfajta sajátos percepcióra, ami az utóbbi évek során kialakult. Bármilyen előítélet övezi is ezt a szakmát, a mentális kihívásokkal való megküzdés stratégiája nagyjából hasonló, mint más szakmák esetében. Íme néhány tipp ahhoz, hogy leküzdjük az előbbiekben említett mentális kihívásokat!

Mindannyian tudjuk, hogy a relaxáció és a különféle légzéstechnikák hatékonyan oldják a stresszt. Főleg, ha nem járunk közösségbe (amelynek szintén van stresszoldó hatása), vagy gyakran otthonról dolgozunk, iktassunk be bizonyos időközönként pár percnyi pihenést, amikor stresszoldó gyakorlatokat végzünk. Ezek lehetnek akár sima nyújtógyakorlatok is, de aki szeretne valóban hatékonyan stressz-mentesíteni, a futás, a jóga szintén jó megoldás.

Ez a szakma sem nehezebb, vagy bonyolultabb, mint más manapság trendi karrierutak, nagy előnye, hogy állandó fejlődést és számtalan kihívást tartogat. Aki már egy ideje fontolgatja, annak azt tanácsoljuk, vágjon bele és jelentkezzen programozó képzéseink valamelyikére, mert egy izgalmas karrier várja!