Számos szakmaváltó, karrierváltó programozó képzés közül választhatunk manapság. Az IT piac folyamatosan változik, így mindig más szakmai szegmensek kerülnek előtérbe. Azt már sokan tudjuk, hogy gyakorlatilag bármilyen programozással kapcsolatos szakmát kitanulhatunk, sokszor előképzettség nélkül. Viszont nem mindegy a tanfolyam, képzés hossza és persze az ára sem. Ezért mindig érdemes átgondolni, hogy milyen típusú programozó képzésbe vágunk bele. Nagyon népszerűek az úgynevezett bootcamp-ek, de ugyanígy rövidebb tanfolyami modulokból is választhatunk. Mindez attól is függ, hogy mennyire szeretnénk elköteleződni az IT szakma iránt. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit tud egy bootcamp és mire jó egy rövidebb programozó tanfolyam!

Mi is az a bootcamp és mit tud?

Kezdjük, a manapság oly népszerű bootcamp-pel! A bootcamp szó elsőre furcsán hangozhat, mert többnyire katona, vagy sporthoz kapcsolódó kifejezésként ismerjük.  Ezért örök kérdés, hogy miért így nevezik a kvázi irodai környezetben, ráadásul számítógépek előtt zajló programozó képzéseket? A kifejezés maga leginkább az intenzitásra és a viszonylag rövid időre utal, ugyanis bootcampnek nevezik azokat a nagyon intenzív programozó tanfolyamokat, amelyeken néhány hónap alatt akár teljesen kezdő szintről junior szoftverfejlesztőkké válhatunk.

Fontos kiemelni azt is, hogy a programozó bootcamp is szinte kizárólag a gyakorlatról szól. Nincsenek hosszadalmas elméleti előadások, ehelyett a résztvevők folyamatosan fejlesztik a kompetenciáikat, illetve a kódolási tudásukat pallérozzák. A legfontosabb ismereteket gyakorlat közben, a különféle feladatok, szituációk során “szedik fel” a résztvevők – így tulajdonképpen saját maguk tapasztalják meg, illetve alkalmazásaikon keresztül kapnak visszacsatolást a különböző fejlesztési módszertanok hatásáról.

A bootcamp tehát: gyors, rövid és intenzív. Mindezt olyan fejlődési ugrással éri el a résztvevőknél, hogy gyakorlatilag nulláról junior programozók lehetnek, így már el is tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Ezek a programozó képzések többnyire néhány hónapig tartanak. Az időtartam azért ilyen rövid, hogy a résztvevők minél előbb belevághassanak az álláskeresésbe. Az intenzív felkészülés alatt a bootcamp igyekszik a legtöbbet kihozni a résztvevőkből, hogy a megmérettetéseken a legjobb formájukat hozzák. Így akkor sem jönnek zavarba, ha az állásinterjún gyakorlati kérdésekkel, megoldandó feladatokkal bombázzák őket.

Mit ad egy programozó tanfolyam?

A tanfolyamokon, rövidtávú, specializált kurzus jelleggel ismerkedhetsz meg a programozás világával, így lépésről, lépésre építheted programozói karriered. A képzés viszonylag rövid szakaszokban zajlik, ezért időközben neked is alakulhat még az elképzelésed és ha szeretnél válthatsz irányt, az érdeklődésednek megfelelően. A programozási alapoktól a webszerkesztésen át, a UX/UI designer képzésen keresztül egészen a Java programozásig választhatsz a különféle tanfolyamok közül.  Sőt a programozáshoz szükséges hard skillek mellett a már meglévő soft skilljeidet is fejlesztheted tanfolyami környezetben. Persze a tanfolyamok esetében is fontos a gyakorlati tudás és a gyakorlati oktatás!

Azért tartsuk szem előtt, hogy egy viszonylag rövid tanfolyam még nem biztos, hogy elég a szakmaváltáshoz, de ahhoz éppen elég, hogy eldöntsd mennyire vagy elkötelezett az IT szakma felé. Egy alapozó tanfolyam után könnyebben tudsz mérlegelni a folytatást illetően, amely lehet akár egy bootcamp képzés is!

Bootcamp vs. tanfolyami képzés: melyiket válaszd?

Ha szeretnél szakmát váltani, és egyértelműen a programozásban látod a jövődet, akkor számodra a bootcamp képzés az ideális. A gyakorlatorientált tananyag egészen az alapoktól indul, így kezdőként is könnyedén eligazodsz majd a kódolás világában. A képzés végére – a gyakorlati fókusznak köszönhetően – magabiztosan mozogsz majd a programozói környezetben. Bootcamp képzéseinken tanulhatsz fullstack fejlesztőnek, vagy automata tesztelőnek is. Amennyiben meghoztad a döntést, bátran vágj bele, legyél pár hónapon belül fejlesztő: ebben biztosan segítenek a bootcamp képzések!

Ha kissé bizonytalan vagy és még csak gondolkozol a programozáson és egyelőre nem mered bevállalni a hosszabb intenzív bootcamp képzést, akkor kezd az alapokkal és építsd fel a tudásodat lépésről lépésre, modulonként. Válogathatsz tanfolyami képzéseink közül, sőt még azt is eldöntheted, hogy melyik időbeosztásban előnyösebb számodra. Tehát, kezdd az alapoknál és építsd fel programozói tudásod modulonként!

Egy biztos: a folyamatosan fejlődő IT munkaerőpiac várja az újabb szakembereket, így csupán rajtad áll melyik képzési formát választod, ha már a nagy döntést meghoztad!