Mindenkivel előfordulhat, hogy egy idő után rájön, azok a feladatok, amelyekkel a hétköznapjai jelentős részét tölti, már nem nyújtanak elegendő sikerélményt, vagy egyszerűen unalmassá váltak. Ilyenkor, bármennyi idős is az ember, érdemes elgondolkodni a változtatáson, hiszen a pályaváltás egyébként sem korspecifikus dolog. Az pedig, hogy  a programozás csak fiataloknak való, egy olyan idejétmúlt és eleve téves sztereotípia, amellyel időszerű leszámolni. Írásunkból megtudhatod, hogy mire érdemes odafigyelni a programozásra való váltáskor.

 

Csináltál már hasonlót, csak még nem tudod

Lehet, hogy egy több évtizede tartó karrierről derül ki, hogy kiégtél benne, és már nincsen tovább. Előfordulhat, hogy csak egyszerűen úgy érzed, váltásra van szükséged. Ahogy az életünkben minden jelentős változás, úgy egy új pályaút is izgalmas lehetőségeket kínál, noha ezzel együtt akár ijesztő is lehet – és ez így van rendben.

De aggodalomra semmi ok, hiszen a fejlesztői munka rengeteg olyan feladatot foglal magába, amit hosszú éveken át végeztél el minden nap. A programozás ugyanis nem kizárólag a kódolásról szól – habár a munka oroszlánrészét az teszi ki. A kód ilyen szempontból csak egy eszköz a kezedben, hiszen az abban lévő problémákat kell megtalálnod, elemezned és megoldanod programozói tudásoddal. Másrészről pedig ügyfelek létező igényeit szolgálod ki az erőfeszítéseiddel, ami megkönnyíti a munkájukat, kényelmesebbé teszi az életük valamilyen részét. Ugye, hogy ez így elmondva semmiben sem különbözik eddigi pályád céljától?

Maga a programozás pedig szintén olyan terület, amit minimális érzékkel bárki megtanulhat. Ráadásul a programozó képzést ma már munka mellett is elvégezheted, többek között a Progmatic Academy  tanfolyamain.

Ez persze nem jelenti azt, hogy könnyű lenne. Ahhoz, hogy gyakorló programozó váljon belőled, valóban számos kihívással kell megbirkóznod, kezdve a képzéssel, majd kezdőként az új munkahelyeden is. De nem pont erre vágytál? Hogy végre valami új dolog motiváljon? A jó hír ehhez az, hogy már bőven van tapasztalatod az akadályok legyőzésében: bármilyen munkát végzel is most, gondold csak végig, milyen kihívásokat jelentettek azok a feladatok, amelyeket ma már magabiztosan és könnyedén hajtasz végre nap mint nap. Ugyanígy van ez a szoftverfejlesztéssel is. 

Előnyt kovácsolhatsz korábbi tapasztalataidból

Az évek alatt szerzett munkatapasztalatod olyan szempontból is felbecsülhetetlen értékkel bír, hogy a friss fejlesztői tudásodat a korábbi szakterületeden is kamatoztathatod.

Ha pénzügyi területről szeretnél váltani és új karriert indítani az IT-ben, akkor máris olyan információk vannak a birtokodban, amit egy pénzügyi szoftver fejlesztésekor könnyedén kamatoztathatsz. Ha könyvelőként dolgoztál évtizedeken át, akkor a könyveléshez szükséges programok fejlesztésében tudsz a programozó csapat hasznos tagjává válni. Legyen szó bármilyen munkatapasztalatról, szinte biztos, hogy informatikailag is hasznosítható információkkal bírsz az előző karrierednek köszönhetően.

A lényeg az – és ez talán némi biztonságot nyújthat egy bizonytalan, ugyanakkor igazán izgalmas változás előtt –, hogy próbáld megtalálni azt a szűk keresztmetszetet, amellyel korábbi tapasztalataidra támaszkodva sikereket érhetsz el újdonsült programozóként.

 

Ez vár rád, ha a programozás mellett döntesz

Barokkos túlzás lenne azt mondani, hogy egy programozó tanfolyam után egy csettintésre minden szakmai és egzisztenciális problémád megoldódik. Ugyanakkor az tény, hogy egy olyan iparágról van szó, ami rohamosan fejlődik mind gazdasági, mind pedig technológiai értelemben. Így a programozás hosszú távon stabil jövedelemforrást fog biztosítani, hiszen az IT-cégek küzdenek a tehetségekért. Akkor is, ha a tehetség 40, 50 vagy 60 évesen kerül ki egy jó hírű programozó iskola falai közül. 

Felejts el minden, az informatikához köthető sztereotípiát. Ugyanis a szoftverek fejlesztése és karbantartása valódi csapatmunka, nincsenek magányos farkasok az IT-szektor prérijén. Fontos a jó kommunikációs készség is, hiszen a csapatot ez tartja össze, ez visz benneteket előre a projektek határidőre való teljesítése felé. Ezeknek a soft skilleknek te már jó eséllyel a birtokában vagy, ami óriási előny egy abszolút pályakezdőhöz képest.

Amit még ne feledj: a jó programozó holtig tanul. Ahhoz, hogy az új munkahelyeden hasznos kolléga legyen belőled, a későbbiekben is  folyamatosan fejlesztened kell a tudásodat. A sokféle konferencia, workshop és szakmai fórum azért is hasznos, mert új szakmai kapcsolatokat is építhetsz.