Régóta beszélünk Nektek arról, hogy nálunk 5 hónap alatt meg tudjátok tanulni a fejlesztés alapjait és elkezdhettek egy új IT karriert. Azonban a tudás megszerzése mellé nem árt, ha van elképzelésetek arról, hogy hogyan kell egy állásinterjún viselkedni és mire kell figyelni, hogy nagyobb eséllyel induljatok vágyaitok állásának megszerzésére. Programozó állás is olyan mint a többi, nem elég csupán a lexikális tudás, nagyon fontosak a soft és hard skillek, így a hozzáállásod és a képességeid is.

Kezdjük az elején! Mik is azok a soft és hard skillek?

Kezdjük a hard skillekkel mert azokat talán egy kicsit könnyebben lehet definiálni. A Hard humán skillek nagyon jól elhatárolhatóak, javarészt tanult tudás, amit mindenki a CV-ben feltűntet. Ilyenek például a tanulmányaid az, hogy van-e jogosítványok vagy akár, hogy milyen programozási nyelveket ismersz.

Ugyanakkor a soft képességek kicsit nehezebben behatárolhatóak. Soft skillnek azt tekintjük, ami belőled fakadó attitűd és személyiség jegy. Motivált vagy? Strukturáltan gondolkozol? Multitaskolsz vagy inkább fokuszálsz? Rugalmas vagy? Probléma megoldó vagy gyűjtő vagy?

Ezek után, hogy nagyjából megismertük ezeket a skilleket nézzük meg, hogy mint junior programozó milyen képességek kellenek, hogy sikeres legyél.

Milyen programozó soft és hard skillek kellenek a sikeres interjúhoz?

Nyelvtudás mindenek felett, így lehetsz remote programozó:

Sajnos el kell keserítselek, ha azt gondolod, hogy a kódolás ismerete elég ahhoz, hogy sikeres fejlesztő lehess. Mind a szakmai anyagok és a jelenlegi gazdasági helyzet megköveteli, hogy tudsz legalább egy nyelvet a magyaron kívül. Legjellemzőbb, hogy angolul kell tudj, de a francia, német és spanyol nyelv ismerete sem hátrány csak meg kell találd azt a pozíciót és céget, ahol ezt tudod érvényesíteni.

Ha több mint 2 nyelvet beszélsz akkor sokkal könnyebb dolgod van, de maradjunk annyiban, hogy egy alap.

Analitikus látásmód:

Bizony most jön elő az, hogy megérte a matek és statisztika órákon eltöltött idő, mert itt újra előre kell vedd. Sokan nem gondolnak bele, hogy mennyire fontos analitikusan gondolkozni if-and-or kapcsolatokat és függvényeket értelmezni és építeni tudni. Holott a legtöbb backend fejlesztés ezeken alapul.

Kommunikációd legyen egyértelmű és választékos:

Nem arról van szó, hogy te legyél az IT ipar Fábry Sándora és ok nélkül tudd f.sni a szót., hanem merj és tudj választékosan beszélni. Legalább legyen a szótáradban a „lol, és az imba” kifejezéseken túl 2-3000 jó magyar kifejezés, hogy színes tudj lenni az interjún.

Elcsépeltnek hangzik, de senki sem dolgozik szívesen egy néma zsenivel, még akkor is ha a Big Bang Theoryban Sheldon pont az ellenkezőjét mutatta nekünk.

Proaktivitás, lépj ki a projektedből:

Nem elég, ha elvégzed a feladatot és hátra dőlsz, hanem olvass utána a legújabb technológiáknak és lehetőségeknek, hogy a munkád mindig aktuális legyen. Ez nem azt jelenti, hogy a legtrendibb megoldás lesz az adott projektben a megoldás, hanem azt, hogy ismerned kell, szakmai igényességből azt az eszköztárat, amihez hozzá tudsz nyúlni bármikor.

Adatbázisok ismerete fejlesztői szemmel:

Milyen adatbázisok vannak és milyen alaptulajdonságaik vannak. Jó ha tudod melyiket, milyen projekthez tudod használni, és legyél annyira innovatív, hogy mersz és tudsz új megoldásokhoz nyúlni. Ne fogadd el az így szoktuk szemléletet.

Programozói keretrendszerek ismerete:

Ez kicsit visszanyúlik a proaktivitáshoz. Menj előre tanulj meg minél több rendszert és próbáld ki azokat. Ha fogod magad és beleülsz egy poziba és egy olyan bagatel dolog hallatán, mint a bootstrap pislogsz, mint hal a szatyorban, akkor hamarosan egy fejlesztő tudással rendelkező rendszergazda leszel. (sorry rendszergazdák nem ellenetek szólunk) Így nem tudsz megmaradni egy multiban vagy egy startupban, de még, mint freelancer sem…

Együttműködést fejlesztő skillek – dolgozz mindig csapatban!

Egy igazi projekt általában fejlesztőkből, projekt managerekből, tesztelőkből áll.  Ahhoz, hogy sikeres fejlesztő legyél fontos, hogy a csapat tagja legyél ne csak egy csavarja. Legyél Te, aki konstruktív, rendszereket integrál és megoldáscentrikusan áll a dolgokhoz nem probléma centrikusan. Ez nem olyan nehéz, mint ahogy hangzik csak egy switch a fejedben. Kattintsd át!

Ha például SCRUM-ban dolgoztok, akkor nagy előny, ha fel tudod vállalni a Scrum master szerepet és összefogod ezt a projektet.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy ha fentiekben jó vagy, akkor nincs más dolgod, mint jelentkezni a junior programozó képzésünkre, mert belőled sikeres fejlesztő tud lenni.

Ha érdekel, hogy mit mond egy végzett junior programozó, akkor katt ide.