Informatikushiány van ezt tény. Régóta lehet hallani, hogy vannak olyan szakmák, amelyek eltűntek vagy el fognak, mert a robotika, az automatizáció átveszi az emberektől a szerepet. Azok az ipari újítások, amelyek átveszik az emberek helyét, egyben teremtenek új lehetőségeket fizetés szempontjából is. Itt jön elő az a kérdés, hogy ha bezárul egy ajtó, akkor valóban nyílik-e az a bizonyos ablak. Az ablak kinyílt, de az informatikushiány főbb okai nem oldódtak meg …

Miért elég informatikus, ha jó a fizetés?

A robotok és automatizmusok előre megírt algoritmusok és programok mentén dolgoznak, habár már vannak olyan AI fejlesztések, amelyek a Terminator filmekből ismert Skynet alapjai is simán lehetnének.
Ezeknek a fejlesztése és managementje ugyanakkor megteremtett korábban nem létező szakmákat, ami sosem látott mélységekbe repítette az informatikushiány kérdését. Nem csak fejlesztőre és programozóra van már szükség, hanem:

 • szortver tesztelőre
 • IT projekt managerre
 • data enginerre
 • data scientistra

és még sok más egyéb szakma teremtődött.

Hogyan lehet az informatikushiányt kezelni? Van, aki a szőnyeg alá söpri, és van aki…

Több nagy nemzetközi multi folyamodik, ahhoz, hogy kiszervezi a fejlesztéseit ügynökségekhez vagy távoli országokba. Korántsem arról van szó, hogy pénzt akarnak megspórolni, hanem arról, hogy egyáltalán legyen valaki, aki elvégzi a munkát. Az informatikus hiány világszinten megjelent akárcsak a kétkezi munkaerő hiánya. (mert vannak szakmák, amelyeket nem vagy még nehezen lehet automatizálni)

Európában közel 800.000 fejlesztői állás vár betöltésre és ezt a hiányt a gazdaság és a különböző kormányok felzárkóztató és átképző kampányokkal próbálják orvosolni. Ezek sikeressége sokban múlik azon, hogy melyik országban milyen az oktatási rendszer. Egy olyan szakmát tanítani elméleti alapon, ami havonta változik nem megoldható így azok az iskolák és oktatási rendszerek a hatékonyak, amelyek gyakorlati alapúak. Ezzel csupán az a baj, hogy nem vagy nagyon nehezen standardizálható OKJ-s vagy egyetemi keretek között.

De visszatérve a multikhoz, itt van például a Hewlett Packard. Mint a világ legnagyobb IT cégeinek egyike azt megoldást választotta, hogy az IT projektek managementjének egy részét kiszervezte Mexikóba, majd a fejlesztést Kínába és Indiába. Itt jöhet elő a minőség kérdése, hogy adott régiókban is hozzák- e azt a minőséget, amellyel biztosítva van egy állandó szint. Erre nincs igen vagy nem válasz minden vállalat másként gondolkodik a minőségről, de azt ki lehet jelenteni, hogy mindenhol megvannak a kiváló fejlesztők, ami a legnagyobb akadály a távolság, a közös nyelv és közös kultúra hiánya.

De nézzük, hogy mi a helyzet fejlesztő és informatikus fronton hazánkban

2016-os adatink alapján a hazai informatikai munkaerő piacon 22.000 IT állás várt betöltésre, ami a napjainkra megsokszorozódott. Ami ennél szomorúbb, hogy az informatikus és programtervező szakokra első helyen alig 5.000 jelentkező jelentkezett, mint ennek legalább a 3x-osára lenne szükség.

De mi a baj? Miért nem akarnak az emberek nyitni az informatikai pályák felé?

Legyünk őszinték, mind addig a moziban a nerd és geek filmeken csak kacagunk vagy a Big Bang Theory-n élünk, hogy lehetne ez a szakma SZEXI? Ki az aki, magáról azt mondja, hogy: „én kódot akarok írni mert az cool.” (még ha az is)

Muszáj megmutatni, hogy ez a szakma miről szól:

 • más, új szakmákat teremt
 • emberek életét könnyíti meg
 • egyszerűbbé tesz dolgokat és folyamatokat
 • automatizál eddig unalmas, emberek számára monoton folyamatokat
 • költségeket optimalizál
 • védheti a környezetet

…és még 100 másik ok szól a fejlesztői szakma mellett.

Hogyan legyen SZEXI a fejlesztő szakma? Mitől lesz egy programozó motivált?

Egy korábbi cikkünkben leírtuk, hogy Gergő miért és hogyan váltott munkát. Gergő csak egy abból a 100+ történetből, akik a Progmatic segítségével változtattak az életükön. Volt, aki többet szeretett volna keresni, volt, aki új kihívásokat keresett és volt, aki egyenesen az érettségi után minket választott.
Szerinted egy sushi szakácsból milyen fejlesztő lenne? Az biztos, hogy nem nyers, mert tapasztalatunk, hogy nem számít ki honnan jött, szinte bárki meg tudja tanulni, fejleszteni..

Mitől lesz sexy a programozó szakma a Te számodra?

 • Lehet, hogy a 400-450.000 Ft-os fizetés kezdő fizetés, amit egy junior programozó tanfolyamon elvégzése után megkereshetsz.
 • Lehet csupán az, hogy megoldás centrikus ember vagy akinek a zsigereiben van, hogy jobbá tegye másik vagy a saját maga életét IT megoldásokkal.
 • Lehet te vagy az, aki olyan weboldalakat tervez, amelyben kiélheti a kreativitását és ezáltal önmegvalósítasz
 • Lehet, hogy olyan játékokat írsz, amely emberek ezreit nevetteti meg

Ezt neked kell tudnod, mi abban tudunk neked segíteni, hogy megtanuld azokat az alapokat, amelyekkel el tudsz indulni egy új szakma és élet irányába.

Aktuális programozó képzésünkről itt találhatsz bővebb információt.