Java. Az egzotikus csengés mögött, laikusok elsőre az Indonéz szigetvilág szívét sejthetik, azonban ha azt is hozzátesszük, hogy a Java programozási nyelv is, akkor már egészen más csengése van. A Java nyelvezet ugyanakkor egyáltalán nem egzotikus, sőt meglehetősen egyszerű, miközben kifejezetten dinamikus. Nem véletlenül örvend egyre nagyobb népszerűségnek. A Javaban készült programok átívelnek téren és időn, hiszen az internet hajnalától egész napjainkig használható és értelmezhető a Java programozás. De miért is éri meg Java fejlesztőként, Java programozóként dolgozni? Miért válaszd a Java programozást?

Java programozás az alapoktól

Míg a legtöbb programozási nyelv esetén még mielőtt a program egyáltalán futna a gépünkön fordítást vagy értelmezést szükséges végrehajtani, a Java ezt a kettőt egyetlen hibridmegoldásban ötvözi.

Hogyan? A forrásprogramunkat először a fordító (compiler) lefordítja egy közbülső, platformfüggetlen nyelvre, ún. Java bájtkódot állít elő. Ezt a kódot ezután a Java VM (Virtual Machine) értelmezi és futtatja. A fordítás egyszer történik meg, az értelmezés minden alkalommal, amikor a program végrehajtásra kerül.

A Java programnyelv óriási előnye, hogy a bájtkód segítségével elegendő egyszer megírni egy programot, és bármely gépen, amely megfelelő verziószámú Java VM-et tartalmaz a program máris futtatható és használható az operációs rendszer típusától függetlenül.

A program, amely a világ bármely pontjára elér, mégis biztonságos

A nagy teljesítményű és többszálú fejlesztésnek köszöhetően a Java nemzetközi szintű programozási nyelv lett. Programozási nyelvezete és struktúrája ugyanis lehetővé teszi, hogy a Javaban készült alkalmazások és programok az egész világon használhatóak legyenek: könnyedén alkalmazkodnak a helyi sajátosságokhoz, és képesek akár több nyelven is kommunikálni a felhasználókkal. Mindemellett a különböző titkosítási komponensekkel a Java programok rendkívül biztonságosak.

Bár a fent leírt érvek valóban jól hangzanak, joggal kérdezhetjük – mégis hol használnak Java programokat? Hiszen sem a videojátékok, sem az olyan sokak által használt asztali programok mint az Adobe Acrobat, a Microsoft Office, de a legelterjedtebb operációs rendszerek, mint a Windows vagy Linux sem Java nyelven készültek.  Szóval, jogos a kérdés, ha IT karrierre készülsz:

  • Miért épp’ Java programozást tanulj? 
  • Használunk-e egyáltalán Java programokat, és ha igen, az élet mely területein?
Java programokkal a hétköznapokban is gyakran találkozunk. A programozási nyelvet a Progmaticnál is megtanulhatod.
Progmatic junior programozó képzés

A Java technológiával leginkább e-kereskedelemmel foglalkozó weboldalakon, kereskedelmi platformokon, pénzügyi applikációkban találkozhatunk. Talán néhány olyan példa is meggyőző lenne a Java létjogosultságát alátámasztani, mint az Amazon, a Netflix, a Linkedin vagy a Twitter, de ezek korántsem fednék le a valóságot. Ugyanis sokkal szélesebb területen népszerű és elterjedt a Java programozói nyelv. Nézzük meg az egyes működési területeket közelebbről is:

Android applikációk

Valójában nagyon is kézzelfogható, hogy hol szükséges a Java fejlesztő tehetség. Elég csak egy adroidos telefont a kezünkbe venni: minden applikáció Java programozói nyelven íródott a Google Android API-jával. Meglehet különböző megjelenésben és csomagolásban, de a kód a mai napig Javaban készül.

Pénzügyi rendszerek, szerveralkalmazások

A Java programnyelv a pénzügyi szolgáltatások területén nagyon erős. Olyan globális bankóriások tették le mellette voksukat, mint a Goldman Sachs, a Citigroup vagy épp a Barclays. Elektronikus kereskedelmi folyamatok front- és backoffice támogatása, online banki megbízások, jóváhagyási rendszerek és szigorú adatfeldolgozási folyamatok hátterét adják a Java fejlesztések.

Webes applikációk

Szintén nagy területet ölelnek fel a Java portfoliójából az e-kereskedelmi fejlesztések, webes alkalmazások. Rengeteg kényelmes webes szolgáltatás Java keretprogramban készül. Kormányzati, biztosítási, képzési platformokon nagyfokú biztonságuk miatt előszeretettel alkamaznak Java fejlesztői megoldásokat.

Szoftver eszközök

Sok hasznos szoftvert és fejlesztési eszközt írnak és fejlesztenek Java-ban, ilyenek pl. Eclipse, InetelliJ Idea és Netbans IDE.

Kereskedelmi alkalmazások

A harmadik fél bevonásával zajló kereskedelmi ügyletekhez – melyek szintén általában pénzügyi szolgáltató szektorban jellemzőek – is kedvelt a Java programozás. Ilyen például a Murex, a bankok közötti kereskedelmi ügyletek lebonyoltásához használt népszerű kereskedelmi alkalmazás amely szintén Javaban nyelven íródott.

J2ME Appok

Bár az iOS és Android TradThrough eljövetele csaknem megölte a J2ME piacot, de a Nokia és a Samsung készülékek felhasználói között még mindig van kereslet a régebbi, hagyományos mobilkészülékekre így az azokon futó J2ME platformra is. Korábban szinte minden játék és applikáció amely androidra készült MIDP-t és CLDC-t használt, amelyek a J2ME platform részei. Többek között ez az egyik oka, amiért a WhatsApp máig olyan népszerű. Ugyanis J2ME alapon is elérhető, így pl. a régebbi Nokia mobiltelefonokon is működik.

Embedded Space

A platformban rejtőző lehetőségek erejét nagyon jól példázza, hogy a Java technológia mindössze 130 KB adathozzáféréssel használható. Eredendően éppen a felhőalapú eszközök használatához fejlesztették. Kétségkívül ez az, ami a kezdet kezdete óta a Java programozói nyelv legnagyobb ütőkártyája és újítása: “írd meg egyszer, futtasd bárhol”.

Big Data Technológiák

A Hadoop, a HBase, Accumulo és az ElasticSearch és még jó pár nagy adatforgalmú technológia is használ valamilyen formában Java-t. Bár közel sem domináns ebben a szegmensben, mint programozási nyelv, de ha a Hadoop és az ElasticSearch tovább növekszik, nagy fejlődési potenciált tartogathat még a terület.

High Frequency Trading Space

A Java fejlesztések rengeteget fejlődtek az utóbbi időben és a modern JIT-ekkel (just-in-time » futásidejű fordítás) egyre inkább képesek hozni a C++ szintű teljesítményt. Ebből kifolyólag egyre többen választják a Java-t nagy teljesítmény igényű rendszerek fejlesztésekor, hiszen az anyanyelv, a biztonság, a hordozhatóság és a karbantarthatóság olyan érvek, amelyek mellett eltörpül, az extragyorsaság ígérete.

Tudományos alkalmazások

Manapság a Java-t gyakran alkalmazzák tudományos alkalmazások készítéséhez. Ennek legfőbb oka, a már említett Java tulajdonságok: biztonságosabb, hordozhatóbb, karbantarthatóbb és összességében jobb minőségű párhuzamos hozzáférést biztosító eszköztárral rendelkezik mint a C ++ vagy bármilyen más fejlesztői nyelv.

Java programozás a Progmatic Academy-nél

Képzési struktúránkat úgy állítottuk össze, hogy a legaktuálisabb és a leghasználhatóbb tudással gazdagodjanak hallgatóink. Ha fejlesztő képzés, a Java programozási nyelv elsajátítása a legaktuálisabb és legpiacképesebb, amit adhatunk. Nem volt kérdés, hogy emellett tesszük le voksunkat és programozó tanfolyamunk tananyagának alapjait a Java képzésre építjük.

Bár egy rendkívül intelligens programozói nyelvről beszélünk, egyáltalán nem bonyolult az elsajátítása. Csupán néhány hónap alatt mindenféle felsőoktatási vagy egyéb végzettség, fejlesztői előképzettség nélkül megtanulható, és birtokában, némi szorgalommal remek informatikai szakemberré válhat az is, aki semmilyen előzetes programozási ismerettel nem rendelkezik, és teljesen nulláról vág bele.

A Progmatic Academy Java programozó képzése után új kapuk nyílnak meg számodra a munkaerőpiacon
    Java fejlesztők munka közben

Miért szeretjük még a Java-t?

A Java alapú programok a nagy cégek nagy kedvencei. A vállalati programok közel 100%-a Java fejlesztés. Ebből pedig az is következik, hogy a nálunk szerzett tudással megnyílnak előtted a cégóriások ajtajai és programozói tanfolyamunkkal a hátad mögött csak rajtad múlik, hol építesz IT karriert.

Meggyőződésünk, hogy a Java mellett letéve voksunkat, fejlesztő képzéseinkkel piacképes tudást adunk a kezedbe. Végzett hallgatóink sikerei bizonyítják az elhelyezkedés gördülékenységét.

Mire lesz szükséged, hogy Java programozóvá válj?

Java programokat úgynevezett fejlesztő keretprogramokban készíthetsz, így egy ilyenre mindenképpen szükséged lesz. Ilyenek például:

JCreator: A program ingyenesen letölthető. A Pro verzió 30 napos demoban fut, de Lite verziója korlátlan ideig futtatható díjmentesen.

Netbeans: A Netbeans a Sun saját fejlesztőkörnyezete a Java platformokhoz. Nem csak az alapcsomag, hanem különböző összeállítások és kiegészítők is letölthetőek hozzá.

Eclipse: Az Eclipse egy több platformon (Windows mellett Linux, Solaris, AIX, HP-UX, Mac OS-X) rendelkezésre álló, több programozási nyelvet (Java, PHP, C/C++, stb.) támogató és többfajta fejlesztői környezetben (asztali alkalmazásfejlesztés, webfejlesztés, mobil alkalmazásfejlesztés, UML2 szerkesztés, vizuális szerkesztés stb.) alkalmazható nyílt forrású szoftverfejlesztő projekt.

Hogyan kezdj hozzá? Először is jelentkezz junior programozó képzésünkre ?

Magyarországon óriási hiány van fejlesztőkből erről már több ízben írtunk mi is.. Ha megvan benned a motiváció, és szeretnél a munkaerő piac legkeresettebb szakmbereinek egyikévé válni, ne habozz tovább: tanulj programozást!

A Progmatic Academy 5,5 hónapos képzésein, emelt óraszámban sajátíthatod el A Java programozást az alapoktól, hogy tanfolyamunk elvégzését követően az ország legfelkészültebb junior programozóinak egyikeként indíts IT karriert. Képzésünkön megtanulod az objektumorientált szemléletet, a programozás alapját. Megtanulsz valós fejlesztői, programozói környezetben dolgozni, valódi projekteket fogsz megoldani. Cél, hogy a képzés végére könnyedén megpályázhass programozói, szoftverfejlesztői pozíciókat. Legyél Te is Java programozó!