Március elején karrier meetupot tartottunk diákjainknak a Progmatic központjában, Budapesten. Az este folyamán különböző szemszögekből, így a HR szakember, UX/UI designer, scrum master és az agilis coach nézőpontjából ismerhettük meg, hogyan látják a karrierlehetőségeket az IT területén most, 2024-ben. Meséltek karrierutakról, best practiceket osztottak meg és persze konkrét tanácsok is elhangzottak azzal kapcsolatban, hogyan érdemes junior programozóként állást keresni. Természetesen megkerülhetetlen volt az AI előretörésének megemlítése. Azt senki sem vitatta, hogy nagy átrendeződést hoz a mesterséges intelligencia a programozói szakmában is, azonban a kérdés főként az, hogy Te hol leszel ebben a folyamatban? 

Amikor én kezdtem még nem is létezett UX/UI, mint szakma 

A címben szereplő UX/UI szakma bátran behelyettesíthető gyakorlatilag az összes meghívott vendég szakterületével. Az estre ugyanis olyan vendégeket hívtunk meg, akik valamilyen módon érintettek a programozásban. Az csak hab volt a tortán, hogy már a beszélgetés első perceiben kiderült, gyakorlatilag senki sem úgy és ott kezdte, ahol ma tart. Izgalmas karrierutak bontakoztak ki előttünk, amiket érdemes megismerni egy kicsit közelebbről:

Bárnóczki Zsófi, jelenleg scrum master, vagy ahogy sokszor ő hivatkozik magára, self made scrum master, már 2019 óta. Az egyetemen informatika tanár végzettséget szerzett, majd php fejlesztéssel foglalkozott, végül nagyrészt önállóan, srcum masterré fejlesztette magát. Jelenleg a Lufthansa Systems Kft.-nél dolgozik elismert scrum master szakemberként.

Bokros Gyuri, design team lead a Memock-nál, mely egy fordítást támogató szoftverfejlesztő cég. 2001 óta dolgozik IT területen, amit webdesignerként kezdett, később pedig a UX/UI területére specializálódott. Ma a teljes designer csapatot ő vezeti. Tőle származik a cím is, ami jól mutatja mennyire képlékeny az IT szakma is. Ahogy újabb és újabb technológiák jelennek meg, úgy mosódnak össze különböző szakterületek határvonalai vagy épp emelkednek ki korábban csak részfeladatként megjelenő elemek önálló szakmává.

Kemény Nándor, agilis coach, jelenleg az Evosoft Kft.-nél. 2009 óta van a lean területén, agilis coachként. Jelenleg két egyetemen is, a BME-n és az Óbudai Egyetemen is agilis projektmenedzsmentet oktat. Pályáját IT területen kezdte, de villamosmérnöki végzettséggel, hiszen akkoriban még nem volt külön a programozásra, fejlesztésre specializálódott képzés.

Borbély-Tóth Norbert, talent acqusition manager az Emarsys – SAP-nél. 16 éve foglalkozik HR-rel, főleg IT területen. A meghívottak közül talán őt nevezhetnénk a kakukktojásnak olyan értelemben, hogy mindig is HR-rel foglalkozott, bár egy olyan változó és kihívásokkal teli területen, mint amilyen az IT recruitment.

Az est házigazdája pedig Endrődi Anna, a Progmatic student success specialist munkatársa volt, aki a karrierváltásban segíti diákjainkat a programozó képzés végéhez közeledve.

A beszélgetés a pályázás – interjú – beilleszkedés az új csapatba témakörök körül forgott.

1. Felkészülés, álláskeresés az IT piacon

CV írás témában sok tippet találhatunk a neten, sőt mi is írtunk már erről korábban egy három részes sorozatot, az Ütős önéletrajz titka címmel. Következzen most néhány nagyon konkrét tanács először a HR szakembertől, majd pedig az IT szakmai oldal képviselőitől.

A HR szakember tanácsa

Az álláskeresés egy külön „szakma”, mondhatni a másodállásod, tehát rá kell szánni az idődet.

Dedikálj konkrét idősávot az álláskeresésre minden nap! Akkor is, ha már dolgozol.

Monitorozd az álláskeresésed, gyűjtsd az analitikát, mert ez segít majd túllendülni a hullámvölgyeken. Amikor elbizonytalanodsz, hogy semmi sem történik, pedig a csoportból már több embert is felvettek, hozzád pedig még nem is szóltak, akkor jön majd jól ez a kimutatás!

Nem kell túlagyalni, képzeld el úgy, mint egy tölcsért. A tetején bedobálod az önéletrajzodat, motivációs leveledet, portfóliódat, a végén pedig kiesik egy vagy akár több ajánlat. A tölcsér több szakaszból áll, így statisztikát tudsz készíteni és mérni is tudod, hol lehet a gond. Ott, ahol a legtöbb elakadás van.

Mik lehetnek elakadások?

        Sok pozíciót megpályáztál, de nincs visszajelzés? 

Nem a neked való pozíciókra pályázol vagy nem jó a CV-d. Itt találsz tippeket, hogyan javíthatsz rajta.

        Nem jutsz tovább az interjún?

Talán nem vagy elég felkészült az interjún, és nem tudod jól képviselni magad.

        Kapsz ugyan ajánlatokat, de egyik sem megfelelő?

Valószínűleg nem tisztáztad az elvárásaidat önmagad vagy a cég felé.

Hol érdemes állást keresni: barátok, ismerősök, Linkedin, állásportálok, fejvadászok

        Ha lehet, keress személyes kapcsolatot. Sok mindent megtudhatsz olyanoktól, akiknek van belső tapasztalata egy adott cégről.

        Ajánlói programok. Írj a tech arcoknak, fejlesztőknek. Ha szimpatikus vagy szívesen beajánlanak és még ők is jól járhatnak. A HR-hez arctalanul eljutni, nem egyszerű.

Helyesírás, elgépelés: ma már annyi lehetőség van ennek a kijavítására, ne hagyj hibákat a CV-ben!

Tippek a terület szakértőitől: mit érdemes még átgondolni az álláskeresés során?

Környezet: az első és legfontosabb kérdés, milyen munkakörnyezetben tudod elképzelni magad? Még ha nem is volt eddig munkatapasztalatod, akkor is nagyjából van egy elképzelésed arról, milyen környezetben tudnál jól működni. Ha máshol nem, a programozó képzés utolsó etapjában, amikor már valós projekteken és esettanulmányokon dolgoztok, kapsz valamilyen rálátást a szituációkra.

Tehát a kérdés: mi az a környezet, ami vonzó, komfortos számodra? Egy multinál vagy hazai vállalatnál dolgoznál, egy nagyobb csapat tagjaként, vagy inkább önállóan, 1-2 ügyféllel és projekten szeretnél kibontakozni, ahol csak kevés emberrel kell kapcsolatban lenni?

Csapatmunka, odafigyelés: ha egy multit választanál, tedd fel magadnak a kérdést: tudnál csapatban jól dolgozni? Mit jelent ez: odafigyelni másokra, elfogadni a segítséget és segíteni is másoknak. További tippekért olvasd el ezt  a cikket: Hogyan legyél jó csapatjátékos?

Nyelvtudás: ha fontos számodra, hogy használhasd az angolt, akkor célszerű nemzetközi piacokon működő vállalatot választani. Ha viszont még nem komfortos a nyelv használata, akkor egy nagyobb hazai cég is megfelelő lehet. Rengeteg megbízható magyar fejlesztő cég működik, akiknél szintén folyamatosan van felvétel.

Specializáció: nem baj, ha még nem tudod merre specializálódnál. A lényeg, hogy azt biztosan tudd, az IT területén szeretnél maradni. Olyan céget keress, amelyiknek ez a profilja, a specializáció pedig majd megérik benned idővel, ahogy egyre több tapasztalatot szerzel és rálátsz a feladatkörökre.

Portfólió, tapasztalat: ha nincs portfóliód, az még nem kizáró ok. Persze vannak munkakörök, amelyek igénylik, de fontos, hogy ismerd magad annyira, hogy el tudd mondani, melyik projektben vagy melyik helyzetből mit tanultál meg magadról, mit tapasztaltál, mi volt a kihívás, illetve azt hogyan oldottad meg. 

2. Hogyan érdemes felkészülni az interjú gyakorlati részére?

A klasszikus interjú kérdések 95%-ára fel lehet készülni, utána lehet nézni. Sőt arra is kapsz válaszokat, melyik kérdés mire irányulhat. Persze a válasz mindig tőled függ, ezt valóban nem fogod kidolgozottan megtalálni. Ne sajnáld az időt a felkészülésre, nincs olyan az interjú kérdésekben, amit ne tudhatnál előre!

Nézz utána angolul és magyarul is a kérdéseknek, így biztosan nem fogsz olyan kifejezéssel találkozni, ami váratlanul ér a beszélgetés közben és emiatt ne tudnád, mire megy ki a „játék”.

Mit tudsz a cégről? Legalább a tevékenységgel legyél tisztában, még ha teljes mélységéig nem is érted mivel foglalkoznak. Nagyon rossz benyomást kelt, ha nem tudod miért jelentkeztél ahhoz a céghez, ahova interjúra behívtak.

Nem kell elhallgatni, ha nincs valamiben tapasztalatod, de ne is az legyen a fő üzenet, hogy mit nem tudsz. Arról beszélj, amit igen. Emeld ki, hogy eddig is mennyi mindent tanultál és továbbra is nyitott vagy az új lehetőségekre.

Ne akard túldimenzionálni magad, mert amint mélyebben belementek a témába, hamar elvérezhetsz. Elmondhatod, hogy hallottál, olvastál már róla, érdekel a téma, de nem dolgoztál még vele.

Nyelvtudás: mondd el nyugodtan, hogy milyen szinten vagy. Állj bele nyugodtan a teszthelyzetekbe, próbáld meg a beszélgetést, majd kiderül mihez elég a nyelvtudásod.

Legyél érdeklődő a céggel kapcsolatban, készülj fel kérdésekkel. Például, hogy telik egy napotok a területen, mi az a hozzáadott érték, amit tudnék nektek hozni hogyha felvennétek? A válasz sokat elárul a cégről és az interjúztatóról is. Nem csak információhoz jutsz, hanem téged is pozícionál az interjún az, hogy milyen kérdéseket teszel fel. Lehetőség, hogy egy újabb oldaladat mutathasd meg.

Ezekre is érdemes kitérni

    Miből tudom majd, ha elégedettek vagytok a munkámmal a próbaidő végén?

Ez egy nagyon konkrét kérdés, ami elindíthatja a beszélgetést egy új vonalon.

    Van-e lehetőség team fit beszélgetésre?

Ez is mutatja, hogy nyitott vagy.

    Egy új pozícióról van szó vagy egy már meglévőről?

Ha új, miért bővül az új részleg? Ha meglévő, miért ment el az előd?

Tipp: ha online interjúztatnak, figyelj a beépített hátterekre, amit az alkalmazás kínál. Ezzel a legtöbben élnek, hiszen mindenki rendezett környezetet szeretne mutatni. Ha valaki nem használja, annak oka van.

1. Lusta volt bekapcsolni.

2. láttatni szeretné a hátteret. Például, ha egy szurkolói sál lóg a háttérben. Óvatosan rá lehet kérdezni, nem kell persze túl bizalmaskodónak lenni. De elindíthatja a beszélgetést, könnyebb szimpátiát teremteni, ha vannak ilyen ice-breaker pontok az interjúban.

Nem kell mindenhova bejutnod! Te is kaphatsz olyan választ, amiért hálás leszel, hogy már ezen a ponton kiderült. Az, hogy valahova nem vesznek fel, nem azt jelenti, hogy nem vagy jó szakember. Csak abba a csapatba, akkor nem olyan embert kerestek, amilyen te vagy. Azonban később ez változhat, hiszen te is változol.

3. Gratulálunk, Téged választottunk!  – Big picture és kérdések

Sikerült! Kaptál egy számodra is megfelelő ajánlatot, így már kezdhetsz is. Lelkes vagy, ami így normális. Azért persze van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a próbaidő alatt, ha szeretnél beilleszkedni.

Nagy valószínűséggel a próbaidőt egy onborading folyamatban töltöd majd. Ez tökéletes időszak arra, hogy megismerd a cég működését, a munkatársakat és nem utolsó sorban a konkrét feladataidat, munkakörödet is. Cégkultúra válogatja, de lehet, hogy még egy Buddy-t, kísérőt is kapsz, aki segít eligazodni a nem szakmai kérdésekben, mint, hogy hol kapsz iható kávét és mikor érdemes elindulni ebédelni, hogy sorra is kerülj emberi időben. A szakmai oldalt pedig majd egy mentor segíti, nagy valószínűséggel a saját csapatodból.

Újként, kérdezni a legfontosabb! Mielőtt felvetnéd a saját ötleteidet, előbb szánj kellő időt és figyelmet a Big picture-nek! Ismerd meg, miért úgy működnek a dolgok, ahogy. Ne a saját ötleteidet erőltesd, hanem először járj utána miért úgy vannak a dolgok, ahogy. Több oka is lehet, hogy miért úgy működik valami, ahogy. Különösen nagyvállalati oldalon nem minden logikus vagy nem biztos, hogy a te logikád szerinti.

Hallgass meg mindenkit és ne hallgass senkire! Magadban bízz, azt pedig szűrd meg, amit másoktól hallasz! Figyelj arra is, te mit osztasz meg! Senki nem ismer senkit, nem tudhatod kinek mi a valós motivációja. Ki kell ismerni az embereket, meg kell tapasztalni, kivel milyen együtt dolgozni.

Nem kell világot megváltani az első pillanattól, adj magadnak időt!

Alázat és megbecsülés. Multi környezetben sokféle emberrel fogsz találkozni. Más kultúra, más szokások, más hozzáállás a munkához. Érdemes megismerni a többi terület szakembereit, megérteni a szakmai problémáikat, mielőtt ítélkeznél felettük. Mindig az együttműködésen van a hangsúly. „Hülye user” nincs!

Cégen belül is lehet mozogni más pozícióba. Ha tetszik a cég, de a munkakörben valamiért nem érzed magad sikeresnek, keresd meg a HR-t, és kérdezz rá, hogy van-e lehetőség másik területre átmenni?

Visszajelzés. 2-3 hetente kérj visszajelzést a munkádról, ha amúgy nem kapsz. Ha csak a próbaidő végére derül ki, mi az, ami nem megy jól, az mindenkinek rossz. 

Prezentáció. Miért van szüksége egy programozónak prezentációs készségre? Mert rengeteg olyan helyzet lesz, amikor valamit jobban fogsz tudni, mint mások. Az azonban még nem elég, hogy jobban tudod, meg is kell tudni mutatni a csapaton belül, át kell tudni adni az információt. Ráadásul a prezentálás a szenioritás felé is egyfajta lépcső.

A próbaidő kölcsönös. Ha nem komfortos, te is dönthetsz úgy, hogy máshol folytatod. Ne feledd, ez a te életed, a te karriered és a te egészséged! 

Intő jelek, amikor érzed, hogy valami nem ok ezen a munkahelyen

„Nálunk az a szokás, hogy 10 órát dolgozunk.”

„Mindenképp be kell járni, mert a tulajdonos szereti látni, hogyan dolgozunk.”

„Pistának azért kellett elmennie, mert a főnök helyére parkolt.”

Néhány gondolat az AI-ról

Minden iparágban vannak hullámzások, felfutó vagy épp negatívba tartó időszakok. Azt ma még nem tudjuk, milyen irányba megy a piac, mert az AI eléggé felgyorsította a változást. Amit viszont megtanulsz, abból sosem tudhatod mikor profitálhatsz. A programozó képzés mindenképpen jó ugródeszka az IT világba, egy következő szint eléréséhez.

Borbély-Tóth Norbert hozott néhány friss statisztikát, ami igencsak pozitív képet fest a Progmatic típusú bootcamp tanulói számára a jövőről. A Emarsys-SAP-nál dolgozó, jelenleg 280 fejlesztő 10%-a, valamely bootcamp-ből érkezett. Sőt, egy belsős szakmai díjazás során a 10 díjazottból 4-en szintén bootcamp-ekben képezték magukat korábban.

A többi szakember is csak megerősítette, hogy a bootcamp-ből érkezők sokkal több tapasztalattal rendelkeznek. Sokan eleve karrierváltóként kerülnek már a bootcamp-be is, tehát valamilyen szakmai tapasztalatot már hoznak magukkal, majd a programozással összekötve még gazdagabbá tehetik a hátterüket. Sokkal többek lesztek így, mintha „csak” IT-t tanultatok volna.

Szükség lesz-e még fejlesztőkre az IT-piacon?

Ez a kérdés az AI megjelenése óta lázban tartja a világot. Pontos választ senki sem tud, de ahogy Kemény Nándor is fogalmazott: context is king. Mit jelent ez? Ha az AI mond valamit, azt nekünk, embereknek értékelnünk kell majd. Valid vagy sem? Ha nincs meg az alap megértésünk ahhoz, hogy validálni tudjuk az eredményeket, az katasztrófához is vezethet. Ezért biztos, hogy annak a tudásnak, amit programozóként most megszerzel, igenis lesz haszna a későbbiekben.

A Progmatic karrier meetup-ja Kemény Nándor gondolatával zárult:

„Nem az AI veszi el az emberek munkáját, hanem azok az emberek fogják elvenni, akik tudják használni az AI-t.”