Ahogy a legtöbb szakma esetében, úgy az IT területen is érvényes, hogy van az átlagos szakember, és van az igazán profi programozó. Min múlik, hogy szoftverfejlesztőként melyik kategóriába tartozol? És mit tehetsz azért, hogy vérbeli profivá válj?

Gyakorolj!

A programozói szakmában együtt kell élni azzal a tudattal, hogy soha nincsen olyan, hogy tökéletesen kész, tovább nem csiszolható vagy másképpen felépíthető megoldás. Viszont e mellett minden esetben ott kell annak is állnia: de törekszünk a tökéletesség felé. Tehát a kiváló fejlesztő egyik nagyon fontos ismérve és alapvetése az a belső igényességből eredő motiváltság, hogy mindig a lehető legjobbat hozza ki a rábízott feladatból.

Ehhez kezdőként nagyon fontos a folyamatos gyakorlás, hogy a tipikus programozási algoritmusok csuklóból menjenek, és hogy egyúttal megtaláld a lehető legoptimálisabb megoldást. Ehhez érdemes rendszeresen végezni speciálisan összerakott gyakorló feladatokat, amelyekben kreatívan kell kidolgoznod egy egyedi megoldást. Ám nem elég itt megállni, hiszen éppen ez a lényeg. Ezután nézz rá más szemmel, hogy vajon létezik-e jobb, egyszerűbb vagy bármilyen szempontból célravezetőbb út, és ha igen, akkor ugorj neki újból, és próbálj ezúttal még jobb kódot írni. A „játékot” az igényesség és tökéletesség jegyében a végtelenségig variálhatod. Kidolgozhatod hozzá a unit tesztet is, illetve elvégezheted a kódolást különböző fejlesztői stílusokban, nem beszélve a különböző programnyelvekről. Eljátszadozhatsz pusztán azzal is, hogy a kódod minél rövidebb, minél letisztultabb legyen.

Képezd magad!

A programozói szakma megállás nélkül dinamikusan fejlődik, így neked is folyamatosan fejlődnöd kell, ha nem akarsz lemaradni. Ez a munkád végzése közben részben magától is óhatatlanul megtörténik. Hiszen amikor újabb és újabb problémákkal találod magad szemben, akkor muszáj megtalálni a megoldást akár a tapasztaltabb kollégák tanácsai alapján, akár az internet, szakmai csoportok vagy szakirodalom segítségével. Ám, ha igazán profi programozó akarsz lenni, az érdemi előrelépéshez ez nem igazán lesz elég. Muszáj tudatosan képezned magad akár formális képzés, továbbképzés keretében is.

Ha eddig frontend fejlesztőként dolgoztál, előrelépést jelenthet a fullstack fejlesztői képzés, ami az egyik legkeresettebb hiányszakma. De a Java és a Python mellett érdemes lehet elsajátítani más programnyelveket is, hiszen mindegyik más-más szakmai irányt nyit meg előtted. Sokan keresik az Androidos fejlesztőket, érdemes ebben is gondolkodni, de ugyanúgy nagy lehetőségek vannak az iOS alapú programozásban is, amihez viszont a Swift 4 és az Xcode 9 ismerete lesz célravezető. Szintén hatalmas felfutásban van a játékfejlesztő és az applikációfejlesztő iparág, amihez jó beugró a C++, illetve az Angular 6 elsajátítása. Teljesen más típusú terület a data science (adattudós) szakma, amely a legkülönfélébb, többek közt piaci adatok elemzése és értelmezése céljából fejleszt algoritmusokat, amihez ideális például az R programozási nyelv.

Természetesen nem cél, hogy ezeket mind elsajátítsd. Sőt: sokkal fontosabb, hogy – az általános átfogó ismeret és rálátás megléte mellett – inkább egyetlen területen mélyedj el, és képezd magad a lehető legmagasabb szintre.

A profi programozó soft skilljei

A professzionalizmushoz nem elég a kiemelkedő szaktudás, profi személyes kompetenciáknak is társulniuk kell hozzá.

  • Az angol nyelvtudás alap ebben a szakágban – ha hadilábon állsz vele, fektess ebbe is egy kis energiát. Nem kell profi társalgónak lenned, inkább a szaknyelv minél szélesebb körű megértésére koncentrálj.
  • Fontos, hogy alapszinten ismerd a munkádhoz kapcsolódó szakterületeket. Például a látványért vagy a felhasználói élményért felelős munkatárs vagy a tesztelő munkáját, hiszen így fogsz tudni gördülékenyen együttműködni velük. Márpedig a hatékony kooperáció a professzionalizmus egyik alapköve.
  • Fontos, hogy megfelelő kommunikációs eszköztárral rendelkezz, ez szintén elengedhetetlen a hatékony együttműködéshez.
  • Lényeges skill az időmenedzsment képessége. Tudnod kell jól beosztani az idődet, és ebbe a munka–magánélet egészséges aránya is beletartozik, ha nem akarsz te is a sok IT-szakembert sújtó hibákba esni.
  • Az időmenedzsmentnek kardinális része a munkaszervezés és a munkavégzés hatékonysága, amihez sokféle technika és szoftveres eszköz is rendelkezésre áll. Érdemes élni ezekkel, különösen, ha remote dolgozol.