Ha már karrierváltás….Mesélj magadról pár szót… » Mivel foglalkoztál mielőtt jelentkeztél a Progmatic programozó képzésére? Miért szerettél volna megtanulni programozni?

Igen, valóban nagy dilemma a karrierváltás…34 éves 2 gyerekes anyuka vagyok, és az elmúlt 12 évben egy telekommunikációs vállalat ügyfélszolgálatán dolgoztam front office és back office munkakörben.

Férjem 8 éve szoftvertesztelő, és az ő javaslatára kezdtem el nyitni én is az IT felé. Ekkor kezdtem karrierváltásban gondolkodni. Korábban autodidakta módon próbáltam a szoftvertesztelésről tanulni, de be kellett lássam, hogy nekem szükségem van keretekre, egy jól szervezett képzésre.

Nagy döntés a karrierváltás. Miért a Progmatic képzése mellett döntöttél?

A városban, ahol lakom korábban volt szoftvertesztelő bootcamp, ezért ebbe az iskolába szerettem volna jelentkezni, de ők nem indítottak 2022-ben tanfolyamot. Mivel mindenképpen teszt automatizáló tanfolyamot kerestem, így találtam rá a Progmatic-ra.

A honlapon a modulok leírását áttekintve a szakmában jártas ismerőseim megerősítettek abban, hogy itt valóban naprakész tudást kapok a tanfolyam során.

Mivel semmilyen programozási előképzettségem nem volt, úgy döntöttem, hogy az Előkészítő tanfolyammal kezdem, hogy kiderüljön van-e affinitásom ehhez az egészhez, tartható-e a családunknak két kisgyerekkel egy ilyen intenzív tanfolyam.

Már az előkészítő alatt kiderült számomra, hogy ez nagyon érdekel és szívesen szánom erre az időmet. A tanárunk nagyon lelkes és segitőkész volt, a mai napig kapcsolatban vagyunk, és szakmailag beszélgetünk.

Hogyan érezted magad a tanfolyam során: » Mi okozta a legnagyobb kihívást a tanfolyam alatt? » Mit emelnél ki, mint legmeghatározóbb élmény, pozitívum a képzés során?

A sikeres vizsga után elkezdhettem az Automata tesztelő tanfolyamot.

A tanfolyam nagyon intenzív volt és ahhoz, hogy a legtöbbet hozzam ki ebből az időből napi szinten foglalkoztam az anyaggal, gyakoroltam, tanultam. Nagyon élveztem az oktatásokat, mert Zsolti, az oktató nagyon jól és érthetően magyarázott, mindent sikerült megértenem, ugyanakkor amikor elakadtam valamiben, fordulhattam hozzá vagy a mentorunkhoz, Csabihoz. Minden alkalommal segítettek, elmagyarázták. Mindent meg tudtam velük beszélni, ami szükséges volt ahhoz, hogy megértsem az anyagot.

Döntő többségben online vettem részt az órákon, de a jelenléti oktatásokra is felutaztam. Az órák nagyon jó hangulatban teltek, én imádtam részt venni rajtuk. Jól felépített volt a tananyag és kellően jól mérték vissza a tudásunkat is.

A  tananyag legnehezebb része a programozás volt, ugyanakkor számomra a legnagyobb nehezséget az okozta, hogy folyamatosan tanulni kellett, nem lehetett lemaradni, mert tudtam, ha elvesztem a fonalat, sokkal nehezebb újra felvenni azt.

A suli segített soft skill tréningekkel, és iránymutatással a karrierváltáshoz, interjúkhoz. Még próba HR interjú is volt. Nekem ez nagyon nagy segítség volt, hiszen egy évtizede nem iterjúztam, és eléggé féltem, hogy fogok az interjúkon szerepelni.

Az automata tesztelő képzés elvégzése után vagyunk. Friss oklevéllel a kezedben hogyan tovább: mik a terveid, kaptál már állásajánlatot? Sikerült a karrierváltás?

A tanfolyam vége felé egyre jobbam nyitottam a szakmai közösségek felé, így egy helybéli cég, a FrontEndArt Discord channel-jére való regisztrálás után már ezen a fórumon is tudtam szakmai témákról tájékozódni, azokhoz hozzászólni. Ezen a channelen való aktivitásom miatt keresett meg a cég fejlesztési vezetője, akivel több beszélgetés után abban maradtunk, szeretnénk nyitni egymás felé, csak végezzem el a tanfolyamot. A tanfolyam végéig folyamatosan kapcsolatban maradtam velük, aktív maradtam a szakmai channelen is. Amikor véget ért a tanfolyan jeleztem feléjük, hogy szívesen részt vennék a kiválasztási folyamatban. Tehát már komolyan elindultam a karrierváltás felé. 3 körös interjún vettem részt, ahol az első egy szakmai teszt volt, majd egy szakmai interjú. Ez nagyon jól sikerült és egyből megkaptam a visszajelzést, hogy lesz harmadik kör, ahol már csak pontosítjuk a feltételeket.

Végül elérkezett az utolsó kör, ahol már csak a konkrét pozícióról kellett (volna) egyeztetnünk. Itt sajnos arról tájékoztattak, jelenleg nem tudnak alkalmazni, mert 2 projektről is küldtek el tesztelőket, és elsődlegesen őket kell elhelyezni, de amint lesz lehetőségük, azonnal szólnak nekem. Elfogadtam, továbbra is aktív maradtam a Discord channelen. Ez májusban volt, a tanfolyam márciusban ért véget, és én már elég sok interjún túl voltam, ugyanis mindenhova beadtam, ahol a profilomba vágó állást hirdettek meg, akár medior szintre is.

Be is hívtak sok helyre, ezért sok-sok tapasztalatot szereztem az interjúkban is. Minden interjúra készültem, még a HR körökre is és felírtam, ha volt olyan kérdés bármelyik körön, ahol nem jól válaszoltam, vagy nem tudtam a választ és utána néztem. Gyakoroltam az angolt, és a szakmai anyagot minden interjú előtt átnéztem.

Ezek után is folytattam a jelentkezésemet a nyitott pozicíókra, mindeközben 4 órában visszamentem a korábbi munkahelyemre is.

Minden jó, ha jó a vége

Május végén több interjúm is volt, ahol elég jó esélyem volt, és ezzel egy időben a korábbi cég, a FrontEndArt ismét megkeresett, hogy az egyik amerikai outsource projektjukre teszt automatizalót keresnek, bővítenék a csapatukat, és ők rám gondoltak, ha elfogadja az amerikai partner az ajánlatukat velem, akkor végre tudnak alkalmazni. Természetesen belementem, ez még egy szakmai interjút jelentett a közvetlen kollégámmal.

Ezzel egy időben az NNG-hez is interjúztam, ahol szintén már csak a team fit körön kellett túljutni. Voltaképpen egy időben érkezett ajánlat az NNG-től és a FrontEndArt-tól, így abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy választhattam 2 lehetséges pozíció közül is.

A FrontEndArt-ot választottam, ahol augusztus elsejétől dolgozom, mint teszt automatizáló. Rettenetesen nagy kihívás ez nekem, ugyanis amerikai projekt lévén, minden angolul zajlik, és az angolom fejlesztésre szorul, ugyanakkor nagyon várom, hogy elkezdödjön ez új szakasza az életemnek.

Miért ajánlod a Progmatic Academy képzését? Másoknak is ajánlod a karrierváltást?

Mindenkinek javaslom, aki érdeklődik a szakma iránt, hogy bártan vágjon bele! A képzés egy remek alapot ad, amire lehet építkezni, olyan skill setet, ami nagyon tetszetős a cégeknek.

Mit mondanál azoknak, akik még hezitálnak, hogy belevágjanak-e a programozás elsajátításába?

A Progmatic-ban mindenki naprakész tudást kap felkészült oktatóktól, de a sikeres elhelyezkedéshez komoly kitartás és nagy idő/energiabefektetés szükséges. Aki úgy érzi befásult a jelenlegi munkájában, vagy szeretne valami újat megtanulni, azoknak mindenképpen ajánlom ezt a lehetőséget, amellyel akár a karrierváltás is sikerülhet.

Sok sikert kívánok mindenkinek!