Mesélj magadról pár szót… » Mivel foglalkoztál a mielőtt jelentkeztél a Progmatic programozó képzésére? Miért szerettél volna megtanulni programozni?

A Progmatic Academy programozó képzését követően sikeres karrierváltás után Peti a Morgan Stanley-nél helyezkedett el.Közgazdászként végeztem a BME-n, a programozásra korábban csak hobbiként tekintettem. Az első munkahelyemen projektek monitoringjára vettek fel, de a főnökeim elég korán rákaptak arra, hogy VBA (Visual Basic for Application) makrós feladatokkal bombázzanak. Egy bő évtizedet ingáztam a pénzügy, kontrolling és az MS Access világa között, de egy ponton feltettem magamnak a kérdést: ha jobban szeretek programozni, mint a havi költségelszámolást elemezni, és sikerélményem is van benne. Ezen kívül sok sikeres karrierváltó történetről hallani, így bennem is felmerült: miért ne döntsek a karrierváltás mellett, miért ne legyen tényleg ez a szakmám?

Ha már szóba került a karrierváltás: miért a Progmatic képzése mellett döntöttél?

Mindenképpen olyan képzést kerestem, amely nem kötelezett a partnereknél való elhelyezkedésre a karrierváltás közben. Szintén fontos volt számomra, hogy a tanulás alatt az időm egy részét rugalmasan oszthassam be, a napi 6 óra oktatás pedig passzolt ebbe a képbe. Azt is szimpatikusnak találtam, hogy a legtöbb programozó kurzussal összehasonlítva itt hosszabb ideig, 5 hónapig tart a képzés. Úgy véltem, így lényegesen jobb esélyem lesz majd a megszerzett tudásom elmélyítésére.

Hogyan érezted magad a tanfolyam során: » Mi okozta a legnagyobb kihívást a tanfolyam 5 hónapja alatt? » Mit emelnél ki, mint legmeghatározóbb élmény, pozitívum a képzés során?

Be kell vallanom, az egyik legnagyobb kihívást számomra a saját egóm leküzdése jelentette. Azt gondoltam, hogy több évnyi makró programozásban szerzett tapasztalat után annyira sok újdonságot már biztosan nem hallhatok. Ezzel szemben csak hamar begyűjtettem egy sor kedves, de határozott kritikát: „Ez nem ennek a metódusnak a felelőssége.” „Túlbonyolítod.” „Alapvetően jó, csak nem fog minden esetben működni.” Most már csak mosolygok azokon a kódokon, amiket még a Progmatic előtt írtam.

Ami számomra egy kiemelt élmény volt, az a közösség. Egy szenzációs társasággal tanulhattam együtt, rengeteg barátot szereztem, akikkel a tanfolyam után, jelenleg is tartom a kapcsolatot. A képzés során több alkalommal kisebb nagyobb projekt csapatok keretében oldottunk meg feladatokat, így volt lehetőség mindenkit jobban megismerni. A képzés után is rendszeresen összeültünk programozni, feldolgozni az órán hallottakat (a GITegylet keretében, ahogy mi neveztük J). De szerveztünk magunknak jól megérdemelt sörözést és biliárdot is.

A junior programozó képzés elvégzése után vagyunk. Friss oklevéllel a kezedben hogyan tovább, sikerült a karrierváltó terv? Jelenleg mik a terveid, kaptál már állásajánlatot?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy éppen a Morgan Stanleyhez nyertem felvételt, amivel egy régi álmom teljesült. Hamarosan kezdek náluk fejlesztőként frontend területen. Több hónapig tartott a felvételi folyamat, közben megtaláltak más lehetőségek is, de nagyon örülök, hogy végül hozzájuk sikerült bekerülnöm, és náluk teljesedett be a karrierváltás.

Miért ajánlod a Progmatic Academy junior programozó képzését?

Azokon túl, amiket már korábban is említettem, kiemelném a tanárok szakértelmét, oktatási kvalitását, és nem utolsó sorban türelmét. Emellett a helyszín stílusos, jól felszerelt, remekül átrendezhető, ideális arra, hogy kisebb csoportokban is kellemesen lehessen dolgozni.

Mit mondanál azoknak, akik szintén karrierváltó fázisban vannak, de még hezitálnak, hogy belevágjanak-e a programozás elsajátításába?

Aki próbálta már a programozást valamilyen formában, szereti csinálni, és sikerélménye is van benne, annak csak javasolni tudom. Főként, ha már rendelkezik valamiféle informatikai múlttal. Azt nem árt figyelembe venni, hogy a programozói fizetés csábító, de juniorként még senki nem fog milliókat kaszálni. Arra is érdemes felkészülni, hogy a képzés befejezése után még akár több hónap álláskeresés következhet (bár voltak köztünk szerencsések, akik gyakorlatilag azonnal el tudtak helyezkedni). Szabadidő szempontjából megfontolandó, hogy a képzés mellett ajánlott még minimum napi 2-3 óra otthoni tanulás, gyakorlás. Amit pedig kiemelnék, az az angol. Nem mindenhol várják el az angol tudást, és ahol igen, ott sem feltétlenül csak a tárgyalóképes szintet, de jelentősen több álláslehetősége lesz annak, aki magabiztosan beszéli. Ezt mind nem elriasztásként mondom, hanem azért, mert ezeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a döntésnél.

Összességében nekem nagyszerű élmény volt a képzés, és éppen olyan álláshoz jutottam általa, amit eredetileg elképzeltem. Mindenkinek, aki hasonló érdeklődésű, ugyanezt kívánom! Sok sikert a karrierváltáshoz!