Karrierváltás: Hogyan vezetett a közgazdász végzettségű, kétgyermekes édesanya útja GYES-ről egyenesen a Progmatic junior programozó képzésére, majd onnan a Nokia fejlesztői csapatába? Horváth Orsolya, végzett hallgatónk karrierváltó sikertörténetét olvashatjátok a folytatásban.

Mesélj magadról pár szót. Hol hallottál a Progmatic programozó képzéséről?

Eredeti végzettségem közgazdász, 41 éves vagyok. Második gyerekemmel voltam otthon GYESen, amikor rátaláltam az interneten a Progmatic Academy junior programozó képzésére.

Ha már a karrierváltás a téma: Miért szerettél volna megtanulni programozni

programozásról csak nagyon felszínes ismereteim voltak, project managerként részt vettem egy új software tervezésében és kivitelezésében, itt láthattam kicsit bele a kódolás logikai gondolatmenetébe, specifikáció írásba, tesztelésbe. Megtetszett, szerettem volna jobban megismerni a szakterületet.

Miért a Progmatic programozó képzése mellett döntöttél?

Jó ideje gondolkodtam már azon, hogy belekóstoljak programozásba, de egyedül nem volt elég önbizalmam, egyetemre pedig nem szerettem volna visszamenni, mert túl hosszúnak tartottam. Az elmúlt években megjelenő célirányos képzések hozták a megoldást. A Progmaticban végül az tetszett meg, hogy nem kellett számtalan felvételi körön keresztül átverekednem magam, hogy bekerüljek, mégis azt éreztem, hogy felmérték azon képességeimet, ami alapján alkalmas lehetek megtanulni, majd a jövőben alkalmazni ezt a tudást.

Hogyan érezted magad a tanfolyam során? Mi okozta a legnagyobb kihívást a tanfolyam 5 hónapja alatt?

A tanfolyamot nagyon élveztem, jó hangulatban zajlottak az órák. A képzés alapos volt, és sosem vettünk túl sok elméletet gyakorlat nélkül, ami nekem mindig adott valamiféle biztonságérzetet. Mégis, ezzel együtt a legnagyobb kihívás mindig az volt, hogy tudjam tartani a tempót, mert az iskolai tanulás mellett otthon még sok energiát igényelt, hogy mindent készség szinten magamra szedjek, begyakoroljam. 

A junior programozó képzés elvégzése után vagyunk. Friss oklevéllel a kezedbenkaptál már állásajánlatot? Sikerült a karrierváltás?

Az iskola után indult is a karrierváltás, sok állásra jelentkeztem, nyilván kaptam visszautasításokat is, de a kapott tudásanyag abban is segített, hogy reálisan fel tudjam mérni a felvételi feladatokból, hogy ahol visszautasítottak, ott többnyire nem az én tudásszintemmel kerestek programozót. Szerencsére a Nokiánál megfeleltem, most már a második hónapomat töltöm, mint software engineer. Az egyik legjobb élményem a Progmatic programozó képzésével kapcsolatban épp a Nokiás felvételi beszélgetésen történt. Egy elméleti témakör kapcsán mindkét felvételiztető programozó meglepődött azon, hogy ebben a témakörben is rendelkezem ismeretekkel. 

Miért ajánlod a Progmatic Academy junior programozó képzését? 

A Progmatic oktatási rendszere egy egyszerű képzési formára épülugyanakkor az oktatók maximálisan felkészültek. A formális tanítás mellett nagyon sok segítséget kaptunk, a tudásanyag alaposságáról nem is beszélve. 

Mit mondanál azoknak, akik karrierváltáson gondolkodnak, és még hezitálnak, hogy belevágjanak a programozás elsajátításába?

Azt gondolom, hogy aki kedvet érez magában a programozáshoz, bátran ugorjon nekién azt látom, hogy nagyon-nagyon sokrétű ez a szakma, mindenki talál a saját személyiségéhez passzoló munkakört, és még utána is végtelen a tanulás lehetősége, tehát bármikor könnyen változtathat is, ha már megunt egy programozói területet.