Munka mellett tanulta meg a programozó szakmát – Arndt Évi diákunk története:

Önállóan, munka mellett kezdte tanulni a programozást Évi, de hamar rájött, nem fog sikerrel járniHogy jutott eszedbe, hogy a programozó szakmát válaszd?

2016 végén elhatároztam, hogy szeretnék megtanulni programozni. Elkezdtem utánanézni milyen nyelvek vannak; mi, mire való; egyáltalán azt, hogy mi újság ebben a szakmában, munkalehetőségek, fizetés stb… Mivel minden megtalálható az interneten, gondoltam nekiállok, és szép lassan megtanulom valahogy este, hétvégén a munka mellett… Miután belevágtam, nem kellett hozzá sok, hogy rájöjjek – ez így baromi lassú lesz!

Ekkor inkább nekiálltam sulit keresni. Nagyon rövid idő alatt rátaláltam a Progmatic-ra, ahol nagyon szimpatikus volt mind az időkeret, mind a helyszín, és az ár is.

Neked munka mellett sikerült megtanulnod a programozó szakmát. Ezt hogy csináltad?

Mivel a tandíj csak egy részével rendelkeztem, így világos volt, hogy dolgozni fogok a suli mellett. Éppen ezért is tartottam tökéletesnek a 9:00-14:30 tartó beosztást. Amint vége volt a tanításnak, futottam melózni. Sejtettem, hogy ez nem lesz egyszerű, de nagyon meg akartam tanulni programozni!

A suliban csupa olyan ember vett körül, akik folyamatos segítőkészségükkel megkönnyítették a sokszor bitang nehéz pillanatokat; gondolok itt akár arra is, hogy használhattam a suli gépét, vagy, hogy bármi kérdésem, kérésem volt az oktatóktól és mentoroktól kezdve, az oktatást szervezőkig mindenki nyitottan, és „megoldjuk” mentalitással állt hozzá.

Milyen volt maga az oktatás?

Maga az oktatás is inkább gyakorlatias volt, ami személy szerint hozzám közelebb áll, így a házik, és az órákon megoldandó feladatok is segítették az elmélet megértését. Nekem a csoportbontást megelőző és az azt követő részben is csak valós „projekten” dolgozva esett le a legtöbb tantusz, mert akkor álltak össze a részek egésszé, és nagyon szupernek tartom, hogy kipróbálhattam és ezáltal felfoghattam, megérthettem, hogy mi mihez, hogyan, miért kapcsolódik, és nem utolsó sorban láthattam azt, amit csináltam/csináltunk. Ott volt egy visszajelzés, a „kész” projekt! Ez valóban felkészített arra, hogy mi vár rám ha a programozó szakmát választom.

Milyen pluszt kaptál a Progmatic-tól, amit utána hasznosíthattál?

A programozás rejtelmein túl, betekintést kaptunk az IT világ működésébe egészen az állásinterjútól kezdve, a betölthető pozíciókon át a várható fizetésig. Volt egy három napos karriermenedzsment tréning, ahol megtanultunk profin CV-t írni, interjúzni, és hasznos információkat kaptunk az IT cégekhez való elhelyezkedés terén, beleértve a fizetési sávokat stb. Azt is tudtuk, hogy a suli segít majd állást találni, elhelyezkedni. Így is volt! Még vége se lett a tanfolyamnak és kaptam állásajánlatot!

Összefoglalva tehát: Ha most újra 2016 végén járnék, nem változtatnék semmin. ?

Köszönöm szépen!