Külső szemmel elsőre nagyon is furcsának tűnhet, hogy egy fejlesztő akadémia élén egy fiatal, 3 gyermekes édesanya áll. Pedig Muraközy Andrea amellett, hogy maga is fejlesztő, vállalkozó és a Progmatic Academy ügyvezetője nem utolsó sorban három kisfiú édesanyja. Miért döntött úgy nőként, hogy megtanul programozni? Léteznek-e még sztereotípiák, ha a nők, kismamák munkavállalása kerül szóba és hogyan született meg a fejlesztői iskola ötlete? Milyen lehetőségeket nyújt a nőknek a programozás elsajátítása? Többek között ezekről kérdeztük.

Hogy jött az ötlet, hogy megtanulj fejleszteni?

Grafikusként kezdtem ezzel az irányvonallal foglalkozni, amin belül elég jó eredményeket értem el viszonylag rövid időn belül. Eközben már elkezdett érdekelni a webfejlesztés frontend oldala, célom elsősorban az volt, hogy a webdesign mellett a konkrét kivitelezést is meg tudjam oldani. Pár éven belül a webdesign-t teljesen felváltotta a Frontend oldali webfejlesztés. Mindezek mellett sok érv van, hogy frontenden túl miért érdemes például megtanulni a JAVA fejlesztést.

Mikor kezdtél el webfejlesztéssel foglalkozni?

Mindig is nagyon érdekelt a webfejlesztést, de egészen 2013-ig, amikor megszületett az első fiam nem volt rá lehetőségem, hogy elmélyedjek a szakmában. Ekkor viszont nem halogattam tovább, beiratkoztam egy webfejlesztő tanfolyamra.

Miért tanfolyam mellett tetted le a voksodat, egy látszólag sokkal komolyabb egyetemi képzés helyett?

Bár nem gondoltam, hogy tanfolyami keretek között mélységeiben el lehet sajátítani a webfejlesztés minden fortélyát, egy kisbaba mellett azt gondoltam elsőként jó, hogyha az alapokkal meg tudok ismerkedni. Engem is meglepett, hogy ottani oktatóm, Papp Gergely, olyan magas szinten adta át a webfejlesztéshez szükséges tudásalapot, hogy gyakorlatilag a tanfolyam után egyből el tudtam helyezkedni a szakmában.

Muraközy Andrea állítja, a programozás nőknek is kiváló lehetőségHogyan sikerült kismamaként helytállni a munkahelyeden?

A fejlesztés nagy előnye, hogy a munkavégzés gyakorlatilag bárhonnan végezhető, ahol adottak a technikai feltételek. Így csak a munkáltató hozzáállásán múlik mennyire rugalmasak. Egy webfejlesztő cégnél rögtön főállásban helyezkedtem el. Nagyon pozitívan álltak a helyzethez, és kismamaként lehetővé tették számomra, hogy úgynevezett “home office” keretei között oldjam meg a munkavégzést. Kiváló lehetőség volt számomra:  bebizonyosodott, hogy kismamaként nem is választhattam volna jobb szakmát, mint a fejlesztés.

Létezik-e a sztereotípia, hogy a programozás alapvetően férfi szakma? Milyen lehetőségeket nyújt a nőknek a programozás?

Szerencsére azt mondhatom, hogy tapasztalatok alapján egyre kevésbé, de még mindig elbillen a nemek aránya ebben a szektorban. A Progmatic igyekszik bátorítani azon hölgyeket, akik jelenleg is a szakmaváltáson, vagy az új karrierlehetőségeken gondolkoznak, hogy merjenek váltani. A Progmatic Academy Junior programozó képzésünkre is egyre több hölgy és fiatal anyuka jelentkezik és végzik el sikeresen a tanfolyamot, majd helyezkednek el a szakmán belül. Visszajelzések alapján azóta is jól megállják a helyüket és beilleszkedtek a munkahelyükön. A programozás a nőknek is való.

Hogyan vezetett az út a saját vállalkozás ötletéig?

Programozó iskola ötlete már elég korán megfogalmazódott bennem. Amikor webfejlesztőként dolgoztam, nagyon gyakran szembesültem vele, hogy mekkora hiány van fejlesztőből. A digitalizáció megköveteli, hogy a cégek folyamatosan fejlődjenek és aktívan jelen legyenek az online felületeken, különböző platformokon. A fejlesztők iránti kereslet idővel nemhogy csökkent, de folyamatosan növekszik a mai napig. Ez volt a döntő érv az iskola megnyitása mellett.

Mit gondolsz: egyedül vagy társakkal alapítsunk céget?

Peter McArthur szerint egy sikeres vállalkozáshoz 3 emberre van szükség. Egy álmodozóra, egy üzletemberre és egyre akinek van pénze… Sokan képesek egyedül felépíteni egy működőképes vállalkozást, de én azt vallom, hogy társakkal lehetünk igazán hatékonyak. Persze van, hogy nehéz egyeztetni a véleményeket, de adott esetben az is jól jön, ha több szemszögből rávilágítunk egy témára és kiszűrjük a buktatókat.

Hol találtad meg az oktatókat?

Óriási szerencsémre nem kellett messzire mennem értük 🙂 A Progmatic Academy vezető oktatójával Papp Gergelyre, a kezdet-kezdetén találtam rá, amikor még magam is csak ismerkedtem a webfejlesztéssel. Ő volt az akitől, úgy megtanulhattam az alapokat, szakmailag úgy felkészített, hogy egy percig nem okozott fejfájást az elhelyezkedés a tanfolyam után. Nem volt kérdés, hogy őt keresem meg elsőként, hogy csatlakozzon a csapathoz. A többi oktató aztán kapcsolati hálón, ajánlások útján érkezett. A kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy olyan jelenleg is aktív fejlesztőkkel dolgozzunk együtt, akik az alapok mellett a szakma aktualitásait is át tudják adni a hallgatóknak. Az oktatásban egyébként egyetemi tanárok, IT felső vezetők, valamint Senior fejlesztők is részt vesznek, akik a programozó szakmán túl oktatási tapasztalattal is rendelkeznek.

Mi a következő lépés az akadémia életében? Milyen távlati céljaid vannak az iskolával?

Két nagy projektünk indult útjára nemrégiben. Egyikük ösztöndíj programunk, amellyel fejlesztő tehetségeket szeretnénk támogatni. Sokan váltanak más szakmából és választják a fejlesztők világát, azonban nem mindenki teheti meg, hogy elvégezze képzésünk és belekezdjen új karrierjébe. Ösztöndíj programunk keretében, minden induló tanfolyamunkon egy diák számára akadémiánk biztosítja a képzés teljes költségét.

A másik pedig Present Academy, ahol olyan aktuális szakterületekre nyerhetnek betekintést a hallgatók, mint például az online marketing vagy az etikus hacker.

A távlati célunk, hogy a jövő szakmáit egy lépéssel közelebb hozzuk és akár induló vállalkozások vagy épp a karrierváltók kezdő lépéseit magabiztosabbá tegyük.

MEGNÉZEM A VIDEÓT